לבייב מעוניין לדחות תשלומים בחמש שנים; בעלי האג"ח: נלך לפירוק
משיחות מוקדמות עם המוסדיים מסתמנת תוכנית הסדר החוב של אפריקה: דחיית תשלומים בחמש שנים לפחות ופיצוי מדורג של מניות. בעלי האג"ח אינם מוותרים: "אם הדחייה היא ליותר משנתיים, עדיף כבר ללכת לפירוק"
העימות בין מחזיקי האג"ח הקצרות מסדרות ט' וכ"ד למחזיקי האג"ח הארוכות יעמוד הערב במוקד אסיפת בעלי האג"ח של אפריקה ישראל(17:00, בית החייל בת"א) - אולם זה לא יהיה הנושא היחיד.
לב לבייב, יו"ר הדירקטוריון ובעל השליטה באפריקה ישראל, אינו צפוי להגיע הערב לאסיפה, אך ל"כלכליסט" נודע כי עימות מרכזי בין בעלי האג"ח של אפריקה לבין החברה עומד לסוב סביב משך דחיית הפירעון. על פי האינדיקציות של בעלי האג"ח בשיחות מוקדמות שניהלו עם החברה, אפריקה מעוניינת לדחות את התשלומים בחמש שנים ויותר, ולאחד למעשה בין מועדי התשלום של בעלי הסדרות הארוכות והקצרות ולפצות אותם במניות של החברה.
התוכנית היא שבעלי האג"ח הקצרות יקבלו פיצוי גבוה יותר, והארוכות, נמוך יותר. כך בעלי סדרה ט', שנפרעת בעוד חודשיים, יקבלו את הפיצוי הגבוה ביותר, בעלי סדרה כ"ד, שנפרעת ב־2010, את הפיצוי הגבוה השני, וכן הלאה.
בעלי האג"ח מתנגדים וטוענים כי אין שום סיבה שהחברה, שהמנכ"ל שלה איזי כהן טען כי מצבה "סולבנטי", תדחה את התשלומים יותר מאשר בשנתיים. הם דורשים שהתשלום לבעלי אג"ח ט' יינתן ב־2011, אג"ח כ"ד ב־2012, וכן הלאה, ומבלי לאחד מועדים - אלא על פי הסדר המקורי: קודם סדרה ט', לאחר מכן כ"ד וכן הלאה. "אם הדחייה היא למועד ארוך יותר, ייתכן שאין טעם בהסדר, אלא עדיף ללכת לפירוק. עדיף כבר לחלק את הנכסים עכשיו, כשכל בעל חוב יוכל לקבל 70 אג' לכל ע.נ. במקום לקחת את הסיכון לעוד שלוש שנים או יותר", אמר בעל אג"ח גדול.
נוסף על כך, בעלי האג"ח הקצרות דורשים לקיים אסיפות נפרדות לכל סדרה ולא לקבוע נציגות כוללת ואחידה. ל"כלכליסט" נודע כי ביום חמישי התקיימה "אסיפה" לא פורמלית של בעלי אג"ח ט' בראשות גלובל פייננס, במשרדו של עו"ד גיא גיסין ברמת החי"ל, שבה החליטו הנוכחים שלא לתת יד לקביעת נציגות כוללת, וכי אם כך יקרה, הם יפעלו להגשת תביעות אישיות נגד הדירקטורים ובעלי המשרות הניהוליות באפריקה ישראל. גם עורכי הדין אופיר נאור ורנן גרשט, המייצגים בעלי אג"ח בסדרה כ"ד, מאיימים בצעד דומה - מה שעלול להביא את החברה להקפאת הליכים.
עוד סוגיה שעולה היא ניגוד העניינים של חלק ממחזיקי האג"ח הארוכות שמחזיקים גם באג"ח של גלובל פייננס. גלובל פייננס מחזיקה בכ־30% מהאג"ח סדרה ט'. מחזיקים של אג"ח שהנפיקה גלובל פייננס, שמחזיקים גם באג"ח ארוכות של אפריקה, נקלעים לניגוד עניינים בין האינטרס שלהם להסדר חוב כמי שמחזיקים באג"ח ארוכות, ובין האינטרס שלהם לתשלום של אג"ח ט' עוד השנה - כמי שמחזיקים אג"ח של גלובל פייננס.
היקף החוב הסחיר של אפריקה ישראל עומד נכון להיום על כ־9 מיליארד שקלים (כולל ריבית והצמדה). בחברת הדירוג מידרוג מעריכים כי במקרה של פירוק החברה ומכירת מלוא הנכסים במצב השוק של היום, ניתן - בהערכה גסה אך שמרנית - לשרת 60%-80% מהחוב לבעלי האג"ח. יכולת שירות החוב של אפריקה עשויה להיות גבוהה יותר במקרה שהחברה ממשיכה לתפקד כעסק חי - ומסר זה תנסה אפריקה להעביר היום.
אחד ממנהלי ההשקעות בגוף מוסדי אמר ל"כלכליסט" כי "הנושא המרכזי שנשים עליו דגש הוא ההדדיות. פריסת חוב משמעותה הקרבה מצד בעלי איגרות החוב. בהתאם לכך תידרש החברה לפצות את בעלי האג"ח. גם אם על פי חוק, בעל השליטה אינו מחויב להזרים הון לחברה במסגרת ההסדר - אנו נתייחס לכך בהחלטותינו. אני סבור שקיים יחס ישר בין הגמישות שבעל השליטה יפגין לבין זאת שבעלי איגרות החוב יפגינו מנגד".
"ברגע שלב לבייב הצהיר שאפריקה לא תוכל לפרוע את התחייבויותיה, הוא למעשה איבד את השליטה באפריקה. אפריקה ישראל כבר לא שייכת לבעלי המניות אלא לבעלי איגרות החוב. בעלי החוב הם אלו שיכריעו בגורלה של החברה. אם בעל השליטה ייתן הצעה ראויה - כזאת שאנחנו יכולים לשים על קובץ אקסל ולראות שהיא טובה יותר מאלטרנטיבות אחרות שאליהן אנחנו יכולים להגיע בלעדיו - נקבל את ההצעה. אחרת, ייתכן שנעדיף למנות מפרק. זה לא התרחיש המועדף עלינו, אבל הוא בהחלט עשוי לעמוד על הפרק", אומר גורם בשוק ההון.
מנהל השקעות אחר אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "אסיפת האג"ח היא לפרוטוקול בלבד. מי שינהל את המו"מ מול אפריקה בפועל הם הגופים המוסדיים הגדולים ביותר שהם גם הנושים הגדולים של החברה. מאחר שמדובר בהסדר החוב הגדול הראשון שמתקיים כאן, תוצאותיו עשויות להיות תקדים. לכן, חשוב מאוד להשיג כאן את המקסימום. הסדר נינוח עשוי לעורר תיאבון גם לבעלי השליטה בכלכלית ירושלים ובדלק נדל"ן - וזה מצב שאנחנו מעדיפים להימנע ממנו".