$
מדיה

מחכים לפריצה: היוצרים הישראלים מגיעים לפסטיבל הפורמטים הבינלאומי MIP בקאן

גם בעידן של יוטיוב ואייפונים בכל פינה, הטלוויזיה עוד חיה ובועטת - ומגלגלת הרבה מאוד כסף. חלק מהכסף הזה ינסו לשלשל לכיסם אלפי החולמים שיפקדו מחר את פסטיבל מיפ טי.וי הבינלאומי בקאן. "כלכליסט" מציג עשרה פורמטים ישראלים מבטיחים שיוצעו למכירה בפסטיבל

מיכל תוסייה כהן 11:1003.10.10

אף שחלקם אולי לא מכירים את שמה, כל 13 אלף היוצרים שיפקדו מחר את עיירת הנופש קאן רוצים לשחזר את ההצלחה של אנדמול. חברת ההפקה ההולנדית הקטנה עומדת מאחורי האקזיט הגדול של תעשיית הטלוויזיה הבינלאומית הודות להמצאת פורמט "האח הגדול". אחרי שההמצאה שלה נהפכה למסחטת רייטינג כלל עולמית, מכרו מייסדיה את החברה שלהם לקבוצת המדיה של ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני ב־4.6 מיליארד דולר, והתפנו לחיי מותרות רוויי מכוניות פאר.

 

את ההזדמנות להיהפך לאנדמול הבאה מספק פעמיים בשנה פסטיבל מיפ טי.וי הבינלאומי, יריד הפורמטים הגדול של תעשיית הטלוויזיה. כ־50 פורמטים ישראליים יתארחו בו השנה, וינסו להתחרות על לב הקניינים ועל הכיס של גופי השידור הענקיים שמאחוריהם. בחגיגה הדמוקרטית הנותנת לכל אחד סיכוי לעשות את זה בגדול טמונה רק בעיה אחת: תחרות עצומה. הפסטיבל נמשך רק שלושה ימים, שבמהלכם מתערבבים ביניהם אלפי יוצרים ו־4,000 חברות הפקה מ־102 מדינות.

 

על פני 21 אלף מ"ר, שטח הענק שעליו משתרע הפסטיבל, בונה כל חברת הפצה דוכנים מפוארים ובעיקר יצירתיים בתקווה למשוך את הקונים. מסכי פלזמה ענקיים שניצבים מעל כל דוכן מקרינים את הטריילר או את הפיילוט של התוכנית, שאותה מבקשת חברת ההפקה למכור, ואנשי ההפצה מנסים למשוך את המבקרים להיכנס לדוכן. העסקאות, השורה התחתונה שלשמה כולם מגיעים, נסגרות בחדרי ההקרנה ובפינות הקפה המפוזרות. שם מעוצבים לוחות השידורים העתידיים של ספרד, יפן, ניו זילנד וארצות הברית.

 

כך זה עובד: דרכו של פורמט לכסף הגדול

 

מוכרי הפורמטים בפסטיבל יכולים לקוות לזכייה בהסכם רישיון, או להסתפק בפרס הניחומים של עסקת אופציה. "עסקת אופציה היא למכור לחברת הפקה את הזכות לפתח את הפורמט ולמכור אותו בטריטוריה מסוימת. המדינה שלה נמכר הפורמט תמצא בעצמה את המנחה המתאים ואת העיצוב שהם אוהבים", מסביר אבי ארמוזה, בעלי חברת ההפצה ארמוזה פורמטס, העומדת מאחורי חלק גדול של הפורמטים הישראליים בפסטיבל. עסקת אופציה משלשלת לכיסו של מוכר הפורמט בין אלף לעשרת אלפים יורו, תלוי בגודל מדינת היעד.

 

"אם הפיילוט שהכינו רוכשי האופציה עם הפורמט שיצרת, מצליח להימכר לתחנת טלוויזיה בחו"ל, נחתם הסכם רישיון שבו טמון הכסף הגדול", אומר ארמוזה, "על פי ההסכם מקבל יוצר הפורמט כ־10%–15% מעלות הפקתו של כל פרק. אם הפקת פרק עלתה למשל 100 אלף דולר, היוצר מקבל כעשרת אלפים דולר. לכן אם עברת את מבחן התרבות ויצרת תוכנית שתהיה הצלחה מסחררת בכל העולם, האפשרות שלך להצלחה גדלה לעוד מדינות. שם טמונה האפשרות להרוויח עשרות עד מאות מיליוני דולרים".

