מצרים: "מוכנים להיכנס למו"מ עם ישראל על חוזה גז חדש"
השרה המצרית לשיתוף פעולה בינלאומי אמרה כי ההסכם החדש יהיה תחת תנאים ומחירים חדשים. מוקדם יותר התייחס ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להפסקת אספקת הגז ממצרים, וציין כי "יש לנו מצבורי גז שיעניקו לישראל עצמאות אנרגטית ויהפכו אותה לאחת מהיצואניות הגדולות בעולם"
פאיזה אבו נגא, שרת שיתוף הפעולה הבינלאומי של מצרים, הפתיעה ביום שני באומרה כי אין מניעה לחדש את ייצוא הגז הטבעי לישראל, וזאת על סמך "הסכם חדש שיכלול תנאים ומחירים חדשים". הדברים צוטטו בשמה בסוכנות הידיעות הרשמית של מצרים.
השרה הדגישה כי להסכם שנחתם בזמנו עם EMG אין שום קשר לממשלת מצרים. לדבריה, רשות הנפט המצרית הזהירה בעבר את EMG חמש פעמים כי היא מפרה באופן בוטה את ההסכם, בכך שהיא לא משלמת עבור הגז. "ההזדמנות האחרונה לתשלום החוב היתה ב-31 במארס", הוסיפה.
מוקדם יותר היום, גורמים במצרים אמרו דווקא כי מדובר בהחלטה סופית. מוחמד שעייב, יו"ר חברת האחזקות המצרית לגז, אמר היום לרשת הטלוויזיה "אל ערבייה" כי ההחלטה על ביטול הסכם הגז התקבלה כבר ביום חמישי בעקבות העובדה שחברת EMG לא העבירה את התשלומים החודשיים שלה כמתבקש בחוזה. "ההחלטה היא סופית ולא ניתן לשנותה", הוסיף.
אמש קיבלה ספקית הגז המצרית, EMG, הודעה על ביטול חד צדדי של הסכם אספקת הגז ממצרים לישראל בעקבות החלטה של חברת הגז המצרית, אשר נומקה בשיקולים מסחריים. במסגרת חוזה אספקת הגז EMG משמשת כספקית הגז המצרי בכך שהיא רוכשת את הגז מהמצרים ומוכרת אותו ללקוחות בישראל. בין השותפים ב-EMG ניתן לציין את איש העסקים יוסי מימן, שמחזיק באמצעות אמפלומרחב שבשליטתו 20.66% מהחברה. שותפה נוספת היא לא אחרת מאשר חברת הגז הלאומית המצרית עם 10% החזקות.
בעוד גורמים רשמיים במצרים וגם בישראל הודיעו כי החלטה על ביטול הסכם הולכת הגז ממצרים היא עניין מסחרי, המשקיעים לא התרשמו וניירות הערך של אמפל אמריקן שבשליטת יוסי מימן, רשמו היום ירידות חדות. מניית אמפל ירדה בכ-20%. אג"ח אמפל מסדרה א' ו-ב' צנחו ב-36% ו-כ-26% בהתאמה, אג"ח מסדרה ג' ירד בכ-10%.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס היום להפסקת אספקת הגז ממצרים, וציין כי "יש לנו מצבורי גז שיעניקו לישראל עצמאות אנרגטית ויהפכו אותה לאחת מהיצואניות הגדולות בעולם". לדבריו, "אנו לא רואים את ניתוק הגז כדבר שנובע מהתפתחויות פוליטיות. זהו למעשה סכסוך עסקי בין החברה הישראלית לחברה המצרית".
שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר כי "יש 'לחתוך' במכשולים הביורוקרטיים כדי לזרז את אספקת הגז מקידוח תמר לישראל".
יו"ר מפלגת העבודה ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה כי "מצב בו יצחק תשובה וחברת נובל אנרג'י שולטים במשק האנרגיה של ישראל הוא בלתי מתקבל על הדעת". לדבריה, "בקרב השקט המתנהל בימים אלה על היקף היצוא, מאותתת הממשלה כי תאפשר לחברות לייצא חצי מכמות הגז, אולם מבחינת האינטרס הלאומי אין זה מתקבל על הדעת למכור למדינות אחרות משאב כה חיוני, ולמצוא את עצמנו בעוד 3 עשורים או אף פחות מכך בלי מקורות אנרגיה".
הראל הפחיתה את ההשקעה
בתוך כך, הדרמה סביב ביטול הסכם אספקת הגז מישראל למצרים לא פסחה גם על הגופים המוסדיים. הראל ביטוח הודיעה בצהרי היום לבורסה בתל אביב על הפחתת מלוא השקעתה בחברת EMG בעקבות הדיווח. עם זאת, ההשלכה על כספי הפנסיה וביטוחי המנהלים שמנהלת הראל בעקבות אותה הפחתת השקעה היא זניחה למדי, היות והכספים שהושקעו ב-EMG הם שוליים ביותר בהשוואה לסך היקף הנכסים שמנהלת החברה.
למרות הצניחה בניירות הערך של אמפל היום בבורסה המחסור בגז המצרי אינו חדש למשק הישראלי. "להודעה עצמה אין השפעה משמעותית על משק האנרגיה הישראלי, היות וגם ככה כמויות הגז שהגיעו מתחילת השנה שעברה לישראל הן אפסיות", אמר ירון זר, אנליסט האנרגיה של כלל פיננסים. לדבריו, לאור זאת הוחלט לפתח את מאגר נועה ואת מאגר פינקלס שיחד יהיו פעילים החל מהרבעון השלישי השנה ויקלו במידה מסוימת על המחסור בגז בישראל.
בית ההשקעות פסגות העריכו כי "ביטול ההסכם, מסיר סופית את אפשרות התחרות בשוק הגז לפחות ל-4 השנים הקרובות. תמר צפויה להיות מקור הגז הכמעט בלעדי של המשק כאשר כמות נמוכה בהיקפים של 1.5-0.5 bcm (ולכל היותר 2.5 bcm) תסופק באמצעות רכש של LNG שיוזרם באמצעות המצוף הימי (Buoy) המוקם לחופי חדרה", לפי טל שריזלי, אנליסט בפסגות.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)