$
בורסת ת"א

המבחן של חגי בדש: פסגות יקבע את עתידה של אמפל

בין המוסדיים התומכים בהסדר לבין אלו המעדיפים פירוק, עומדים פסגות וקבוצת הראל שטרם הכריזו על עמדתם. על פי מקורבים למו"מ, צפויה הראל צפויה לחבור לתומכים ולהשאיר את פסגות, המחזיק ב־50 מיליון שקל אג"ח, כלשון המאזניים

לירוי פרי 07:0619.07.12

חלק ממחזיקי איגרות החוב של חברת אמפל מקרב הגופים המוסדיים, לא מתלהבים, בלשון המעטה, ממתווה הסדר החוב שמציעה החברה שבשליטת יוסי מימן. "חוסר אמון", "היעדר שקיפות", "ניצול בעלי האג"ח", היו רק חלק מהביטויים שבהם התייחסו למתווה ההסדר. אתמול נערכה במלון סיטי בתל אביב אסיפה של בעלי האג"ח של החברה משלוש הסדרות (א', ב', ג') שבה נכחו גם נציגי אמפל בראשות סמנכ"לית הכספים אירית אילוז, שניסתה לשכנע כי ההסדר המוצע "הוא בראש ובראשונה לטובת בעלי האג"ח".

 

על השולחן מונח כעת רק מתווה עקרונות להסדר החוב. אם יושג רוב לאישור המתווה, יחלו הצדדים לגבש הסדר מלא ומפורט, שידרוש אישור נוסף מצד שלוש סדרות בעלי האג"ח. המאבק בין הגופים המוסדיים הוא שיקבע את המשך הדרך באמפל - האם הולכים להסדר חוב או שלוקחים את החברה לפירוק.

 

אתמול נכחו באסיפה נציגי כל הגופים המוסדיים שמעורבים בהסדר החוב. בצד התומכים במתווה העקרונות ניתן למנות את חברות הביטוח כלל ביטוח ומנורה מבטחים, אשר על פי הערכות, מחזיקות אג"ח של אמפל בהיקף של 150 מיליון שקל ערך נקוב. המחנה השני כולל את בתי ההשקעות מיטב, אפסילון ואנליסט ואת חברת הביטוח הפניקס שמחזיקים יחד, על פי הערכות, אג"ח בהיקף של 60 מיליון שקל ערך נקוב.

 

פסגות כלשון מאזניים

את לשון המאזניים מהווים כעת קבוצת הראל שמחזיקה, ככל הנראה, סביב 47 מיליון שקל ערך נקוב אג"ח, וכן בית ההשקעות פסגות שאחזקותיו באג"ח אמפל מסתכמות בכ־50 מיליון שקל ערך נקוב. התנגדותם של שני גופים אלו תטרפד כנראה את אישורו של מתווה העקרונות הקיים, ומכאן ייתכנו שתי אפשרויות – פירוק או מתווה מחודש וטוב יותר.

 

יוסי מימן יוסי מימן צילום: אוראל כהן

 

על פי המקורבים למו"מ, הראל צפויה לחבור לעמדת שתי חברות הביטוח שכבר תומכות בהסדר, אך הדבר עדיין לא סותם את הגולל על המתנגדים. מי שיקבע סופית את הכיוון הוא בית ההשקעות פסגות, בראשות המנכ"ל הטרי חגי בדש, שהפגין עם כניסתו לתפקיד קו תקיף נגד ההסדר המוצע בחברת סקיילקס שבשליטת אילן בן־דב. "הכוח של פסגות נובע מתמהיל האחזקה שלה שמתרכזת בסדרה אחת, ולכן אם היא תתנגד באותה סדרה, לא יושג רוב ואמפל תצטרך למצוא פתרונות", הסביר אתמול ל"כלכליסט" נציג מוסדי שנכח באסיפה.

 

נאמני סדרות האג"ח דנים כעת בהחלטה מהו הרוב הדרוש לטובת אישור מתווה העקרונות. באופן עקרוני, לטובת אישור הסדר חוב סופי דרוש רוב של 75% בכל אחת מהסדרות, ולכן נראה כי זה גם הרוב שיידרש בהצבעה על מתווה העקרונות (שלב מקדים להסדר החוב הסופי). אלא שגורמים במו"מ העבירו בקשה לנאמנים כי בשל העובדה שמדובר במתווה עקרונות ולא בהסדר סופי, יידרש רוב של 50% בלבד. בכל מקרה, עבור אישור סופי של הסדר החוב (הסדר מפורט אמור להתפרסם שלושה חודשים לאחר אישור מתווה העקרונות, אם יאושר), יידרש רוב של 75%, והתנגדות מצד פסגות צפויה לטרפד השגת רוב שכזה.

