גולן פלסטיק נבהלה, מחזיקי האג"ח ישלמו
באברות חשבו שיש להם עסקה בטוחה ביד, מכירת פלעד לגולן פלסטיק - אז העסקה נפלה וכעת מתקשה החברה לתפקד
דוגמה נוספת של ציפיות לחוד ומציאות לחוד הוא המקרה של חברת אברות שבשליטת קיבוץ בארות יצחק. בסוף הרבעון השלישי של 2008 החברה כלל לא העלתה על דעתה כי תתקשה לעמוד בתשלומי איגרות החוב שהנפיקה ביולי 2005. ההנפקה היתה בהיקף של כ־70 מיליון שקל, ובדו"ח הרבעון השלישי לא היה אפילו רמז לקושי כלשהו בפירעון החוב.
אבל בדו"ח השנתי של 2008 הדברים כבר נראו אחרת. רואי החשבון של אברות - העוסקת בציפוי פלדה, בייצור צנרת פלסטיק ובצביעה של מתכות - צירפו לסקירתם הערה בדבר מצבה הכספי של החברה, ובה הדגישו שאברות הפסידה באותה שנה כ־28 מיליון שקל ושתזרים המזומנים השלילי שלה מפעילות שוטפת עמד על 11.2 מיליון שקל.
לאותו דו"ח צירפה אברות תחזית תזרים מזומנים לשנתיים הבאות, ובו הניחה כי החברה־הבת פלעד תימכר ברבעון השני של 2009, ושאברות עצמה תנצל קווי אשראי נוספים שיועמדו לה על ידי הבנקים או בעלי השליטה.
אברות אף הניחה כי בין אפריל לדצמבר 2009 היא תקבל מלקוחותיה תקבולים בהיקף של 106.2 מיליון שקל, ולאחר ניכוי תשלומים שונים (בין השאר למחזיקי האג"ח) ייוותרו בידיה בסוף 2009 מזומנים בהיקף של 1.3 מיליון שקל.
ואולם עד מהרה התברר כי התחזיות הוורודות של החברה התבדו, ובמרץ 2009 זימנה אברות את מחזיקי האג"ח לאסיפה שבה הביעה חשש כי לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה כלפיהם. תשלום האג"ח בהיקף של כ־11.5 מיליון שקל שאמור היה להתבצע באוגוסט - נדחה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אחת הסיבות להרעה במצבה של החברה היה ביטול הסכם המכירה של פלעד לגולן מוצרי פלסטיק, לאחר שהתברר כי פלעד אינה עומדת באמות המידה הפיננסיות שקבעו לה הבנקים, מה שגרם לגולן לסגת מהעסקה.
בימים אלו מקיימת החברה משא ומתן עם מחזיקי האג"ח על הסדר לפריסת תשלומים. בעלי החוב דורשים מבעל השליטה להזרים 5 מיליון שקל ושהחברה תשיג הלוואה נוספת מצד שלישי בהיקף של 3 מיליון שקל. בינתיים מיישמת אברות תוכנית התייעלות הכוללת צמצום בכוח האדם ומכירת קווי ייצור. המנכ"ל וסמנכ"ל הכספים של החברה כבר עזבו את תפקידם בתחילת הקיץ.
על התחזית שהתבדתה אמר היו"ר אבנר גפני: "כאשר פורסמו דו"חות הרבעון הרביעי, היתה לנו עסקה חתומה למכירת פלעד לגולן פלסטיק. העסקה בוטלה באמצע מאי, וזה השפיע על התחזית התזרימית לשנתיים הקרובות". גפני הסביר כי "הסכם המכירה כלל תנאים מתלים שונים, בין השאר לגבי ההון החוזר של פלעד ליום המכירה, וכאשר פורסמו דו"חות הרבעון הראשון, הסתבר שההון החוזר לא עומד בפרמטרים האלה. כאשר אתה נמדד לפני תהליך, אינך יכול לדעת בוודאות מוחלטת מה יהיה ההון החוזר. זה תלוי בהרבה גורמים, כגון גבייה, תנועות מלאי ושווי המלאי".
גפני סבור כי אם העסקה היתה מושלמת במתכונתה המקורית, "היה סיכוי גבוה שהיינו עומדים בתשלומי האג"ח".