 

שווה להיכשל בישראל

 

בשנה שעברה נהפך ארמוזה לישראלי הראשון שמכר פורמט טלוויזיוני לרשת הטלוויזיה הבריטית BBC. השעשועון "מה נהיה" אמנם נכשל בישראל, אך נהפך למאות אלפי שקלים בחו"ל. "דווקא העובדה שתוכנית שנכשלה בארץ מצליחה להימכר בחו"ל היא סוד ההצלחה הכלכלית שמאפשרת ליוצרים ישראלים רבים לפרוח בפסטיבל כמו מיפ", אומר מפתח פורמטים ישראלי מוביל. לדבריו, "אם אתה פונה עם רעיון לתוכנית לשתיים או לשלוש זכייניות בישראל והן אומרות לך לא, אז כבר אין לך למי לפנות. בחו"ל יש לך אפשרות כמעט אינסופית להתפתח. פורמט אחד שמצליח בחו"ל יכול לייצר רווחים ששום הצלחה בשוק המקומי לא יכולה להתחרות בה", הוא אומר.

 

גם לדברי מפיק נוסף בתחום הטלוויזיה, "הגופים המשדרים בישראל עובדים עם מפיקים קבועים ולא משאירים עוד הרבה מקום לאחרים. גם יש תוכניות שתופסות את כל לוח השידורים, כמו 'כוכב נולד' ו'הישרדות'. לכן הפוטנציאל היחיד לצמיחה הוא שוק כמו מיפ שנותן לך עוד ערוצים ליצירה".

 

יש מי שמגיע דווקא כדי לקנות

 

הישראלים מאז ומתמיד לקחו חלק בפסטיבל מיפ, אך בעיקר בתור רוכשי פורמטים, אומר אסף גיל, הבעלים של חברת ההפקה שנושאת את שמו. גיל, שהביא לישראל את הפורמטים של "סופר נני" ו"רוקדים עם כוכבים", מסביר כי בשנים האחרונות נרשם מהפך, וישראל נהפכה ליצרנית סדרות ופורמטים יצירתיים ידועה. "יש באזז סביב ישראל בפסטיבל", אומר גיל, "אחרי הצלחות כמו 'בטיפול' שנמכרה לשידור ב־HBO, ו'רמזור' שנמכרה ל־FOX, כולם יודעים שבישראל אפשר למצוא פורמטים ייחודיים. ברור לכולם שקורה פה משהו מאוד מיוחד".

 

דוקו־ריאליטי: מחוברות

יוצרים ומפיקים: רם לנדס ודורון צברי, קודה תקשורת

חברת הפצה: ארמוזה פורמטס

גוף משדר בישראל: HOT

השתתף בעבר במיפ: לא

עלות משוערת להפקת פרק: 25–30 אלף דולר

 

חמש נשים, ממעמד כלכלי וחברתי שונה, מקבלות מצלמת וידיאו ויוצרות דרכה יומן אישי מצולם. באמצעות הצילומים מאפשרות הנשים לצופים הצצה אינטימית לחייהן. החיבור בין הבלוגים המצולמים יוצר קולאז' מרתק של דמות האשה בחברה הישראלית.

 

כוכבות מחוברות כוכבות מחוברות

הערכת סיכויים: בישראל זכתה הסדרה להצלחה גדולה ובימים אלו עלתה העונה השנייה שלה, הפעם עם גברים. השמועות על הפורמט הגיעו לגופי מדיה בחו"ל ויצרו "באזז" סביב הסדרה. לפני כשבוע זכתה התוכנית במקום השני בדירוג התוכניות המעניינות של כנס גופי שידור באמסטרדם. כל אלו צפויים ליצור נקודת פתיחה טובה לתוכנית.

 

בידור: צחוק מעבודה

יוצרים ומפיקים: יואב גרוס ואוהד אשכנזי

חברת הפצה: ארמוזה פורמטס

גוף משדר בישראל: רשת

השתתף בעבר במיפ: ארבע פעמים

עלות משוערת להפקת פרק: 60–70 אלף דולר

 

בכל תוכנית של "צחוק מעבודה" שורת בדרנים, בהנחייתו של סטנדאפיסט בכיר, עוסקת באופן הומוריסטי בסוג אחר של עבודה. התוכנית נשענת על צילומי חוץ של אחד הסטנדאפיסטים העובד, כביכול, באותה עבודה וכוללת גם קטעי סטנדאפ מול קהל חי באולפן וקטעי סטנדאפ של סלבריטאים שונים. בארץ זכתה התוכנית, בהנחייתו של שלום אסייג, להצלחה גדולה, וכל משתתפיה נהפכו לכוכבים גדולים. בימים אלו משודרת העונה החמישית של "צחוק מעבודה" בישראל.

