בלעדי ל"כלכליסט" - אלעד תשובה נכנס לארה"ב: רכש מפישמן נכס במנהטן
בנו של יצחק תשובה ישלם כ־170 מיליון שקל למבני תעשיה ולדרבן המחזיקות במשותף בנכס ושצפויות לזכות בתזרים מזומנים של 156 מיליון שקל מהמכירה. בחודשים האחרונים מיעט אלעד תשובה להגיע לארץ ושהה בעיקר בארה"ב
בשעה שיצחק תשובה מנהל מו"מ מתקדם למכירת הנכס החשוב ביותר והמהותי ביותר שלו בארה"ב - מלון פלאזה בניו יורק - מתחיל בנו אלעד את הצעד הראשון שלו בתחום הנדל"ן האמריקאי בעסקה הגדולה והמהותית ביותר מבחינתו עד היום. ל"כלכליסט" נודע כי אלעד תשובה הוא היזם שסיכם על רכישת המתחם ברחוב פרנקלין במנהטן מידי קבוצת כלכלית ירושלים שבשליטת אליעזר פישמן, תמורת כ־45 מיליון דולר (כ־170 מיליון שקל).
מבני תעשיה ודרבן, החברות־הבנות של כלכלית ירושלים, מחזיקות במתחם פרנקלין במשותף ובחלקים שווים. לפני כחודשיים דיווחו שתי החברות על חתימת הסכם למכירתו, אולם לא דיווחו על זהות הקונה ורק ציינו כי מדובר בחברה אמריקאית. כאמור, ל"כלכליסט" נודע כי מאחורי חברה זו עומד תשובה הבן. לאחרונה אף פורסם כי אלעד תשובה מחפש השקעות בארה"ב בתחום הנדל"ן ביחד עם איש העסקים שלמה נחמה, אולם לא ברור אם נחמה הצטרף להשקעה זו.
חוסר מיצוי בישראל
אלעד תשובה מכהן כיום כסגן יו"ר קבוצת דלק, אבל בשנה האחרונה ירד במתכוון מאור הזרקורים והנמיך את הפרופיל שלו בקבוצה ובעסקים של יצחק תשובה בישראל. קיימות כמה סברות למניע לכך: החלטה אסטרטגית שלא להיות קרוב מדי לאירועים סביב הסדר החוב של דלק נדל"ן, או לפי גרסה אחרת — התחושה כי אלעד תשובה חש שאיננו ממצה את יכולותיו בעיסוק בישראל.
את החודשים האחרונים בילה תשובה הבן בעיקר בארה"ב, במטרה לבנות פורטפוליו נדל"ן משלו. בשיחות פרטיות אמר אלעד כי החליט להתרכז בנדל"ן בארה"ב מאחר שהוא רואה בתקופה זו את ההזדמנות הגדולה ברכישת נכסים במנהטן.
מעניין כי את העסקה הראשונה שלו עושה אלעד דווקא מול איש עסקים ישראלי. פישמן והחברות שבשליטתו מנהלים במהלך החודשים האחרונים מסע מימושים של נכסים במנהטן ובשוויץ, כדי להגדיל את הנזילות של הקבוצה, לאור האתגר שבמיחזור ההלוואות בתקופה הנוכחית.
העסקה נחתמה כבר במאי
מבני תעשיה ודרבן רכשו את השלד של בניין המגורים ברחוב פרנקלין שבמנהטן תמורת 42 מיליון דולר. הנכס מיועד לבניית קומת מסחר וכ־58 דירות למגורים ב־18 קומות, בשטח כולל של כ־10,500 מ"ר, והוא ממוקם באזור טרייבקה. לצורך הבנייה נדרשת השקעה נוספת של כ־50 מיליון דולר (ל־100% מהפרויקט).
אלעד תשובה חתם, כאמור, על העסקה במאי והיא אמורה להיות מושלמת בסוף השבוע. כחלק מתנאי ההסכם הופקדו 28 מיליון שקל בנאמנות במועד החתימה ולא יוחזרו לתשובה, והיתרה (כ־142 מיליון שקל) תשולם לחברות במועד הסגירה.
בספרי דרבן ומבני תעשיה רשום הנכס לפי שווי של 150 מיליון שקל, והן צפויות לרשום בגין המכירה רווח (ברוטו, אחרי הוצאות מכירה ולפני השפעות מס) של כ־4 מיליון שקל, וזאת בנוסף לרווח מצטבר (לפני מס) של כ־46 מיליון שקל, שנרשם עד כה בדו"חותיהן הכספיים של שתי החברות. התזרים הפנוי מהמכירה (לפני מס) לשתי החברות יחד צפוי לעמוד על 156 מיליון שקל.
אלעד תשובה מחזיק גם בפורטפוליו נדל"ן בגרמניה ושוויץ, באמצעות החברה הבורסאית אלעד אירופה, שאותה ניסה לאחרונה למחוק מהמסחר בבורסה ללא הצלחה. הצעת הרכש שהגיש ליתרת 15% ממניות אלעד אירופה שבידי הציבור תמורת 15 מיליון שקל נדחתה על ידי בעלי המניות.
את תגובתו של אלעד תשובה לא ניתן היה להשיג. בקבוצת פישמן טענו כי אינם יודעים את זהות הקונה וכי מדובר בחברה אמריקאית. גורמים לא רשמיים אישרו ל"כלכליסט" כי מדובר באלעד תשובה.