בלעדי ל"כלכליסט" - מיזוג דש-מיטב: דיוויד גילה מחפש עוד מידע
רשות ההגבלים בוחנת את המיזוג בין חברות תעודות הסל של דש ומיטב, ודורשת מכל בתי ההשקעות למסור מידע על פעילות הקרנות והתעודות
רשות ההגבלים העסקיים, בראשות היו"ר דיוויד גילה, מעלה הילוך בבחינת אישור המיזוג הצפוי בין חברת תעודות הסל תכלית, שבבעלות בית ההשקעות דש וחברת תעודות הסל שבבעלות בית ההשקעות מיטב במסגרת המיזוג הצפוי בין שני בתי ההשקעות. ל"כלכליסט" נודע כי הרשות שיגרה שלשום מכתב לגופים המוסדיים המנהלים קרנות נאמנות ותעודות סל ובו דרישה להעביר לידיה לא יאוחר מה־16 באוגוסט מידע ביחס לקרנות הנאמנות ותעודות הסל שבבעלותם. כאשר פנו הגופים לרשות בשאלה על פשר הדרישה, הוסבר להם כי הרשות אוספת נתונים כדי לבחון האם לאשר את המיזוג בין חברות תעודות הסל של דש ומיטב, שיחד צפויות להחזיק בנתח שוק תקדימי של 45.9% מענף תעודות הסל.
כך, למשל, דורשת הרשות מהגופים להעביר מידע ביחס לתקופה שבין יולי 2009 ועד יוני 2012 הכולל את סוג המכשיר הפיננסי שהחזיק הגוף המוסדי בתקופה זו מבין הסוגים הבאים - קרנות נאמנות, קרנות מחקות, תעודות סל, תעודות בחסר, תעודות מורכבות, תעודות ממונפות, תעודת סחורות, תעודת פיקדון או אופציות כיסוי.
כמו כן נדרשים הגופים לציין מתי החלו להפעיל את המכשיר הפיננסי, האם הפסיקו את הפעילות באחד המכשירים - ואם כן, מתי ומה היתה הסיבה לכך, פרופיל חשיפת המכשיר הפיננסי למניות, פרופיל החשיפה למט"ח ופרופיל החשיפה לסיכוני אשראי.
הגופים המוסדיים התבקשו לציין גם את התעריפים באחוזים שאותם נדרשו לשלם מחזיקי המכשיר הפיננסי בחלוקה לפי מרכיבים (עמלות מסוגים שונים, דמי ניהול וכו') עבור כל רבעון בתקופה הרלוונטית. עוד נדרשים המוסדיים לדווח לרשות על הכנסות החברה מלקוחות המכשיר הפיננסי, בחלוקה לפי מרכיבי הכנסה עבור כל רבעון וכן את סך ההכנסות מהמכשיר הפיננסי שמקורן אינו מלקוחות המכשיר - לדוגמה, רווחים מהשאלות של ני"ע. הגופים המוסדיים נדרשים לתאר את ההוצאות המשתנות הכרוכות בניהול המכשיר הפיננסי, ובכלל זה עמלות קניה ומכירה עבר כל רבעון בתקופה הרלבנטית.
מיטב ודש העבירו לרשות להגבלים עסקיים מצגת מפורטת המנמקת מדוע יש לאשר את המיזוג האמור, כשהטענה המרכזית היא שתעודות הסל הישראליות לא מתחרות כיום רק בינן לבין עצמן אלא בעיקר מול תעודות סל זרות. כלומר, גופי הפנסיה והגמל, הגופים הבולטים שרוכשים את תעודות הסל, יכולים לבחור בין תעודת סל ישראלית העוקבת אחר מדדים בחו"ל או לקנות תעודת סל ישירות ממנפיקים בחו"ל, כך שהתחרות רחבה יותר. כמו כן ציינו אנשי דש ומיטב כי התחרות בשוק תעודות הסל מתרחבת גם מול שוק קרנות הנאמנות ושוק הפיקדונות הבנקאיים, וכך יוצאת מהספקטרום הצר של חברות תעודות הסל הישראליות.
היקף ההשקעות של גופים מוסדיים בתעודות סל זרות עומד על כ־45 מיליארד שקל, ואילו היקף ההשקעות של לקוחות פרטיים בתעודות סל זרות עומד על 16 מיליארד שקל. הבקשה של רשות ההגבלים לקבל נתונים גם על שוק הקרנות מאותתת כי יתכן שהיא מקבלת את עמדתן של דש ומיטב שהקרנות מהוות אף הן תחרות לתעודות הסל.
אם המיזוג בין חברות תעודות הסל של דש ומיטב יאושר, יהפוך בית ההשקעות הממוזג לגוף הגדול ביותר בתחום תעודות הסל ויעקוף את חברת תעודות הסל של אקסלנס, קסם שמובילה כיום בנתח השוק שלה את הענף, אם כי בפער לא גדול על נתח השוק של תכלית. שאלת המפתח שצפויה להכריע את גורל המיזוג היא האם הרשות תקבל את הטענה של מיטב ודש, שלפיה שוק התעודות יישאר תחרותי גם בהינתן נתח שוק של 45% לחברה אחת. דחיית המיזוג בין שתי חברות תעודות הסל תאלץ את מיטב למכור את חברת תעודות הסל שלה לבית השקעות מתחרה.