 

כוכבי צחוק מעבודה כוכבי צחוק מעבודה צילום: יוני מנחם

 

הערכת סיכויים: התוכנית "צחוק מעבודה" נחשבת למצליחה מאוד בעולם. עד היום היא כבר נמכרה לאוסטרליה, צרפת, טורקיה וסין. כיום משודרת התוכנית בהצלחה רבה ברשת השידור הצרפתית France 4, מה שעשוי לעזור לה להימכר ביתר קלות במהלך הפסטיבל הנוכחי.

 

פנטזיה: חצויה

יוצרים ומפיקים: אילן רוזנפלד, שירה אלון ודורי מדיה דרסט

חברת הפצה: דורי מדיה דיסטריביושן

גוף משדר בישראל: HOT

השתתף בעבר במיפ: פעם אחת

עלות משוערת להפקת פרק: 30 אלף דולר

 

סדרת פנטזיה לבני נוער העוסקת במלחמה העתיקה הקיימת בין בני אדם לערפדים. הסיפור של הסדרה מסופר דרך דמותה של אלה רוזן בת ה־15. המנהל בבית הספר שבו לומדת אלה הוא ראש "מסדר בני הדם", מסדר עתיק בן אלף שנים ששם לו למטרה לנקות את העולם מערפדים. לאורך הסדרה הכוכבים המרכזיים לא רק נלחמים בערפדים, אלא גם מתאהבים בהם.

 

חצויה חצויה צילום: אוהד רומנו

 

הערכת סיכויים: "חצויה" נחשבת לאחת מתוכניות הטלוויזיה המצליחות ביותר בעולם שנוצרו בישראל. התוכנית עלתה בדיוק ברגע הנכון על טרנד הערפדים שנוצר בעולם. אף שבשנה שעברה השתתפה התוכנית בפעם הראשונה בפסטיבל, היא כבר נמכרה לדיבוב לכ־50 מדינות - הישג מרשים בכל קנה מידה. כיום צופים בתוכנית בכל העולם מאנגולה ועד הפיליפינים. גם השנה צפויה התוכנית להצליח בפסטיבל ועשויה למשוך תשומת לב בקרב גופי שידור המעוניינים בתוכניות פנטזיה לצעירים.

 

טריוויה: מישהו בבית

יוצרים ומפיקים: עמי אמיר, נועם סלונים ומטר הפקות

חברת הפצה: All3media

גוף משדר בישראל: ערוץ 10

השתתף בעבר במיפ: שלוש פעמים

עלות משוערת להפקת פרק: 25–30 אלף דולר

 

שעשועון טריוויה, שבו ניתן לזכות ב־10,000 שקל. התוכנית אינה מצולמת באולפן, והמנחה מפתיע אנשים בביתם ומציע להם להשתתף בה. התנאי להשתתפות הוא מענה נכון על שאלת טריוויה פשוטה, ואחריה יגיעו שאלות בנושאים מגוונים, כגון מוזיקה, מדינת ישראל והכרת סביבת הבית. למשתתפים יש אפשרות לטעות בשתיים מהשאלות והם רשאים להתייעץ עם השכנים.

 

דרור רפאל ב"מישהו בבית" דרור רפאל ב"מישהו בבית" צילום: דודי מוסקוביץ

 

הערכת סיכויים: התוכנית נמכרה בפסטיבלים קודמים לבלגיה, קזחסטן, גרמניה, איטליה, צרפת, ניו זילנד ואוסטרליה. במקביל נמצאים מפיצי הסדרה במגעים מתקדמים למכירת התוכנית לארה"ב ולהולנד. בשנה שעברה השתתפה התוכנית בתחרות "ורד הזהב" בלוצרן והגיעה לשלישיית הגמר בקטגוריית השעשועונים. היא נחשבת למוכרת בעולם ולכן קיימים סיכויים רבים לכך שתימכר גם בפסטיבל הנוכחי.

 

טריוויה: מיליונר ב־7 שאלות

יוצרים ומפיקים: רועי ועומרי אבן טוב

חברת הפצה: ארמוזה פורמטס

גוף משדר בישראל: אין

השתתף בעבר במיפ: לא

עלות משוערת להפקת פרק: 50 אלף דולר

 

שעשועון טריוויה שבמסגרתו המתמודדים צריכים לענות על 7 שאלות נכון או לא נכון ברצף. העומדים במשימה זוכים בפרס כספי שיכול להגיע למיליוני שקלים. הפרסים יצטברו מתוכנית לתוכנית אם המתמודדים לא יענו על כל השאלות. למתמודדים יש אפשרות לפרוש באמצע, עם מחצית הקופה האישית שצברו. מנגנון סינון המתמודדים מבוסס על אינטרנט וסלולר - אלמנט שמבדל את ההפקה משעשועוני הטריוויה הרבים ומייצר מנגנון הכנסות נוסף עבור הגוף המשדר.

