מגמה מעורבת בבורסות אסיה, הניקיי ירד ב-3% אך באוסטרליה עלתה הבורסה ב-1.7%
נגיד הבנק המרכזי האוסטרלי החליט להוריד את שיעור הריבית ב-1%, ל-6% והשפיע על הבורסה. בורסת שנחאי ננעלה בירידה של 1.4%, בדרום קוריאה ננעל מדד קוספי בעלייה של 0.5%. גם בטיוואן ננעלה הבורסה בעלייה של 0.34%. בהודו רשמה הבורסה עלייה קלה ומדד ההנג סנג בהונג קונג ירד ב-5%
המפולת בבורסות אירופה והירידות החדות שנרשמו בוול סטריט אתמול (ב') השפיעו על מגמת המסחר בדרום מזרח אסיה, עם זאת המגמה מעורבת.
גם תוכניות חילוץ חובקות עולם לא הצליחו להביא נכון לאתמול למפנה החיובי המיוחל בשוקי ההון בעולם. חלק מבורסות אסיה ממשיכות הבוקר את מגמות ירידות השערים שהחלו אתמול בבורסות אירופה, והמשיכו לוול סטריט. חששות המשקיעים כי המשבר העולמי הופך למחנק אשראי, שלח את שיעורי הריבית הבין בנקאית לשיא, והביא את הבנקים המרכזיים של אוסטרליה ויפן להזרים אתמול 11 מיליארד דולר נזילות לשווקים.
מדד הניקיי ננעל בירידה של 3% ל-10,155 נקודות. בתחילת המסחר היום אף ירד מדד הניקיי לראשונה בחמש השנים האחרונות מתחת לרף 10,000 נקודות. את עיקר מגמת הירידות מרכזות מניות התעשייה, כולל סקטור הרכב, הבנקאות והסחורות. מניית טויוטה השילה 6% משוויה, ובכך כבר אינה חברת הרכב הגדולה בעולם במונחי שווי שוק, אלא פולקסוואגן הגרמנית. התחזקות היין פוגעת במכירות החברה כאשר הן מתורגמות בחזרה למטבע המקומי. אתמול נסחר היין בשיא של שלוש שנים מול היורו (137.69 יין ליורו). מניית הונדה ירדה ב-5.2%, ומניות סוני וסניו ב-4% כל אחת.
בורסת שנחאי ירדה ב-1.2%, בדרום קוריאה ננעל מדד קוספי בעלייה של 0.8%. גם בטיוואן ננעלה הבורסה בעלייה של 0.34%. בהודו עולה הבורסה קלות, מדד ההנג סינג בהונג קונג ירד ב-5%. בסינגפור עולה הבורסה ב-1.8%.
בורסת אוסטרליה עברה לעליות שערים ונסחרת עתה בעלייה של 1.7%, לאחר הודעתו של נגיד הבנק המרכזי האוסטרלי גלן סטיבנס כי החליט להוריד את שיעור הריבית באוסטרליה ב-1%, ל-6%. זהו שיעור ההורדה הגבוה ביותר מאז המיתון שתקף את אוסטרליה לפני 15 שנה. בהודעה רשמית של הבנק המרכזי האוסטרלי נמסר כי "היה צורך בקיצוץ חד של שיעור הריבית על מנת להוריד משמעותית את עלויות גיוס ההון בשווקים הפיננסיים".
וול סטריט
וול סטריט סגרה אתמול בירידות חדות . תוכנית החירום הפדרלית שאושרה ביום ו' בקונגרס, לצד סדרה של התערבויות ממשלתיות באירופה בסוף השבוע, לא הצליחו להרגיע את עצבנות המשקיעים בשוקי ההון בעולם. לראשונה זה 4 שנים - הדאו ג'ונס סגר מתחת לרף 10,000 הנקודות. נאסד"ק סגר בשפל של 5 שנים. כ-2.2 טריליון דולר נמחקו היום משוקי ההון בעולם. דאו ג'ונס ירד ב-3.58% לרמה של 9,955 נקודות, מדד S&P 500 איבד 3.85% וסגר ברמה של 1,056 נקודות, ונאסד"ק צלל ב-4.34% וסגר ברמה של 1,862 נקודות. במהלך המסחר צנחו המדדים בשיעור של 7%-8%, כשהדאו ג'ונס מאבד 800 נקודות, אך לקראת המחצית האחרונה של יום המסחר החל גל פקודות קנייה, שהביא להתמתנות משמעותית בשיעור הירידות.
סנטימנט שלילי נוסף נרשם אתמול עם פתיחתה הרשמית של עונת הדוחות בתחילת החודש. בנק אוף אמריקה, שרכש בחודש שעבר את הבנק האמריקאי הקורס קאונטרי וויד, כבר הודיע כי רווחיו ברבעון החולף צנחו ב-68% ל- 1.18 מיליארד דולר, ובהתאם לכך יאלץ הבנק לחתוך ב-50% את היקף הדיבידנד שיחלק. בתגובה נפלה מניית הבנק עם תום המסחר אתמול 7%.
אירופה
חילוצם של בנק היפו ריל אסטייט הגרמני ופורטיס הבלגי-הולנדי מקריסה, ובמקביל המשך הדרדרות המצב בשווקים הפיננסיים, שלחו את מניות בורסות אירופה לירידות שערים חדות אף יותר מוול סטריט, מדד הפוטסי הבריטי ירד ב-7.85%, מדד הקאק הצרפתי נפל ב-9%, בגרמניה השיל מדד הדאקס 7% ומדד MCEX ברוסיה נפל ב-19%. כל זאת לאחר שהמסחר בבורסה הרוסית הופסק פעמיים עקב הירידות התלולות.
גם על המשקיעים באירופה לא השפיעו מאמצי הממשלות לייצוב המערכת הפיננסית. את עיקר ירידות השערים ריכזו מניות המוסדות הפיננסיים. מניית בנק UBS נפלה ב-8%, מניית בנק היפו שזכה לחילוץ צנחה ב-31% וגם מניית בנק קומרץ הגרמני ירדה ב-12%. גם מניית רויאל בנק אוף סקוטלנד ירדה בסך הכל ב-20%.
ירידות אלו מגיעות על רקע ועידת הפיסגה שכונסה בארמון האליזה על ידי מנהיגי אירופה. ארבעת מנהיגי המדינות הגדולות בגוש היורו- גרמניה, צרפת אנגליה ואיטליה לא הצליחו להגיע להסכמה גורפת על תוכנית סיוע כדוגמת זו שהתוותה ארצות הברית במסגרתה הוזרמו 700 מיליארד דולר להצלת המוסדות הפיננסיים. הפתרון האירופי המסתמן יהיה כפי הנראה בתחום הרגולטורי, ויכלול פיקוח על פיקדונות והידוק התיאום בין המדינות השונות.