$
בורסת ת"א

הסוחרים בבורסה: "ביבי אשם במחזורי השפל. שבוע המסחר צריך להיות בין שני לשישי"

בכירי שוק ההון מודאגים מהירידה המתמשכת במחזורי המסחר בבורסה שהגיע לשפל של 380 מיליון שקל השבוע. הפתרונות: הארכת שעות מסחר, הקמת בורסה נוספת וקמפיין שיווקי בחו"ל

שי סלינס, מעין מנלה וגיא בן סימון 15:3317.07.12

בכירי שוק ההון מודאגים. שפל שלא היה כמותו במחזורי המסחר בבורסה מזה עשר שנים מאיים לא רק על אנשי שוק ההון אלא על כספי הפנסיה של כל אחד ואחת מאזרחי המדינה. אספנו את האנשים שמבלים את רוב שעות היום מול מערכות המסחר וביקשנו מהם לייעץ כיצד משנים את המצב.

 

ב-20 השנים האחרונות, ידעה הבורסה בתל אביב תקופות שפל מבחינת מחזורי המסחר. עד שנת 2005 מחזור המסחר היומי לא עבר את המיליארד שקל. אולם שנת השיא היתה ב-2010 כאשר הסתכם המחזור ביותר מ-2 מיליארד שקל ביום - גבוה בהרבה מהמחזור מתחילת השנה שעומד על 1.1 מיליארד שקל. השבוע ביום ראשון, נרשם שפל של 8 שנים (בהנחה שלוקחים ימי מסחר מלאים) כאשר מחזור המסחר הסתכם ב-380 מיליון שקל בלבד.

 

לשנות את ימי המסחר לשני עד שישי

 

אלעד בורשטיין, מנהל חדר מסחר באקסלנס ברוקראז': "אני לא חושב שהבעיה של מחזורי המסחר הנמוכים היא של הבורסה בלבד. מדובר פה על נושא הרבה יותר רחב, אפילו מעבר לעולם הכלכלה".

 

בורשטיין טוען כי המדינות צריכה לשווק בצורה טובה יותר את ישראל ואת שוק ההון בפרט. "אנחנו צריכים לתאם את עצמנו למסחר בחו"ל. יש לבנות מצגות שימשכו לפה משקיעים ולחפוף את ימי המסחר לאלו שבעולם – להעביר את ימי המסחר לשני עד שישי - התאמת הימים תחפוף את הסליקה שלנו עם זו שבחו"ל".

 

בורשטיין לא חושב שיש יתרון ביציאה של ישראל לשווקים המפותחים. "יכול להיות שנראה את היתרונות שבמהלך זה רק בעתיד, אולם נכון לעכשיו אני לא רואה את היתרון המיידי שבמהלך זה".

  

"זה לא הפעם הראשונה שהבורסה באחד העם נמצאת בשפל מבחינת מחזורי המסחר", אומר בורשטיין, "גם ב-2002 היו פה מחזורים נמוכים של עשרות מיליוני שקלים ביום, אך בסופו של דבר המחזורים חזרו אחרי שנה או שנתיים קשות".

 

"אין לי ספק שעניין מחזורי המסחר נמצא בראש סדרי העדיפויות של קברניטי הבורסה. אני בטוח שיש הרבה תוכניות מגרה וההנהלה של הבורסה עושה מאמצים רבים לשפר את המצב", סיכם בורשטיין.

 

הסוחרים מודאגים הסוחרים מודאגים צילום: עמית שעל

 

לחפוף את שעות המסחר עם ארה"ב

 

בהמשך לדבריו של בורנשטיין, מורן צור מנכ"ל מיטב טרייד טוען שזה הזמן המתאים להחזיר את קרנות המנוף. "משרד האוצר הקים קרנות אלו לאחר המשבר של 2008 בשיתוף המגזר הפרטי ונכון לעכשיו זה צו השעה. קרנות אלו הוקמו על מנת לעודד את פעילות במשק, בעוד שהמדינה אמורה לקחת על עצמה את מירב הסיכון להפסדי הקרנות ותתחלק בתשואה במידה ותהיה עם הגופים המוסדיים. מהלך מסוג זה יהיה יחסית קל משום שהתשתיות לקנות אלו קיימות".

 

צור טוען כי על הבורסה להחזיר את אמון הציבור בישראל ולא רק להתמקד בהחזרת המשקיעים הזרים. "יש להאריך את שעות המסחר על מנת לחפוף את השעות עם אלו של ארה"ב. מהלך זה יחזיר את שחקני הארביטראז' לשוק ויגדיל את המחזורים".

