$
בורסת ת"א

האוזר: להוריד את עמלות ההפצה בקרנות נאמנות בבנקים

"עמלות הפצה מקשות על הורדת דמי הניהול בקרנות נאמנות", אמר יו"ר רשות ני"ע בכנס להשקעה מוסדית בתל אביב. גורם במערכת הבנקאות: "הבנקים לא מרוויחים הון עתק בייעוץ הפיננסי"

מישל אודי 09:4312.03.12

"רשות ניירות ערך תמכה באופן עקרוני בפתרון המשולב של שינוי מבני לצד הגברת ממשל תאגידי, אך התנגדה להמלצה להבחין בין מבנים פירמידליים קיימים לבין מבנים פירמידליים עתידיים. אני סבור כי יש לקבוע המלצה אחידה הן לגבי מבנה קיים והן לגבי מבנה עתידי, ולהתיר קיומן של שלוש שכבות

בפירמידה, ללא הבחנה בין מבנים פירמידליים קיימים למבנים פירמידליים עתידיים". כך אמר היום (ב') יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר בוועידת תל אביב להשקעה מוסדית של DC פיננס.

 

"הוועדה הציעה להתיר למבנים פירמידאליים קיימים להמשיך להתקיים במבנה תאגידי מרבי של שלוש שכבות, בעוד מבנים עתידיים יוכלו להתקיים במבנה תאגידי מרבי של שתי שכבות בלבד, עם אפשרות להנפיק שכבה שלישית לתקופה קצובה של שלוש שנים. אני מאמין כי הפתרונות שהוצגו על ידי הרשות בדעת המיעוט הם פתרונות מאוזנים יותר, מידתיים יותר, ופשוטים יותר ועקביים יותר עם הבעיה, בהתחשב בעובדה שאין בעולם דוגמאות להגבלות הנובעות מהמלצות הועדה לקיפול שכבות", אמר האוזר.

 

האוזר אמר בכנס כי כדי להגביר את עצמאות הדירקטוריון לא די בקביעת הוראת חוק המחייב להעלות את שיעור הדירקטורים החיצוניים. "נדרש כי ציבור בעלי המניות יהיה אקטיבי ויממש את זכותו לבחור דירקטורים מתאימים, מקצועיים ונטולי זיקה לחברה ולבעל השליטה. ללא אקטיביזם מצד בעלי המניות לא נוכל להביא לתוצאה המיוחלת של הגברת עצמאות הדירקטוריון". האוזר הוסיף, כי "אנו מצפים כי הגופים המוסדיים יהיו אקטיביים וינקטו בפעולות המתבקשות להגנה על האינטרסים של העמיתים שלהם ועל האינטרסים של כלל ציבור המשקיעים - ככל שהמוסדיים יהיו פעילים יותר ויגנו על האינטרס של המשקיעים, כך יפחת הצורך ברגולציה. הן ביחס למשקיעים המוסדיים והן ביחס לחברות הציבוריות".

 

האוזר ציין בכנס - שיועד כאמור למשקיעים מוסדיים - כי על המוסדיים להביא בחשבון ענייני ממשל תאגידי ואיכותו, הסדרי חוב ותמרורי אזהרה לפיהם יפעלו מול החברה. "המלצות אלה באו מתוך מטרה להגן על עניינם של המשקיעים, כגון הדרישה לקיים סוג של אנליזה בטרם ביצוע פעולת קנייה או מכירה של נייר ערך, או הדרישה לגלות מעורבות להבטחת הסדרי חוב הוגנים כדי לשמור על האינטרסים של מחזיקי אגרות החוב".

 

דורש להפחית את עמלות ההפצה

 

"הגיעה העת לתקן עיוות שנוצר בשוק לפני מספר שנים בעקבות המלצות ועדת בכר", הוסיף האוזר. "בעקבות המלצות ועדת בכר הופרדו קרנות הנאמנות מהבנקים ונקבע מודל שמאפשר לבנקים לגבות עמלת הפצה ממנהלי הקרנות עד לגובה התקרה שנקבעה בתקנות. באופן לא מפתיע, אף אחד מהבנקים לא גובה בפועל עמלה נמוכה מהתקרה.

