בלעדי ל"כלכליסט": גובש מתווה להסדר חוב בין יפנאוטו למחזיקי האג"ח
זאת שבועיים בלבד אחרי שבעלי האג"ח של יפנאוטו דרשו פרעון מיידי של האג"ח. ההסכם יובא לאישור הנציגים באסיפה שתזומן. יפנאוטו נקלעה לקשיים בעקבות הצונאמי ביפן בתחילת 2011 שפגעה באספקת הרכבים לחברה יחד עם התחזקות שער הין
שבועיים בלבד אחרי שבעלי האג"ח של יפנאוטו דרשו פרעון מיידי של האג"ח, גובש מתווה להסדר חוב בין חברת יפנאוטו לבין מחזיקי האג"ח, כך נודע ל"כלכליסט".
במסגרת המתווה שנחתם, יתרת קרן האג"ח שטרם נפרעה תיפרס לתקופה של שש שנים החל מאוגוסט 2014, כאשר היא תשולם בתשלומים חצי שנתיים בפברואר ובאוגוסט כל שנה. לגבי הריבית, החל ממועד השלמת ההסדר ישראו הא"ח ריבית של 8% לשנה כאשר היא תשולם פעמיים בשנה בסמוך למועדי התשלום של הקרן.
יפנאוטו היתה צריכה להעביר תשלום קרן של 26.9 מיליון שקל ותשלום ריבית בהיקף של 12 מיליון שקל בחודש פברואר, אולם רק הריבית שולמה. לפני כחודשיים הזרים זאבי 12 מיליון שקל על חשבון הקרן, כשהיתרה אמורה להגיע ממימוש נכסים, ולהיות משולמת כולה בין 2013 ל־ 2015.
למחזיקי האג"ח הוענקה כבר בטוחה בדמות נכס בוואדי סאליב בחיפה, ששועבד לחברה עוד באוגוסט 2011. לאחר שהמחזיקים לא זכו לתשלום הקרן בפברואר 2012, שועבד להם הנכס, ומאז מנסה החברה למכור אותו. השטח בחיפה רשום בספרי החברה לפי שווי של כ-24 מיליון שקל, אולם ההצעות שקיבלה החברה עבורו היו נמוכות מסכום זה.
הצונאמי ביפן
חברת יפנאוטו נקלעה לקשיים בעקבות הצונאמי ביפן בתחילת 2011 שפגעה באספקת הרכבים לחברה יחד עם התחזקות שער הין, שהקטינה את רווחי החברה־הבת, יפנאוטו רכב. יפנאוטו נאלצה לקנות את כלי הרכב מיפן במחירים גבוהים יותר, אך לא יכלה להעלות את מחירי מכירתם לאור התחרות בשוק הרכב בישראל. כמו כן, לחברה לא היה רכב בקטגוריה העיקרית בשוק, מגזר המשפחתיות, עד לאחרונה. בעקבות ההפסדים המתמשכים לא יכלה יפנאוטו רכב לחלק דיבידנד למחזיקי המניות (יפנאוטו החזקות), וכך נפגעה עוד יותר יכולת תשלום התחייבויותיה של חברת האם יפנאוטו החזקות.
אף שביכולתם של מחזיקי האג"ח לקחת את יבואנית סובארו מידיו של זאבי, כיוון שמניותיו משועבדות לטובת המחזיקים (100%), הצעד איננו פשוט ועלול להיתקל במכשולים בדרך. לבנק מזרחי טפחות, הבנק המלווה של חברת הבת יפנאוטו רכב, יש שעבוד על כל נכסי יפנאוטו רכב, כולל הזיכיון ליבוא מסובארו, ולכן המהלך יצריך תיאום עם הבנק. כמו כן, הרגולציה המתהדקת בענף הרכב תקשה בזמן זה למכור את החברה או הזיכיון למתחרים.