בלעדי ל"כלכליסט": מאות מיליוני שקלים מפרידים בין שלמה אליהו לחברת מגדל
שלמה אליהו זקוק להנחה של קרוב למיליארד שקל כדי שהמפקח על הביטוח יאשר העיסקה, ג'נרלי מוכנה להרבה פחות. בינתיים, הממונה על הביטוח לא יאשר את העסקה לפי שווייה הנוכחי - 6 מיליארד שקל - בשל הירידה בשווי נכסיו של אליהו
שלמה אליהו, שמעוניין ברכישת חברת הביטוח מגדל מידיה של חברת ג'נרלי האיטלקית, ביקש ממנה הנחה של 15% על העסקה ששווייה 6 מיליארד שקל. זאת בעקבות החלטת הממונה על שוק הביטוח להוריד את מקדמי הקצבה בביטוחי מנהלים בעתיד - מהלך שהביא לצניחת שווייה של מגדל ברבע ולצניחת שוויין של חברות הביטוח האחרות בבורסה בתל אביב. אולם, ל"כלכליסט" נודע כי בג'נרלי ישנה נכונות להנחה של עשרות מיליוני יורו בלבד, והמשמעות היא פער אדיר בין ציפיותיו של אליהו לכוונות האיטלקים.
בעיה נוספת לבד מסוגיית המחיר היא עמדת הממונה על הביטוח פרופ' עודד שריג, שסבור כי לא ניתן לאשר לאליהו לבצע את הרכישה בתנאים הקיימים בגלל הירידה בשווי נכסיו - מניות בנק לאומי - בחצי השנה האחרונה.
במסגרת מתווה העסקה, שעליו חתמו אליהו וג'נרלי, על העסקה להיסגר בתוך חצי שנה מיום החתימה, ומכאן ש־7 בספטמבר הוא היום האחרון להשלמתה. ביקורו של מריו גרקו, המנכ"ל החדש של ג'נרלי בארץ ביום שני האחרון, הזניק למעשה מירוץ נגד הזמן כדי לנסות להגיע לתאריך היעד עם הסכמות על מחיר חדש לעסקה ועם האישורים הרגולטוריים בידיו של אליהו. לפי מתווה העסקה אליהו לא רשאי לבקש הנחה, אולם דרישות הממונה על הביטוח אינן מאפשרות את קיום העסקה במחיר המקורי. על כן ג'נרלי תצטרך להחליט אם לנסות להגיע להסכמה על גובה ההנחה מול הממונה, או לוותר על העסקה שבה נרכשה מגדל ללא בדיקות נאותות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הרגולטור עשוי להשיג לאליהו את ההנחה שרצה
גרקו הגיע לארץ מלווה בבכיר נוסף מג'נרלי ביום שני האחרון בצהריים במטוס פרטי מטריאסטה באיטליה, והמריא בחזרה כעבור חמש שעות בלבד, אחרי שקיים פגישות עם שריג ואליהו. שריג הבהיר לגרקו כי אליהו הוא רוכש ראוי ואף יותר מכך, אך גם פרס בפניו את המגבלות הנוגעות למחיר העסקה.
שריג העלה סימני שאלה על היציבות של חברת מגדל אם המחיר יישאר בעינו, ולמעשה סיכם כי הונו של אליהו לא מאפשר לבצע את העסקה לפי שווי של 6 מיליארד שקל.
לפי הוראות הרכישה החדשות של חברות ביטוח ובנקים, שגובשו על ידי שריג והמפקח על הבנקים דודו זקן, ואשר טרם נכנסו לתוקף, שווי ההון העצמי של רוכש שליטה יהיה גבוה בלא פחות מ־250% משוויין של 30% מניות (זהו היקף המניות הנדרש לשליטה בגוף פיננסי גדול כמו מגדל, לפי הדרישות) של החברה בהסכם הרכישה. כיום מגדל נסחרת בשווי של 4.3 מיליארד שקל בלבד.
שוויין של 30% ממניות ג'נרלי הוא 1.8 מיליארד שקל בהתאם למחיר העסקה, ומשכך אליהו נדרש להון עצמי של 4.5 מיליארד שקל. שריג הגיע למסקנה כי אליהו יכול לרכוש את מגדל במזומן, בהתאם לשווי נכסיו, אולם העובדה שמדובר בנכסים לא נזילים - ובעיקר לאור הירידה החדה בשווי מניות בנק לאומי שאליהו מחזיק ב־9.6% מהן - מעלה חשש ליציבות של מגדל.
לשיטתו של הממונה, אחד הנושאים החשובים באחזקה של חברות ביטוח וגופים פיננסיים הוא היכולת של בעל השליטה לעמוד מאחורי החברה ולהזרים לה כספים בעתות משבר. הדבר בלט במשבר הפיננסי של 2008, עת נדרשו חברות הביטוח לכך, ובעלי השליטה עמדו מאחוריהן והזרימו הון לחברות, והבולטת שבהן היתה כלל ביטוח שבבעלות נוחי דנקנר. על כן הממונה הצהיר בשיחות עם אליהו וג'נרלי כי אליהו לא יוכל לקבל אישור לרכישת החברה במחירה הנוכחי, אלא רק בהנחה, מה שישאיר בידיו אמצעים להזרים הון עתידי לחברה.
רוכש פוטנציאלי נוסף למגדל ממתין להתפתחויות
שווי ההנחה הנדרש לקבלת האישור אינו ידוע בשלב זה, אולם נראה כי הוא קרוב לסכום של מיליארד שקל בשווי החברה (הנחה של 700 מיליון שקל במחיר). החישוב לגבי גובה ההנחה המינימלית שיאשר הממונה ייעשה רק לאחר השלמת התנאים שנדרשו מאליהו: מכירת ביטוח החיים של חברת אליהו לחברת הראל ומכירת מניות בנק לאומי ובנק אגוד שבבעלותו.
נציגי חברת ג'נרלי מפגינים קשיחות בינתיים, וההערכות הן שהמגעים יימשכו ובשבוע הקרוב לא צפויות הסכמות.
בתוך כך נודע ל"כלכליסט" כי בכיר לשעבר מתחום הבנקאות מגבש גוף כלכלי, ומקיים קשר עם ג'נרלי לעסקה חלופית לרכישת מגדל מידיה.