$
בורסת ת"א

יוג'ין קנדל: "אם ישראל לא תייצא גז לא יפותחו מאגרים חדשים"

קנדל, ששותף בוועדה הבין משרדית שבוחנת ייצוא גז, הצהיר שלא כל המטרות שהוצבו בפני המדינה יושגו. "זה תהליך מאוד מורכב. אחת המטרות היא אבטחת אספקת גז ל-25 שנה קדימה למשק ואפילו יותר כי למען האמת הגז לא יעלם בעתיד לגמרי", אמר קנדל

ליאור גוטמן 10:4810.07.12
"האם אנחנו מוכנים לתת לשוק לייצא גז טבעי לחו"ל? ענינו בדוח ביניים של ועדה בין משרדית (ועדת צמח - ל"ג) שבוודאי שכן. אם לא ניתן לייצא גז טבעי לא נוכל להבטיח פיתוח מאגרים חדשים, מהם יגיע הערך לבעלי המאגרים וליזמים. אחרי שענינו על זה אנחנו רוצים לוודא שתהיה פה הזדמנות כלכלית גם לשוק המקומי וגם לתעשייה. השיטה לעשות את זה היא ליצור תנאים יחד עם גופים זרים להם ניסיון בינלאומי בייצוא גז, ולכן צריך מבחינת הממשלה לתת ליזם את כל התנאים שלא יצטרך לחפש או לבקש מהממשלה גישה לכל היכולות" - כך אמר הבוקר (ג') ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל. הדברים נאמרו במסגרת שיח ציבורי לבחינת מדיניות משק הגז הטבעי בישראל שעורך משרד האנרגיה ברמת גן.

 

גם שר האנרגיה עוזי לנדאו  נשא היום דברים בשיח הציבור ואמר שהוא מקווה שבתוך שלוש שנים נראה ספק גז נוסף בישראל.

 

קנדל, ששותף בוועדה הבין משרדית שבוחנת ייצוא גז, הצהיר שלא כל המטרות שהוצבו בפני המדינה יושגו. "זה תהליך מאוד מורכב. אחת המטרות היא אבטחת אספקת גז ל-25 שנה קדימה למשק ואפילו יותר כי למען האמת הגז לא יעלם בעתיד לגמרי. פעולה נוספת וקשה שאנחנו עושים היא הבטחת מחירים תחרותיים בשוק, מהם ייגזר פיתוח שדות ומכירת הגז ללקוחות בחו"ל. כאן המדינה צריכה למצוא איזון כיוון שאי אפשר לומר ליזם שמחיר בחו"ל יותר חשוב או שהמחיר ללקוח המקומי יותר חשוב. הדבר דומה לאפיית עוגה על ידי כמה שפים - לאחר חשוב היופי, לשני מיעוט הקלוריות ולשלישי טעם טוב. אני מבטיח שבסוף תצא עוגה טובה", סיכם.

 

קידוח גז בים התיכון קידוח גז בים התיכון צילום: אלבטרוס

 

ראש רשות הגז שטרן: "השוק זקוק ל-10 מיליארד דולר לפיתוח שדות"

 

ראש רשות הגז הטבעי במשרד האנרגיה, שוקי שטרן, דיבר על מימוש מקורות האנרגיה שהתגלו מול חופי ישראל. "אני מאמין שלא נראה שבעתיד הקרוב תחנות כוח שתפעלנה על פחם. גם אנרגיה גרעינית לא נלקחה בחשבון שקלול צרכי המשק. מבחינת ישראל, נצטרך לדאוג למתקני ייצוא גז שיאפשרו פיתוח מאגרים, כיוון שכבר ב-2015 יגיע היקף השימוש בגז בישראל ל-60%. השימוש הגבוה בגז טבעי במשק מחייב אמינות של מערכות אספקה, ועד היום הוקמו צנרות של 400 ק"מ שפתוחה לכולם וללא מגבלות הזרמה פנים ארציות", אמר.

 

בהתייחסו לניצול הגז הטבעי גם בענפי התעשייה והתחבורה הזכיר שטרן את מכריז החלוקה שנערכים עכשיו בצפון, אלו שעתידים לביא את הגז עד לפתח ביתם של האזרחים. "עתודות הגז מוערכות ב-29 TCF גז טבעי (כ-800 מיליארד מ"ק טבעי), אולם המציאות היא שנתח השוק לשחקנים חדשים הוא יחסית קטן כיוון שהחוזים הגדולים כבר נסגרו (בידי שותפות 'תמר' - ל"ג). למרות שנעשו פעולות רגולטוריות שיעזרו ללקוח לעבוד מספק לספק עדיין קיים ספק האם כדאי לפתח שדות גז חדשים ב-4 מיליארד דולר, ולכן אחד הפתרונות הוא ייצוא גז במחיר שמקובל בעולם מה שיאפשר פיתוח שדות. להערכתי, היקף ההשקעות הנדרש כיום במשק מגיע ל-10 מיליארד דולר וזה כולל רק פיתוח שדות ומתיחת צנרת מבלי לקחת בחשבון מתקני ייצוא".

 

בהתייחסו למגבלת קיבולת ההולכה בצנרת, שנשענת כיום רק על נקודת הכניסה של מאגר 'ים תטיס', הזכיר שטרן שנפח הגז שיכול לעבור יגיע רק ל-40 אלף יחידות אנרגיה לשעה, זאת במציאות בה כבר ב-2015 הביקוש במשק יגיע ל-70 אלף יחידות אנרגיה בשעה. "לא נגיע למצב שנספק את כל הביקוש. אנחנו מקימים מצוף גז נוזלי מול חדרה, ואולי תתבצע הרחבה של הצנרת שמוקמת בים תטיס אבל ב-2025 נצטרך מערכת הולכה שתעמוד בביקוש שגבוה פי 7 ויותר מהיום וספק גז בודד לא יוכל לעמוד בזה, ולפיכך המדינה מקדמת הקמת מתקני קליטה חדשים ואני ומקווה שעד שנה הבאה עוד 2 נקודות כניסה", סיכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x