בכיר בפועלים על ציון קינן: "הוא לא בנקאי דגול, אבל טקטיקן מזהיר"
המנכ"ל הבא עובד בבנק הפועלים כבר 30 שנה ובדרך הפך לאיש החזק בבנק. דני דנקנר וצבי זיו נמנים עם חבריו הקרובים
ציון קינן (54) הוא מתחרה ראוי לצבי זיו, לפחות מבחינת ותק בבנק. הוא החל את עבודתו בבנק הפועלים ב־1979 כמדריך בתחומי בנקאות במרכז ההדרכה. מהר מאוד קודם לנהל את בית הספר להכשרה בנקאית של הבנק ולאחר מכן עלה בסולם הדרגות ומילא כמה תפקידים בכירים, ביניהם: מנהל התפעול, מנהל מחלקת משאבי אנוש, מנהל אגף בנקאות קמעונאית, ואז משנה למנכ"ל וממונה על חטיבת משאבי אנוש ולוגיסטיקה.
מסוף 2007 הוא מכהן כממונה על החטיבה העסקית, ומינואר 2006 הוא משמש גם כממלא מקום המנכ"ל צבי זיו.
קינן נחשב כבר שנים רבות לאחד האנשים החזקים ביותר בבנק הפועלים. בבנק נהוג לומר שקינן הוא איש של אנשים. הוא צמח מלמטה ומילא שורה ארוכה של תפקידים הרחוקים מרחק רב ממושבו כיום בהנהלת הבנק. "ציון מכיר כל עובד וכל מנהל ויודע מתי להרים טלפון", אומר בכיר בבנק, כשלכך מצטרפת העובדה שבין שלל תפקידיו הוא שימש כממונה על משאבי האנוש בבנק.
"אף אחד לא חושב שקינן הוא בכיר הבנקאים, אבל הוא בטח בכיר הפוליטיקאים שביניהם", אומר הבכיר ומוסיף: "הוא לא נחשב לאסטרטג דגול אלא לטקטיקן מזהיר, כזה שיודע להוציא לפועל החלטות. בבנק הוא מוכר כמביא והמוציא של החלטות ההנהלה".
במהלך 30 שנותיו בבנק הפועלים צבר לעצמו קינן לא מעט מתנגדים. רבים מחשיבים אותו לאחד הגורמים העיקריים לפיטורי 900 עובדים ב־2003. בתקופה זו שימש אלי יונס כמנכ"ל הבנק ושרלי אמזלג כיושב ראש הוועד, הגוף שאמור היה אמור להגן על העובדים.
ואולם, מאחורי הקלעים היה זה קינן שהיה ממונה על ביצוע המהלך בפועל. קינן, ששימש באותה עת כמנהל החטיבה הקמעונאית, ניצל את ניסיונו כממונה על משאבי האנוש והיה מצוי בקשר יומיומי עם הוועד מצד אחד, ועם ההנהלה הבכירה מהצד השני.
עובדי הבנק זוכרים כי ועד העובדים נחשב באותה תקופה כשבוי בידיו של אמזלג, שהצליח להעביר כל החלטה שרצה סביב נושא הפיטורים. קינן ידע במהלך ימי הפיטורים לכבות את השרפות שהתעוררו ובמקביל לדכא כל אופוזיציה שהתעוררה בקרב אלפי עובדי הבנק ברחבי הארץ.
בבנק יודעים גם לספר כי יחסיו של קינן עם אורי פז, מנהל החטיבה הקמעונאית הנוכחי ומי שנחשב לאחד הכוכבים העולים בבנק, אינם מן המשופרים. גורמים בבנק טוענים כי קינן הוא למעשה מי שעומד מאחורי המאבק הנוכחי שמוביל ועד העובדים בפועלים נגד תוכניות ההתייעלות של פז, וכי הוא זה שמלבה את האש בקרב חברי הוועד. יש מי שטוען בבנק כי קינן עשוי להראות לפז את הדרך החוצה, מה שיגרום לטלטלה נוספת בצמרת הפועלים, שגם כך ידעה לא מעט עזיבות פתאומיות בשנים האחרונות.
קינן נשוי למירה, מזכירה רפואית בבית חולים מאיר בכפר סבא, ואב לשלושה ילדים. הוא נוהג להתעורר מדי יום בחמש בבוקר, ובשש כבר נוסע מביתו הפרטי שבכפר סבא למשרדי ההנהלה הראשית של בנק הפועלים ברחוב יהודה הלוי בתל אביב.
קינן מחזיק בתואר ראשון במדעי החברה מהאוניברסיטה הפתוחה, אותו סיים ב־1989, בגיל 34. ב־1992 קיבל תואר שני בלימודי עבודה עם התמחות בניהול משאבי אנוש ופיתוח ארגוני מאוניברסיטת תל אביב.
יו"ר בנק הפועלים דני דנקנר ובת זוגו הילית נמנים על חבריו הטובים של קינן. כמו כן, הוא וצבי זיו צופים ביחד במשחקים של הפועל ת"א משער 1. "הוא לא אדם שאוהב ללכת לאירועים", מעיד עליו אחד מחבריו שמעדיף להישאר בעילום שם.