בדיקת "כלכליסט": גלוב אקספלוריישן מעדכנת את העיתונאים לפני המשקיעים ו"מעגלת" מספרים
שותפות חיפושי הנפט הטרייה דיווחה על תוצאות ההנפקה שלה לעיתונאים 6 שעות לפני שנזכרה לדווח גם למשקיעים בבורסה. במקביל, לעיתונאים נמסרו מספרים "מעוגלים" שלא נכללו בדיווח הסופי
התנהלות שותפות חיפושי הנפט גלוב אקספלוריישן, השותפות הטרייה ביותר בבורסה של תל אביב, יכולה להוות שיעור לחברות ציבוריות באשר הן - כיצד לא להתנהג. מבדיקת "כלכליסט" עולה, כי השותפות בחרה לדווח לעיתונאים על תוצאות ההנפקה שלה לפני שמסרה דיווח לבורסה - במה שנראה כמו הפרה של חוק ניירות ערך.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
יחידות ההשתתפות של גלוב החלו להיסחר ביום ראשון, ה-23 ביוני, לאחר שביום חמישי שלפני כן השלימה השותפות גיוס של כ-47.7 מיליון שקל. מאז נישאו יחידות ההשתתפות של גלוב על גל הנפט והגז ששוטף את המשקיעים בתל אביב ועלו בכ-20%.
ההנפקה של גלוב הושלמה לאחר שהחברה הלהיבה את דמיונם של המשקיעים עם מצגות מושקעות על שכבות גיאולוגיות כאלה ואחרות, שמראות כי סביר למצוא נפט דווקא סמוך לתחנת הרכבת גני אביב בלוד.
העיתונאים עודכנו 6 שעות לפני המשקיעים בבורסה
לאחר השלמת ההנפקה שיגרה החברה באמצעות משרד יחסי הציבור שלה הודעה לעיתונות המסכמת את הגיוס המוצלח, כמנהגן של חברות רבות אחרות. מה שהיה שונה בהתנהלותה של גלוב הוא שההודעה לעיתונות מטעם החברה נשלחה למערכות כלי התקשורת ביום חמישי בשעה 11:00 - ואילו ההודעה למשקיעים נמסרה למערכת ההודעות של הבורסה בשעה 16:45 - הפרש של כמעט 6 שעות לטובת העיתונאים.
ל"כלכליסט" נודע, כי רשות ניירות ערך פנתה לגלוב על מנת לקבל הבהרות בנושא. בגלוב מנגד טוענים כי לא הפרו את החוק.
למרות טענותיה של גלוב כי מעשיה כשרים, בתקנה 30 בחוק רשות ניירות ערך נכתב על הודעות על אירוע מהותי (כמו השלמת גיוס מהציבור) כי יש למסור אותן בכל מקרה לבורסה - ואם הגורם המדווח מעוניין לשווק את הדיווח לגורמים כמו אתרי חדשות - עליו לעשות כן רק 30 דקות אחרי הדיווח לבורסה.
הודעה לעיתונות מול דיווח בורסה - מצא את ההבדלים
ביום חמישי, כששוגר הדיווח לעיתונות, מיהרו אתרי החדשות להעלות את הנתונים עליהם דיווחה החברה. עם זאת, בדיקה מדוקדקת יותר של הנתונים מול דיווח החברה לבורסה מעלה כי הנתונים בהודעה לעיתונות "עוגלו".
כך למשל בהודעה לעיתונות דיווחה השותפות כי גייסה כ-50 מיליון שקל. הדיווח לבורסה מעלה כי השותפות גייסה כ-47.7 מיליון שקל. כמו כן דיווחה השותפות בהודעתה לעיתונאים כי מחיר כל אגד בהנפקה (הכולל 2 יחידות השתתפות אופציה אחת) נסגר על 10 אגורות, בעוד הדיווח לבורסה מגלה כי המחיר נסגר על 9.5 אגורות לאגד.
האם מדובר בעיגול המספרים בתום לב או בכוונה לייפות את המציאות? כנראה שלעולם לא נדע. מה שבטוח - השותפות נהנתה מ-15 דקות התהילה שלה תחת המספרים המעוגלים. המספרים בהודעת הבורסה של החברה לא פורסמו עד היום.
התוצאה: כמעט ונפגע
אמנם ההתנהלות של גלוב מרגיזה מאוד, וייתכן אף כי היא לא חוקית - אך במקרה הזה לא ניתן לומר כי המשקיעים נפגעו, וזאת משום שהדיווחים לעיתונות ולמשקיעים נמסרו לפני פתיחת המסחר ביחידות ההשתתפות. מתוך כך ניתן להניח כי רשות ניירות ערך לא תעניש את החברה בחומרה.
ניתן לקוות רק כי בדיווחיה הבאים תקפיד גלוב לעדכן תחילה את בעלי יחידות ההשתתפות שלה - עד כמה שאולי מפתה לשגר הודעה זריזה לעיתונאים ולצפות בכותרות האתרים הכלכליים.
משותפות גלוב אקספולריישן נמסר בתגובה כי "החברה לא הפרה את חוק ניירות ערך ותקנותיו. ההודעה פורסמה טרם החל המסחר בניירות הערך של החברה".