 

"באופן עקרוני אני מסתייג מהתערבות של הרגולטור בגובהן של עמלות, וחושב שיש להותיר לשוק להגיע בעצמו לנקודת שיווי משקל תחרותית, אך מאחר ונושא עמלות ההפצה מוסדר כבר בתקנות, אני חושש שאין מנוס מיוזמה מתיקון התקנות כדי להסיר חסמים שמונעים כיום תחרות אמיתית על גובה דמי הניהול של קרנות הנאמנות.

"כיום, התקנות מאפשרות לבנקים לגבות עמלת הפצה בשיעור קבוע, שנגזר ממדיניות ההשקעה של הקרן. כך, למשל, עמלת ההפצה על קרנות אג"חיות היא בשיעור של 0.4%, ואילו עמלת ההפצה על קרנות מנייתיות היא בשיעור של 0.8%.

 

"מדובר בעמלות הפצה בשיעור גבוה, אשר מקשות על מנהלי הקרנות לייצר תחרות אמיתית על גובה דמי הניהול, שכן כל הוזלה של דמי הניהול מביאה לידי כך ששיעור עמלות ההפצה שמשלם מנהל הקרן לבנק מתוך סך דמי הניהול, עולה בהתאם.

 

"במקרים רבים מנהלי קרנות הנאמנות אף נדרשים לוותר על מרבית הכנסותיהם לטובת התשלום עבור עמלה הפצה, וחסומה בפניהם האפשרות להפחית את דמי הניהול שהם גובים לרמות נמוכות יותר, כמקובל בשווקים מפותחים בעולם. זה מצב בעייתי בעיני שפוגע באינטרסים של המשקיעים.

 

"ולכן החלטתי להוביל מהלך שיביא לשינוי במנגנוני התגמול של הבנקים בשל הפצת קרנות נאמנות שתכליתו טיפול בעמלות ההפצה הגבוהות במטרה להוזיל את דמי הניהול ללקוח הסופי. ייתכנו כמה מודלים אפשריים בעניין הזה, ובימים אלה אנו בוחנים מהו המודל שישרת בצורה המיטבית את האינטרסים של המשקיעים, ישכלל את השוק ויגביר את התחרות", הוסיף האוזר.

 

"הבנקים לא מרוויחים הון עתק בייעוץ הפיננסי"

 

במערכת הבנקאית מעדיפים לשמור על שתיקה ביחס להצעתו של האוזר. גם בבנקים וגם איגוד הבנקים החליטו שלא להתייחס רשמית לנושא אך גורמים במערכת הבנקאית התריעו כי כישלון הייעוץ הפנסיוני בבנקים יחזור על עצמו בייעוץ הפיננסי.

 

"כבר היום, עם כל הרגולציה המושתת עלינו, הבנקים לא מרוויחים הון עתק בייעוץ הפיננסי", אומר גורם במערכת הבנקאית. "הורדת עמלות ההפצה משמעותה פגיעה במערכות תומכות החלטה שפיתחנו, במספר האנשים שמופנים לייעוץ ובסופו של דבר מדובר בפגיעה משמעותית בייעוץ האובייקטיבי", אמר הגורם שמעורה במערכות הייעוץ בבנקים.

 

"רואים את המצב כיום בשוק הפנסיוני - עמלת ההפצה הנמוכה היא חלק מהגורמים לכך שאין תחרות אמיתית של הבנקים עם חברות הביטוח על השוק הפנסיוני", אמר הגורם. "היום אתה פונה למבטח סיימון ותצא עם קרן של מגדל ואם תלך למיטב לא ימליצו לך קרן של אלטשולר או אקסלנס ולהיפך. שנכנסים היום לבנק מקבלים את הייעוץ הטוב ביותר והמתאים ביותר ללקוח. עכשיו, 6 שנים אחרי רפורמת בכר, רוצים ברשות להחזיר אותנו למצב שבו משווק גם נותן ייעוץ".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x