 

מיליונר ב-7 שאלות מיליונר ב-7 שאלות

 

הערכת סיכויים: זהו פורמט חדש, ובפסטיבלים כמו מיפ פורמטים שטרם הוכיחו את עצמם מתקבלים לעתים בחשדנות. עם זאת, הפורמט של "מיליונר ב־7 שאלות", הנטול הקשר תרבותי המתבסס על מבנה מוכר ופופולרי של שאלות טריוויה ופרסים, עשוי לסייע לו להתקבל בשוק הבינלאומי.

 

מצלמה נסתרת: נראה אותך

יוצרים ומפיקים: יגאל שילון, גיא וסרמן, איתי ברקן ואולפני הרצליה

חברת הפצה: קשת, באמצעות חברת התוכן הבריטית RDF

גוף משדר בישראל: ערוץ 2, קשת

השתתף בעבר במיפ: פעם אחת

עלות משוערת להפקת פרק: 30–40 אלף דולר

 

שעשועון משימות של מצלמה נסתרת שבו ניתן לזכות ב־10,000 שקל. שני מנחים מציעים לאדם המבלה במסעדה להתל בבן זוגו לסעודה באמצעות ביצוע של משימות שונות, בלי שבן הזוג יידע שהוא משתתף בשעשועון. לשם כך מותקנת אוזנייה נסתרת על אוזנו של הסועד, שדרכה אומרים לו המנחים מה שורת המשימות שעליו לבצע. ישנו רק כלל חשוב אחד כדי לזכות בפרס: לאורך כל המשימות אסור לבן זוג לגלות שהחבר שלו מהתל בו, והוא חלק משעשועון.

 

נראה אותך נראה אותך צילום: אלדד רפאלי

 

הערכת סיכויים: התוכנית נמכרה בפסטיבל האחרון לרומניה, אוקראינה, יוון, בלגיה, שבדיה וגרמניה, אף שזו היתה הפעם הראשונה שבה השתתפה בפסטיבל. כמו כן נמכרו אופציות על התוכנית לחברות הפקה בארה"ב שיכולות לנסות למכור אותה לגופי שידור שם. העובדה שהתוכנית כבר משודרת בהצלחה בישראל וברומניה ונחשבת זולה יחסית להפקה הופכת אותה לאטרקטיבית לקניינים, ועשויה להוביל אותה להצלחה גם בפסטיבל הקרוב.

 

ריאליטי: פריים

יוצרים ומפיקים: ליסה שילוח ויולי אוגוסט הפקות

חברת הפצה: ארמוזה פורמטס

גוף משדר בישראל: אין

השתתף בעבר במיפ: פעם אחת

עלות משוערת להפקת פרק: 60–70 אלף דולר

 

"האח הגדול" בגרסה הזוגית. 8 זוגות נכלאים במשך 5 שבועות בתוך דירתם, ומצלמות שמותקנות בכל פינה בדירה עוקבות אחריהם 24 שעות ביממה. הצילומים משודרים בזמן אמת באתר התוכנית באינטרנט, והגולשים מדרגים את הזוגות. פעמיים בשבוע הזוג הפופולרי פחות בדירוג הצופים מודח. הזוג שזוכה ברוב הצבעות הצופים לאורך התוכנית מוכתר כזוכה ומקבל מיליון דולר.

 

פריים פריים

 

הערכת סיכויים: הפורמט נמכר בפסטיבל האחרון ל־20 מדינות, וביניהן בעיקר מדינות מערביות, כגון: ספרד, צרפת, קנדה וגרמניה. ההצלחה הזו, לצד הדמיון לפורמט "האח הגדול", מנבאת סיכויים לא רעים. גם העובדה שבספרד התוכנית כבר משודרת ובצרפת היא עומדת לעלות, מעודדת את הקניינים לשלוף את הארנק.

 

אוכל: דואט

יוצרים ומפיקים: ענני תקשורת ושמיים

חברת הפצה: GRB, מלוס אנג'לס

גוף משדר בישראל: ערוץ האוכל, ערוץ 10

השתתף בעבר במיפ: פעם אחת

עלות משוערת להפקת פרק: 20 אלף דולר

 

תוכנית אוכל באנגלית, שבמסגרתה נפגשת השפית רימה אולוורה עם שפים ממדינות שונות. דרך המפגש הבין־תרבותי והאינטראקציה בין השפים חווה הצופה את טעמו של המטבח המקומי בכל מדינה. שלושה פרקים של הסדרה בישראל צולמו במצפה הימים, בנצרת ובנטף. מחוץ לישראל צולמו פרקים, בין השאר בהודו, בתאילנד, בצרפת, בטורקיה ובבלגיה.

