$
שווקי חו"ל

ג'ון פולסון מגלה את צדו השני והאפל של הגלגל

אחרי שהניב למשקיעיו תשואה של 600% בזכות ההימור נגד שוק המשכנתאות ב־2008, ג'ון פולסון מתמודד היום עם הפסד של כמעט מחצית מנכסי הקרן הגדולה שבניהולו. מעידה זמנית?

יעל חלק 07:3910.10.11

בעולם ההשקעות, רגע אחד אתה למעלה - גורו שכולם עולים אליו לרגל ומשליכים לרגליו את מיטב חסכונותיהם - וברגע שלאחר מכן, לאחר כמה החלטות כושלות, אתה מגלה את צדו השני והאפל של הגלגל - התשואות הצונחות, הלקוחות שנמלטים והשקעות שמאבדות מערכן.

 

את הקשיים הללו חווה לאחרונה על בשרו המשקיע, שעד כה נחשב לאחד המוצלחים בעולם, ג'ון פולסון. פולסון שחזה את התמוטטות שוק משכנתאות הסאב־פריים ב־2008, וצפה את התחזקות מחיר הזהב, חווה השנה משבר גדול. בסוף השבוע האחרון התברר כי קרן הגידור הגדולה שבניהולו Advantage Plus המשיכה להסב הפסדים כבדים למשקיעים גם בחודש ספטמבר, ובסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה מחקה לא פחות מ־47% לעומת ירידה של 8% בלבד במדד 500 S&P באותה תקופת זמן. בספטמבר לבדו צנחה הקרן של פולסון ב־19.4%, זאת בעוד שההפסד הממוצע של קרנות הגידור בחודש זה עמד על 2.8%. ייתכן שהחשש של פולסון מפני נטישה המונית של לקוחות הוביל אותו לקחת הימורים שהתגלו ככושלים.

 

 

האם פולסון איבד את מגע הקסם שלו, או שמדובר במעידה זמנית בלבד של מנהל ההשקעות המוכשר? עם שאלה זו ייאלצו להתמודד המשקיעים בקרנות שאותן הוא מנהל במהלך החודש הקרוב. תאריך הדד ליין שמאפשר יציאה מהקרנות של פולסון הוא 31 באוקטובר, ועד אז יצטרך כל אחד מהמשקיעים להחליט האם עצביו חזקים מספיק בשביל להשאיר את הכסף במקומו.

 

עבר מפואר

 

פולסון, יהודי בן 55, הקים את קרן הגידור שלו, Paulson & Co, ב־1994 עם הון ראשוני של 2 מיליון דולר ועובד אחד. בדומה למתחרה הגדול שלו ריי דליו, הצהיר פולסון כי הוא מנהל את השקעותיו לפי ניתוחים מאקרו־כלכליים ולא לפי ניתוח ספציפי של מניות.

 

את הפריצה הגדולה שלו עשה כשהימר נגד נכסי משכנתאות הסאב־ פריים בארצות הברית בתקופת טרום המשבר של 2007. פולסון גרף תשואה פנומנלית של 600% (12 מיליארד דולר) בשנה זו, ודמי הניהול שהרוויח באותה העת הסתכמו ב־4 מיליארד דולר.

 

ב־2008, כאשר מרבית המשקיעים הביטו באימה במסכים האדומים, נהנו לקוחותיו של פולסון מתשואה של 20%, והקרן הוסיפה להציג ביצועים נאים גם בשנים שלאחר מכן: ב־2009 הוסיפה הקרן 6% וב־2010 התחזקה ב־11.6%. כיום מנהלת הקרן של פולסון כ־35 מיליארד דולר, אך היקף הנכסים מצטמצם בעקבות ההפסדים האחרונים.

אחזקתו העיקרית של פולסון, שהיתה הסוס המנצח שלו אשתקד אולם גוררת אותו להפסדים בתקופה האחרונה, היא בזהב. פולסון מחזיק 4.6 מיליארד דולר בתעודת הסל SPDR Gold Trust וב־1.6 מיליארד דולר במניות חברת כריית הזהב AngloGold Ashanti שסבלה אף היא מחולשה בתקופה האחרונה.

 

אכזבה נוספת למשקיע שהיה ידוע ביכולת התזמון האגדית שלו היא השקעתו בבנקים. על אף שפולסון הצליח לזהות בזמן את הסכנות הטמונות בנכסי סאב־פריים, הוא לא הצליח לנתח את מאזני הבנקים האמריקאיים הגדולים, ולצפות את הקשיים שעמם ייאלצו להתמודד. פולסון מחזיק ב־1.4 מיליארד דולר במניות של סיטי וב־942 מיליון דולר במניות של וולס פרגו.

 

השקעה נוספת של פולסון שהסבה הפסד אדיר היתה אחזקתו במניות חברת הייעור הסינית סינו פורסט (סימול: TRE). פולסון, שהיה בעל המניות הגדול ביותר בחברה, נאלץ להתמודד עם הפסד מוערך של 468 מיליון דולר ביוני האחרון לאחר שהנהלתה הואשמה ברישום כוזב של היקף האדמות שבבעלותה והיקפי הייצור שלה. הקרנות של פולסון החזיקו במניות של סינו פורסט בהיקף של 824 מיליון דולר, אחזקה שנחתכה עם גילוי ההאשמות ל־184 מיליון דולר קנדי כאשר החברה קרסה ביותר מ־70% בתוך ימים ספורים.

 

ממליץ לרכוש בתים

 

פולסון מחזיק בדעה שורית לגבי שוק המניות האמריקאי, וצוטט לאחרונה כשהוא אומר: "הכלכלה האמריקאית ושוק המניות האמריקאי צפויים לשוב ולהתאושש. פרמיות הסיכון על מניות אמריקאיות הופכות את הנכסים האלה לאטרקטיביים ביותר בתקופה הנוכחית".המלצותיו הנוכחיות של פולסון כוללות העדפת התמקדות במניות על פני איגרות חוב.

 

בנוסף לכך, ממליץ פולסון על רכישת בתים. "אם אינך בעל בית, רכוש אחד. אם כבר יש לך בית - רכוש אחד נוסף. אם יש לך שני בתים - תקנה שלישי ותלווה כסף לקרוביך לקנות בית". להערכתו, מדובר בהזדמנות הטובה ביותר לקנות בתים בארה"ב ב־50 השנים האחרונות. רק ימים יגידו אם הנביא ישוב לגדולתו, או שמדובר בשירת הברבור שלו.

 

השורה התחתונה

 

מי שעשה את הונו מהימור נגד השוק, מחזיק היום בדעה אופטימית על שוק המניות בארצות הברית

בטל שלח
    לכל התגובות
    x