 

הזרמה או החזר חוב?

במהלך האסיפה אתמול סערו הרוחות. נציגי אמפל ניסו לשכנע את בעלי האג"ח כי תרומתו של בעל השליטה להסדר החוב מסתכמת ב־40 מיליון דולר, אולם בחינת מרכיבי התמורה מראה כי התמונה שונה. ראשית, בתוך התרומה של מימן להסדר, כללה סמנכ"לית הכספים אילוז סכום של כ־20 מיליון דולר, הלוואה שהעניקה אמפל לחברת מרחב (החברה הפרטית של מימן) למימון פרויקט האתנול בקולומביה. מועד פירעון ההלוואה חל בנובמבר 2011, אך דירקטוריון אמפל אישר למרחב הארכה בהחזר החוב, "כיוון שבזמנו העריך דירקטוריון החברה את יחס הסיכון־סיכוי ככזה שמשתלם להאריך את הלוואה", הסבירה אילוז למחזיקי האג"ח.

 

מנכ"ל פסגות חגי בדש מנכ"ל פסגות חגי בדש

 

מרכיב שני בתוך תרומת הבעלים היא הזרמה של 6 מיליון דולר לאמפל - מחצית מהסכום במניות חברת אלטק שבבעלות מימן והיתרה במזומן - בתמורה להקצאת מניות. אלא שמנגד מבקש מימן למשוך דמי ניהול לחברת מרחב בסך 6 מיליון דולר במהלך השנתיים הקרובות, כך שבפועל תרומה זו מתקזזת. יתרת תרומתו של מימן בסך 14 מיליון דולר הנה בדמות שעבודים שיינתנו לבעלי האג"ח במסגרת הסדר החוב המוצע.

 

במהלך האסיפה אמרה אילוז כי המשא ומתן להכנסת קרן אמריקאית כמשקיע לחברה־הבת גדות מיכליות, קרוב לחתימה סופית. עסקה זאת, אם תיחתם, צפויה לייצר תזרים שיובטח עבור בעלי האג"ח בסך 20 מיליון דולר, שישועבדו לטובת התשלומים למחזיקים ויקלו על אישור ההסדר. אלא שהעסקה תיחתם ככל הנראה רק אם יושג הסדר חוב. בנוסף, כניסת משקיע לגדות אמורה לבטל את הוויתור עליו הצהירה אילוז, על כ־30% משכרה.

 

ב־2011 הסתכמה עלות שכרה של סמנכ"לית הכספים של אמפל ב־1.1 מיליון דולר (מחציתו כשכר בסיס). בחמש השנים האחרונות הרוויחה אילוז באמפל שכר בעלות כוללת של 7 מיליון דולר.

 

"הנהנים היחידים מהבשלת פרויקט האתנול בקולומביה והצפת הערך בגדות הם אך ורק המחזיקים, ולא אף אחד אחר", אמרה אילוז ונתקלה בריקושטים מצד אחד המחזיקים שדרש לדעת "את כל הנתונים. אנחנו לא עובדים אצלכם. מי שצריך לחשוש מפירוק זה קודם כל את שלא תהיה לך עבודה וגם בעל השליטה יוסי מימן".

אילוז לא נשארה חייבת: "האמן לי, אני לא מוטרדת ובעל השליטה לא מוטרד מאובדן עבודה. יכאב לי אם יבוצע פירוק. אבל אני, אם לא אהיה פה אז אהיה במקום אחר. מי שצריכים להיות מודאגים זה אתם". כעת על בעלי האג"ח להצביע האם לאשר את מתווה עקרונות הסדר החוב, שמבקש בעיקר לדחות את תשלומי האג"ח בשנתיים.

 

בהנהלת אמפל גם בחרו להגיב לדברי מנכ"ל מיטב, אילן רביב, שהתבטא נגד ההסדר. "לא ברור מה מביא את אילן רביב להסתיר מהציבור את העובדה שקנה אג"ח לאחר פרוץ האירועים במצרים בדיסקאונט משמעותי ולכן הוא מעדיף את אופציית הפירוק שאולי תיטיב עמו, אך תפגע ברוב המכריע של בעלי האג"ח. מי שמתנגד למתווה שהושג עם הנציגויות פוגע בכספי המשקיעים משיקול לא ענייני. נציג מיטב חתם באפריל על מתווה להסדר חוב שמאז רק שופר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x