 

דואט דואט

 

הערכת סיכויים: על המסך ישנן תוכניות אוכל רבות, אך ברובן לא מתקיים שיתוף פעולה בין שפים שונים, דבר המייחד את התוכנית. בפסטיבל האחרון נמכרה התוכנית לגרמניה, פולין ואוקראינה. כמו כן, חברת ההפצה נמצאת במשא ומתן למכירתה למדינות נוספות. העובדה כי התוכנית דוברת אנגלית ומציגה מקומות שונים בעולם הופכת אותה לנגישה לקהל הבינלאומי. היא צפויה לעורר עניין מסוים בפסטיבל, לצד שאר תוכניות האוכל.

 

שעשועון חברתי: אינסטינקט בסיסי

יוצרים ומפיקים: אסף גיל, מיכל פורר, אורית יפת וגיל הפקות

חברת הפצה: DRG, המפיץ העצמאי הגדול בבריטניה

גוף משדר בישראל: רשת

השתתף בעבר במיפ: פעמיים

עלות משוערת להפקת פרק: 30–40 אלף דולר

 

שעשועון שבו המשתתפים צריכים להראות עד כמה האינסטינקטים שלהם חדים בניתוח בני אדם וסיטואציות חברתיות. מנחה התוכנית יושב עם שלושה אורחים שהם סלבריטאים, ואחרי שמוקרן להם סרטון קצר שבו צולמה סיטואציה חברתית אמיתית, צריך כל אחד מהם לנחש מה הקשר בין בני הזוג או קבוצת החברים שהופיעה באותה סיטואציה, ועל מה הם מדברים. מי שעונה נכונה על כמה שיותר שאלות, הוא הזוכה. התוכנית שודרה בארץ כתוכנית "לייט נייט" בהנחיית אביעד קיסוס וזכתה לרייטינג נאה ולאהדת המבקרים.

 

אביעד קיסוס באינסטינקט בסיסי אביעד קיסוס באינסטינקט בסיסי צילום: יוני המנחם

 

הערכת סיכויים: התוכנית השתתפה בעבר פעמיים במיפ, אך לא נמכרה. זאת אף שבארץ זכתה התוכנית להצלחה והשיגה רייטינג נאה יחסית לתוכנית לילה מאוחרת. במרץ 2009 נמכר הפורמט ל־Digital Rights Group, מפיץ הטלוויזיה העצמאי הגדול בבריטניה, האחראי בין היתר להפצת תוכניות ערוץ 4 הבריטי וכן להפצת תוכני חברות תוכן מבוססות, כגון: Portman Film, Zeal Entertainment, ו־ID Entertainment. גם מפיץ זה טרם הצליח למכור את התוכנית למדינות זרות, אך אולי הפעם ישתנה מזלה.

 

זוגיות: אלבום חתונה

יוצרים ומפיקים: מיכל בן דוד וגבעון שניר, ריאליטי הפקות

חברת הפצה: ארמוזה פורמטס

גוף משדר בישראל: אין

השתתף בעבר במיפ: פעם אחת

עלות משוערת להפקת פרק: 40–50 אלף דולר

 

זוג ביום חתונתו יוצא למירוץ משימות הקשורות באופן עקיף לחתונה. כך לדוגמה, על הזוג יהיה להצטלם עם ראש העירייה או לסדר את האורחים במבנה פירמידה. כל משימה מזכה את הזוג בהחזר של עלות אחד מפרטי החתונה - החל בשמלת הכלה וכלה באולם. זוג שימלא אחר כל המשימות בהצלחה יקבל כיסוי מלא של כל הוצאות החתונה.

 

אלבום חתונה אלבום חתונה צילום: יוסי צבקר

 

הערכת סיכויים: בפסטיבל האחרון נמכרו אופציות על התוכנית למדינות מערב ומזרח אירופה. מכיוון שמדובר בתוכנית המשלבת אלמנטים של שעשועון וריאליטי ועוסקת בחתונות - נושא שלעולם לא יוצא מהאופנה - יש סיכוי גבוה שהתוכנית שוב תיצור עניין. עם זאת, העובדה כי התוכנית טרם נמכרה לשידור בפועל, מורידה מסיכויי ההצלחה שלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x