דנקנר ותשובה מנסים לדחות את חוב הפלאזה
מועד פירעון ההלוואה לרכישת הקרקע בלאס וגאס קרב, והסדר להארכת תנאי ההלוואה טרם נחתם. בינתיים, הגיעו אי.די.בי ואלעד גרופ להסכם עם הבנקים על דחיית תשלום הוצאות התפעול של הפרויקט
רק שישה חודשים נותרו למועד פירעון ההלוואה על פרויקט הפלאזה בלאס וגאס, ובעלי השליטה יצחק תשובה ונוחי דנקנר טרם מצאו את המימון הדרוש למחזור ההלוואה.
אתמול התקבל איתות נוסף בנוגע לעתיד החזר ההלוואה מצד בעלות השליטה, כאשר קבוצת אי.די.בי דיווחה לבורסה כי "מתנהלים מגעים מול המלווים בעניין הלוואה זו, ואין ודאות אם ומתי יושג הסדר".
מדובר בקרקע שנרכשה ב־2007 על ידי קבוצת אי.די.בי של דנקנר שמחזיקה ב־50% (מתוכם 25% על ידי אי.די.בי פתוח, ו־25% על ידי נכסים ובנין) ואלעד גרופ הפרטית של תשובה שמחזיקה ב־50% הנותרים, כשעל הקרקע אמור היה להיבנות מלון וקזינו מפוארים.
עלות הקרקע, שממוקמת בסטריפ של לאס וגאס, עמדה בזמנו על 1.24 מיליארד דולר, כשבעלות השליטה מימנו את העסקה באמצעות הון עצמי של כ־620 מיליון דולר והיתרה כהלוואת נון ריקורס מקונסורציום של 13 בנקים. בחודש נובמבר הופחת שווי הקרקע בספרי החברות בכ־300 מיליון דולר, ובכך הושלמה מחיקה כוללת של יותר מחצי מיליארד דולר משווי הקרקע מאז שנרכשה (מחיקה כוללת של 42%).
"אין ודאות לגבי הסדר"
מהדיווח לבורסה עולה כי השותפות השיגו הקלות זמניות בנוגע להלוואה, וכי "בשלב זה התקבלה הסכמת המלווים שלפיה הפקדה חלקית של סכום ההוצאות התפעוליות לפרויקט לשנת 2012 לא תהווה עד 1 באפריל 2012 עילה להעמיד לפירעון מיידי את ההלוואה, שלהבטחתה משועבדת הקרקע".
במסגרת ההלוואה, השותפות העמידו עבור הבנקים שני פיקדונות - האחד עבור תשלומי הריבית השנתיים שבו נותר עדיין כסף שמספיק עד 2013, והשני עבור הוצאות תפעוליות שוטפות - שהתרוקן. משמעות הדיווח הנוכחי היא כי השותפות לעסקה הגיעו להסכם מול הבנקים, שלפיו חלף הפקדת הסכום התפעולי הנדרש בתחילת השנה (מוערך במיליוני דולרים בודדים), הופקד רק החלק היחסי עד מרץ, כשהיתרה תופקד עד 1 באפריל. כמובן שתקוותם של השותפות היא כי עד אפריל ייחתם הסדר חדש מול הבנקים.
מועד הפירעון של ההלוואה יחול, כאמור, באוגוסט הקרוב, מה שמותיר לקברניטי העסקה חודשים ספורים כדי לתפור הסדר חוב מול הבנקים המממנים או למצוא מימון חלופי, אחרת ייאלצו תשובה ודנקנר להיפרד מחלום הפלאז'ה ומ־620 מיליון דולר שהושקעו בו.
כבר באמצע 2008 החלו לעלות תהיות בשוק באשר לשווי ההוגן של הקרקע, בשל המחיר הגבוה ששולם עבורה ובשל המומנטום השלילי ששטף את לאס וגאס באותם ימים: המימון הפך ליקר יותר, פרויקטי נדל"ן נתקעו, הביקושים ירדו, ההכנסות מהימורים נפגעו ומרבית החברות הפעילות בעיר דיווחו על ירידה דרסטית ברווחיות בתחום ההימורים.
אך למרות זאת, דנקנר, תשובה ואנשיהם הקרינו ביטחון לגבי הפוטנציאל הגלום בקרקע ואף שיערכו אותה לשווי של כ־1.5 מיליארד דולר. בדצמבר 2010 בוצעה אמנם הפחתה לשווי של 1 מיליארד דולר, אך גם אז סברו בשוק כי מדובר בהערכה יומרנית, שכן פרויקטים יזמיים דומים התקשו לקבל מימון ונראה היה כי הפרויקט הולך לקראת הקפאה.
מחכים לדו"חות
בדו"ח הרבעון השלישי של נכסים ובנין ל־2011 הופחת שווי הקרקע לכ־700 מיליון דולר. לאור הנסיבות וחוסר הוודאות, צורפה הערת "עסק חי" לחברת הפרויקט שמחזיקה בפלאזה, מה שחיזק את ההערכה כי תשובה ודנקנר עשויים להידרש למחיקת השקעתם בקרוב וייתכן שאף למסור את הקרקע לידי הבנקים. אם תיוותר הערת "עסק חי" גם בדוח"ות השנתיים של 2011 יהווה הדבר עילה להעמדת ההלוואה לפירעון מיידי.
אם תשובה ודנקנר יצליחו לעבור את משוכת הבנקים, בניית הפרויקט צפויה להתחיל ב־2014 לכל הפחות ולהסתיים לקראת 2017. זאת, בניגוד להערכות הראשוניות של החברה, שלפיהן הפרויקט ייצא לדרך ב־2011.