 

צור מסמן את מי שלטענתו אחראי לחוסר בתכנון הרגולטורי – ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אף אחד פה לא חושב שני צעדים קדימה. ראש הממשלה הוא הכתובת הישירה לכך – הוא חייב להתערב ולהגיד 'סטופ'. לא יכול להיות שאין תיאום בין המשרדים הממשלתיים – יד ימין לא יודעת מיד שמאל", אומר צור.

 

"לא ניתן לומר שהנהלת הבורסה אשמה במשבר", אומר צור, "יש פה כשל הסברתי לגבי 'מה זה בורסה בכלל'. צריך להסביר לאזרחים שלא צריך לפחד להשקיע בבורסה אלא לראות בה הזדמנות לעשות כסף. מתחילים לעשות את זה עכשיו וזה מהלך מבורך. ההבנה של איך להשקיע בבורסה היא בבסיס של שוק ההון. צריך להסביר לציבור שאסור להתעסק כל יום מה עושה תיק הפנסיה שלו – זו השקעה לטווח ארוך".

 

זה הזמן לקמפיין שיווקי רחב

 

גם באפסילון מסכימים שרגולציה היא חלק מהבעיה. טלי מטרני, מנהלת השקעות קרנות נאמנות טוענת כי "אני חווה על בשרי את עודף הרגולציות בשוק. לדוגמה, כאשר צריכים לעשות שינוי קל בהרכב הקרן, צריך להשיג את אישור הדירקטוריון. רגולציה היא דבר חשוב, אבל צריך לחשוב על המשקיעים הפרטיים".

 

מטרני טוענת כי זה הזמן של הבורסה לקחת שיעור ביחצנות ולבצע קמפיין שיווקי רחב יותר למשקיעים הזרים. "קחו לדוגמה את שוק האג"ח הקונצרני", אומרת מטרני, "החברות בארה"ב מגייסות היום הון בשוק בתשואה מינימלית, לעומת החברות בישראל אשר מציאות למשקיעים תשואה נהדרת על ההשקעה שלהם".

 

מטרני שוללת את האפשרות להקים בורסה נוספת וליצירת מוצרים פיננסים נוספים. "יש זמן לכל דבר וכאשר השוק לא עולה והמחזורים חלשים אין זה הזמן להציף את שוק ההון במוצרים חדשים".סיכמה.

 

סם ברונפלד ואסתר לבנון סם ברונפלד ואסתר לבנון צילום: אוראל כהן

 

לשקול הקמה של עוד בורסה

 

זיו פניני, מנהל חדר המסחר של מגדל שוקי הון, מעלה פתרון יצירתי שעליו חשבו לפני מספר שנים: " תיאורטית הקמה של עוד בורסה עשויה לעורר את מחזורי המסחר על ידי תחרות, אך במצב הרגולציה הנוכחית יהיה קשה מאוד להתחיל מהלך מסוג זה. "בתור רגולטור הייתי מסתכל על מה שהיה פה עד לא מזמן ומוריד את המס על הבורסה. גם בדרג המדיני קשה לומר ששר האוצר לא רואה את התמונה הגדולה. הוא ושרים אחרים הנלחמים על ביטחון ויציבות גרמים לשוק עצמו להיות חולה".

 

אפליית מס מתקנת

 

אריק פרץ, מנהל השקעות ראשי וארז שפירא, מנהל קרנות מניות ישראל בכלל פיננסים מציעים ליצור אפליה מתקנת מבחינת מס. "נכון לעכשיו קרנות הפנסיה לא משלמות מס על ההשקעות בחו"ל. יש להעלות את המס על כל השקעה של גוף מוסדי מחוץ לישראל ולהוריד את המס על ההשקעה בבורסה שלנו. ראש סדר העדיפויות שלנו צריך להיות את לגרום לקרנות הפנסיה להשקיע את כספם בישראל".

 

מהבורסה לניירות ערך נמסר כי המצב מורכב, נובע ממספר רב של גורמים, ואין פתרון קסם אחד לבעיות איתן מתמודד כיום שוק ההון. הבורסה פועלת בשיתוף עם חברי הבורסה וגורמי ממשל שונים ובוחנת דרכים לשיפור המצב.

 

לסיכום, לא נותר לנו אלא לקוות שכל מי שמנווט את הספינה שנקראת הבורסה לניירות ערך בישראל, ימצא את הפתרונות הטובים ביותר למשבר החריף ואולי חסר התקדים בשוק ההון. עם זאת, ייתכן שעכשיו לא הזמן לחפש את האשם במצב העגום בו אנחנו נמצאים, אלא לחפש פתרונות מהירים ויעילים למשבר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x