נחשף ב"כלכליסט": גזפרום במו"מ לרכישת גז טבעי נוזלי ממאגר תמר
בנובמבר חתמו השותפות בתמר עם דייהו הקוריאנית על מזכר עקרונות להנזלת גז טבעי לאסיה ואתמול חתמו על מזכר כוונות למכירת חלק מהגז לגזפרום
כפי שנחשף ב"כלכליסט": השותפות בקידוח תמר מבצעות עבודות תכנוניות הנדסיות ראשוניות לצורך בחינה והגדרה של הפרמטרים הנדרשים כדי לאפשר ייצוא גז טבעי דרך מתקן הנזלה (FLNG).
בחודש נובמבר חשף "כלכליסט" כי השותפים בתמר ודלית חתמו על מזכר עקרונות עם חברת דייהו לבחינת
אמש נחתם מכתב כוונות בין חברה בת של גזפרום למכירה ורכישת גט"ן (גז טבעי נוזלי) שיונזל במתקן FLNG. עקרונות המו"מ הינם לאספקה של 3-2 מיליון טון גט"ן לשנה החל מ-2017 לתקופה של 20-15 שנה במחיר שחושב על בסיס המחירים הנהוגים בשוק הגט"ן באסיה או מנגנוני מחיר אחרים שיוסכמו בין הצדדים.
מי שתרכוש את הגז מהשותפות בתמר היא חברה בת בבעלותה המלאה של גזפרום Gazprom Marketing & Trading Limited הרשומה באנגליה. גזפרום עצמה היא חברת הגז הגדולה בעולם המחזיקה ב-17% מרזרבות הגז בעולם וכ-70% מרזרבות הגז ברוסיה.
במזכר ההבנות אליו הגיעו השותפות בתמר עם גזפרום, הן תוכלנה להצטרף כשותפות בחברת השיווק של הגז הטבעי הנוזלי ובמתקן ה-FLNG. יחד עם זאת מדגישות השותפות שמדובר במזכר הבנות לא מחייב וכי ישומו של פרויקט הנזלה לגז טבעי , כפופה עדיין לקבלת אישורים ובדיקות הנדסיות.
כזכור, לפני כשנה ביקרו נציגי גזפרום בישראל וערכו סבב פגישות בין רוב שחקני האנרגיה שמחזיקים ברשותם רישיונות חיפוש, והמגעים לא הניבו דבר. להבדיל מהביקור הקודם, זה הנוכחי כולל נציגים מזרוע הגז הנוזלי של גזפרום, שלא ביקרו בישראל בשנה שעברה, מה גם שהמשלחת גדולה יותר ובראשה עומד מנכ"ל הזרוע. הביקור הנוכחי נערך לאחר שכבר הוכח היקף הגז במבנה לוויתן, שנמצא כיום בשלבי פיתוח מתקדמים, זאת בעוד בביקור הקודם, דובר רק על הערכות ופוטנציאל.
ההתעניינות במאגר הגז הפוטנציאלי בלווייתן אינה חדשה: כפי שנחשף ב"כלכליסט", בנובמבר האחרון ביקרה משלחת דומה בישראל מצד תאגיד האנרגיה הממשלתי הסיני CNOOC. נובל אנרג'י, השותפה העיקרית במאגר וקבלנית הקידוח בפועל מסיימת בימים אלו קידוחי הערכה נוספים של גז ונפט במאגר.