אלשיך קובעת: יצחק תשובה יצורף אישית להסדר החוב בדלק נדל"ן
אלשיך סוללת את הדרך להסדר חוב בדלק נדל"ן וקובעת כי תשובה לא יכול להפריד עצמו לגמרי מן המתרחש. אלשיך: "האיזון מתערער לרעת הציבור ולטובתו של בעל השליטה"
"מצב הדברים החריג והתנהלותו לכאורה של בעל השליטה עשויים לתרום, אם לא תרמו כבר כעת, לחוסר האמון המופגן שמגלים כלפיו מחזיקי האג"ח היותר גדולים, לרבות חלק מהנאמנים", כך כותבת הבוקר סגנית נשיא בית המשפט בתל אביב, ורדה אלשיך, שקובעת כי "ראוי אף ראוי להפוך את יצחק תשובה, באופן אישי, לצד בדיון".
הדיונים בדלק נדל"ן מתרכזים לשתי נקודות מרכזיות: הראשונה נוגעת למחלוקת שקיימת בין סדרה כ"ה, שמבקשת אסיפת סוג נפרדת, לבין תשובה ודלק נדל"ן שמצדדים בקיומה של אסיפה אחת לכלל הנושים הבלתי מובטחים. הנקודה השנייה היא שעסקה כאמור בשאלה האם יש לצרף את בעל השליטה יצחק תשובה כמשיב לבקשת החברה לקיים הסדר חוב.
בדיון שהתקיים בדיוק לפני כשבוע, נראה היה כי אלשיך רומזת למגיש הבקשה, עו"ד גידי קירש מנציגות האג"ח של סדרה ד', שבקשתו מופרזת: "נו. ואם אני אצרף אותו, אז מה? מה זה משנה? זה ישנה משהו עבור בעלי האג"ח?", שאלה אלשיך. עו"ד קירש התעקש לקבל את תשובתה, אך אלשיך השביתה את סקרנותו בתשובות קצרות וחדות.
אולם הבוקר נראה כי חלה תפנית בעמדתה של אלשיך, שכן השופטת נענתה לבקשתה של נציגות סדרה ד'. יחד עם זאת, אלשיך מדגישה כי צירופו של תשובה לבקשה אינה משיתה עליו אחראיות אישית לתשלום החובות של דלק נדל"ן, שכן מידת האחראיות של תשובה תיקבע רק אם החברה תגיע לפירוק. בין השורות, ניתן לומר כי בכך סוללת אלשיך את הדרך להסדר חוב, ורומזת לתשובה כי יתכן ויש לו מה להפסיד במצב של פירוק.
אלשיך מסבירה בהחלטתה את משולש היחסים חברה-נושים-בעל שליטה. "בעל השליטה נדרש לספק, במידה רבה, מידע הסברים לא רק בכל נוגע לא רק למה שהוא מוכן לתרום להסדר, אלא בכל הנוגע גם לקריסת החברה", וזאת מסבירה אלשיך, גם כאשר בעל השליטה אינו חתום על ערבויות אישיות. בהמשך כותבת אלשיך: "מבלי לקבוע מסמרות, עולה הרושם כי דבר מה באותו איזון בסיסי בין קודקודי המשולש מתערער לרעת הציבור ולטובתו של בעל השליטה"
"עוד מסיפה אלשיך: "הרי ש'כל הדרכים מובילות לרומא' – מר תשובה הוא זה המבקש פטור גורף מחקירות ומתביעות. הוא היד הפועלת מאחורי שתי החברות המבקשות לערוב להסדר, והוא אף היד הפועלת והמחזיקה למעשה את שאר ענפי האשכול, כולל אותם ענפים עשירים ורבי נכסים אשר 'אותם הנושים רואים מנגד, ואליהם לא יבואו'".
ועל התעקשותו של תשובה לקבל את אותו פטור מחקירות ותביעות, אלשיך מציגה עמדה נחרצת: "אין זה ראוי, יתכן או יסבל כי יזכה בויתור יקר ערך כזה בלא לשלם על כך מחיר יק ומהותי". משמעות הדבר כי סביר שתשובה יצטרך לתת תשובות לכל אותן טענות בדבר הברחת הנכסים מדלק נדל"ן, ולא יוכל עוד להתחבא מאחורי אותן חברות הפרטיות שלו (גרין ואפריל) שמופיעות כבעלות השליטה הרשמיות בדלק נדל"ן. אלשיך ממתנת את הדברים וכותבת: "חקירה תערך אך ורק במקום בו תתעורר נקודה עובדתית שיש לבררה ובוודאי שלא בתור 'מופע השפלה פומבי' שנועד לאינטרסים אחרים. לבסוף היא חותמת במלים "טוב יעשה בעל השליטה אם יתן דעתו על 'להיכן נושבת הרוח' ויכלכל את צעדיו בהתאם".
שאלת המיליוניםבעניין אופן כינוס האסיפות, נראה שכל הצדדים (רשות ניירות ערך, כונס הנכסים הרשמי וגם בית המשפט) סבורים כי יש לקיים אסיפה אחת לכלל הנושים הבלתי מובטחים, מלבד קבוצת דלק שצפויה להסתמן כבעלת עניין אישי. אלא שגם כעת, כאשר נראה שכל הצדדים הפנימו כי סביר שתכונס אסיפה אחת, התעוררה בשבוע האחרון בעיה נוספת: אופן ספירת הקולות באסיפות האג"ח.
סדרה ה', הסדרה הגדולה שמהווה כ־65% מהחוב ובה יושבים רוב הגופים המוסדיים, סבורה כי יש לספור רק את אותם משקיעים שיצביעו באסיפה. מעצם מחויבותם של המוסדיים להצביע באסיפות, הרי ברור שקולם ייספר במלואו.
אלא שהבעיה טמונה בסדרות הקצרות שמורכבות ברובן ממשקיעים פרטיים. אלו נוהגים שלא להגיע לרוב לאסיפות ולהצביע, ורק כ־20%–30% מבין בעלי האג"ח מגיעים בממוצע לאסיפה. בנציגות כ"ה, שמהווה כ־28% מהיקף החוב, סבורים כי ההחלטה המתקבלת על ידי המשתתפים משקפת את עמדת כל הסדרה, כולל אלו שלא הצביעו. אם בית המשפט יקבל עמדה זאת, הרי שדלק נדל"ן ותשובה יתקשו להשיג את הרוב הנדרש לאישור הסדר החוב - 75%.
מנגד, בדלק נדל"ן ובנציגות ה' סבורים כי יש לספור רק את מי שמשתתף ומצביע בפועל. החלטה שכזאת, אם תתקבל, מחלישה באופן מהותי את כוחה של סדרה כ"ה באסיפת הנושים הכללית. למעשה, המשמעות היא שכל החלטה שתתקבל באסיפת סדרה ה', היא גם זו שתחרוץ את הגורל. בשיחה עם "כלכליסט" הסביר בשבוע שעבר עו"ד ליאב ויינבאום שמייצג את רשות ני"ע כי הרשות טרם הגישה עמדתה בסוגיית ספירת הקולות. עמדת הרשות תוגש לאלשיך שתצטרך להכריע בסוגיה המהותית הזאת.