למה לבייב ממהר להסדר?
קשיי הפירעון של אפריקה עתידים להרים ראש רק ב־2011. אך דחיית הסדר החוב, אפילו ברבעון נוסף, עשויה היתה להעמיד את הדירקטורים, רואי החשבון והמנהלים בקבוצה בפני תביעה על העדפת הנושים
אחת התעלומות הגדולות ביותר בסאגה המתמשכת של אפריקה ישראלהיא מדוע אצה ללבייב הדרך? למה החליט הטייקון, הידוע בקור רוחו, ללכת להסדר עם בעלי האג"ח שלו דווקא עכשיו, כשדו"חות תזרימי המזומנים החזויים שלו מראים שעד שנת 2011 לא נשקפת כל סכנה לנושיו? הרי השווקים הם עסק נזיל - בתוך ימים אווירת חג מתכסה בעננות כבדה שמידרדרת במהרה לדיכאון קליני, אך גם ההפך מתרחש - ממש באותה מהירות.
העדות הטובה ביותר לכך היא שלושת החודשים שבין מרץ ליוני השנה, שבהם זינקו מחירי המניות בעשרות ובמאות אחוזים, תשואות איגרות החוב חזרו לשייט במים הטריטוריאליים הטבעיים שלהן, ואחרוני חוזי השחורות כבר החלו לחפש את הסולם כדי לרדת מהעץ.
אם ההצהרות שניפקו באפריקה (שלפיהן התשלום ב־2009 וב־2010 מובטח) נכונות, והבעיה עלולה להתעורר רק ב־2011, מדוע לא יחכה לבייב עוד רבעון, עוד חצי שנה, ורק בתחילת 2011 - אם שוקי הנדל"ן והפיננסים ימשיכו להיות צבועים בצבעי מלחמה - ילך להסדר, שנה אחת לפני זמן הפירעון?
התשובה לכך, כמו כל דבר במקרה של אפריקה ישראל, מסובכת. אפריקה ישראל, בשונה מחברות האחזקה הגדולות האחרות, צריכה לפרוע בשנתיים הקרובות סכומים אסטרונומיים. עד סוף השנה עליה לפרוע חובות בסכום של כ־730 מיליון שקל לבעלי איגרות החוב שלה, מרביתם (יותר מ־500 מיליון שקל) לבעלי איגרות החוב מסדרה ט'.
זוהי, ככל הנראה, הפצצה המרכזית שתקתקה במשרדיה של אפריקה ישראל ערב פרסום הדו"חות לרבעון השני. ולא משום שלאפריקה אין כסף להחזיר לבעלי סדרה ט' - דווקא יש לה. אלא שאילו היתה אפריקה ישראל משלמת את מלוא הסכום לבעלי הסדרה הקצרה, היא היתה עלולה להקים עליה את בעלי הסדרות הארוכות, אם כמה חודשים בלבד לאחר שהיתה מוציאה מקופתה מאות מיליוני שקלים היתה מודיעה שאינה יכולה לעמוד בתשלומי האג"ח האחרים. בעגה המשפטית זה נקרא העדפת נושים, וזה פשוט אסור.
אין זו הסיבה היחידה כמובן שבגללה הלכה אפריקה ישראל להסדר נושים מוקדם כל כך. סביר להניח שגם רואי החשבון שלה, סומך חיייקין ובריטמן אלמגור - שתיים מארבע פירמות רואי החשבון הגדולות בישראל - לא אהבו את מה שהם ראו שעומד להתחולל משנת 2011 ואילך, וההתעקשות שלהם לצרף הערה בדו"חות הכספיים של הרבעון השני דחקה גם היא את אפריקה אל הקיר.
בימים שבהם לממשל התאגידי יש משקל כה רב בקבלת ההחלטות של חברה עסקית, כשמשקלם הסגולי של עורכי הדין בקבלת החלטות עסקיות גבוה לאין שיעור מכפי שהיה בעבר, סביר להניח שלשיקול המשפטי היה ערך רב בעיני לבייב ורואי החשבון שלו.