"אם המקדח במירה יהיה יבש, כל שווי השוק של הכשרה אנרגיה יימחק"
כך טוען יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. לדברי גיל בשן, אנליסט האנרגיה של אי.בי.אי. בשן ממליץ למשקיעים לברוח להשקעה בישראמקו מאחר והיא נהנית מהמעמד המונופוליסטי של מאגר תמר ולא מושפעת לשלילה ממסקנות ועדת צמח
"קשה באמת לדעת מה קורה בקידוח מירה, באיזה שלב הקידוח ואיזה עומק נמצאת שכבת המטרה. מטרות הגז היו אמורות להיות רדודות יותר וההודעה האחרונה שהן בעומקים של 4.8-5 ק"מ מפתיעה ביחס לדיווחים ופרסומים קודמים. יחד עם זאת ייתכן כי בקידוח נתגלה מידע חדש ששונה מהערכות המבוססות על הסיסמיקה ובכל זאת יימצא גז במבנה", כך כותב הבוקר גיל בשן, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות אי.בי.אי בתגובה להודעת ההרגעה שמסרה הכשרה אנרגיה לבורסה בתל אביב.
חברת הכשרת אנרגיה, שמחזיקה בכ-42% בשותפות קידוח "מירה", שיגרה ביום שישי האחרון הודעה בהולה לבורסה, בה היא מבהירה שפעולת הקידוח והחיפוש שהיא מבצעת טרם הגיעה לשכבת המטרה. ההבהרה באה לאחר שפרסומים בתקשורת במהלך יום חמישי רמזו כאילו הקידוח שמבוצע שם נעצר לאחר שהוא הגיע לשכבת המטרה הראשונה ולא נמצאו סימני גז בכלל. למרות צפירת ההרגעה מצד החברה, המשקיעים הרבה יותר מודאגים וכבר הרבה פחות מאמינים בסיכויים למציאת גז במאגר.
"איש אינו מסוגל להעריך בנקודת הזמן הנוכחית האם תעשיית הגז המקומית בדרכה לספוג מכה לא קלה בכנף או פניה להצלחה יוצאת דופן נוספת. אולם, לפחות על פי ההסתברויות הנגזרות בחישוב לאחור ממחיר האופציה על מירה ושירה אשר נחתכו בדרמטיות בצמד ימי המסחר האחרונים, נראה כי פעילי הגז בחרו להיות סקפטיים עד פסימיים באשר לתוצאות הקידוח. נראה כי השקעה בקידוח בסיטואציה הנוכחית הינה אופציה רלוונטית רק למשקיעים מיטבי לכת החפצים לתבל את תיק ההשקעות שלהם ומוכנים למשוואה האכזרית של הכול או כלום", אומר יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון.
"חשוב לציין כי המבנה הגיאלוגי ברשיון מירה שונה מהמבנים הגיאולגים שנקדחו עד כה, בצורותו וכנראה גם באופן היווצרתו הגיאולגית. השונות הגדולה בדוח המשאבים טרם הקידוח, בין כמויות המסווגות כ-Best Estimates לממוצע הרזרבות (2.9 TCF ו-5.4 TCF בהתאמה) נובע מאופי המבנה הכולל ממספר רב יחסית של חדרים ותאי שבר במאגר. ייתכן שבינתיים ישנה אכזבה בנוגע לחלק מהשכבות אבל לא סותם את הגולל על הקידוח", מסביר עוד בשן.
מאגרי שרה ומירה אמורים להוות את התחרות האמיתית למאגר תמר שהתגלה עוד בשנת 2009 ולהיות ספק הגז השני המשמעותי במשק. בהיעדר תחרות, תמר תישאר ספק יחיד לעת עתה. פחות מתחרים בשוק, יובילו למצב בו מאגר תמר ייאלץ לספק כמויות גז גדולות יותר. בשן מסביר שמצב זה הוא חיובי במיוחד לישראמקו שנפגעת גם פחות מההגבלות על ייצוא גז שצפויה לקבוע ועדת צמח.
"הנכס העיקרי של הכשרה אנרגיה הוא קידוחי שרה ומירה. אחרי הירידות היום עדיין משתקף לה שווי שוק של כ-400 מיליון שקל. יחד עם זאת, בהינתן תרחיש האימה של מקדח יבש - עשויים להפוך 400 מיליון שקל לאבק וירטואלי", אמר פגוט.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בשורה התחתונה צריך לחכות לתוצאות סופיות ומהימנות מהקידוח. מבחינת שוק הגז בישראל. לכישלון, אומר בשן, "יהיו השלכות מרחיקות לכת על שוק הגז בישראל".
בשן מסביר שכישלון עלול להיות בעל השלכות משמעותית גם על רזרבות הגז של ישראל. "במידה ואין גז מדובר בכשלון המשמעותי הראשון בזירת הפעילות בישראל, ולכן הערכות לגבי כמויות הגז שיש במים הכלכלים של ישראל וכנגזרת מזה הכמויות המותרות לייצוא עלולות להשתנות, לרעה כמובן. זה חשש מהותי שיכול להשפיע באופן משמעותי על פוטנציאל הייצוא", מסביר עוד.
בשורה התחתונה, מסביר בשן שחייבים לחכות לתוצאות הסופיות מאחר ובינתיים "הכל ספקולציה".