$
בורסת ת"א

בעקבות חשיפת "כלכליסט": מירוץ 24 השעות של דנקנר להכנסת משקיע לאי.די.בי כדי להימנע מ"הערת עסק חי"

בעל השליטה באי.די.בי אחזקות נוחי דנקנר במאמצים אחרונים להכניס משקיע לחברה, כדי להימנע מהערת עסק חי בדו"חות שיתפרסמו מחר. במקרה שלא יימצא משקיע, מחזיקי האג"ח צפויים לדרוש איסור הוצאת כספים מן החברה ותשלום מיידי של 35 מיליון שקל

גולן חזני ויניב רחימי 06:4930.08.12

היממה הקריטית של נוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי אחזקות, החלה נוקפת אתמול. מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות בראשות פסגות ימתינו עד הערב כדי לדעת אם המירוץ של דנקנר להכנסת משקיע לקבוצה הוכתר בהצלחה, או שמא תוכנס הערת עסק חי לדו"חות החברה שיפורסמו מחר.

 

דנקנר מעוניין להכניס משקיע שיזרים 100 מיליון דולר לחברה תמורת 20% מהמניות. ל"כלכליסט" נודע כי בין המשקיעים הפוטנציאליים היו איש העסקים דניאל עמאר, קרן ההשקעות KKR ואוליגרך רוסי.

  

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: צביקה טישלר

 

הסכום אותו דורש דנקנר נשמע דמיוני ביחס לשווייה הנוכחי של אי.די.בי אחזקות בבורסה (700 מיליון שקל), וההערכות הן כי המשקיע שיזרים את הסכום עשוי לדרוש ולקבל אופציה לשליטה שווה עם דנקנר בחברה, או אף שליטה מלאה עתידית במידה שאי.די.בי לא תתאושש.

 

דנקנר שהה אתמול בחו"ל בניסיון לסכם את כניסת המשקיע לחברה. במידה שלא ניסיונותיו לא יעלו יפה, צפוי להתחיל הערב מחול שדים סביב אי.די.בי אחזקות. ל"כלכליסט" נודע כי מחזיקי האג"ח מגבשים בימים האחרונים עמדה לפיה ידרשו להמיר את החוב למניות, וכך להשתלט על החברה תוך נישולו של דנקנר.

 

חוב של 2.9 מיליארד שקל מחייב החלטות אמיצות

 

גם את חברת אי.די.בי פיתוח פוקדות בעיות פיננסיות, אך בדו"חות החברה שמוחזקת ב־100% על ידי אי.די.בי אחזקות, לא צפויה הערת עסק חי מאחר שבקופתה סכום שצפוי להספיק לתשלום החובות בשנה הקרובה ואף יותר. המצב שונה באי.די.בי אחזקות, שבקופתה כ־200 מיליון שקל בלבד. חברה זו לא יכולה למשוך דיבידנדים מאי.די.בי פיתוח בשל מצבה הרגיש, ובשל העובדה שמחזיקי האג"ח של אי.די.בי פיתוח והבנקים לא יאפשרו לה לשרת את החברה האם.

 

 

החוב של אי.די.בי אחזקות מסתכם ב־2.3 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח ועוד 600 מיליון שקל לבנקים. 200 מיליון השקלים שבקופתה אמורים להספיק למספר חודשים בלבד. לכאורה, הפתרון היחידי העומד בפני דנקנר הוא הכנסת משקיע חיצוני שיזרים לא פחות מ־100 מיליון דולר כדי לספק את בעלי האג"ח ואת רואי החשבון.

 

אי.די.בי אחזקות אמורה לשלם ב־6 בספטמבר את התשלום הלפני אחרון של קרן וריבית למחזיקים של סידרה האג"ח הפרטית, סידרה ב', בסכום של 35 מיליון שקל. במידה שתופיע הערת עסק חי בדו"חות החברה שיתפרסמו מחר, המשמעות היא שרואי החשבון סבורים שהחברה לא יכולה לשלם את חובה. דנקנר צפוי לטעון במקרה כזה, כי החברה מסוגלת לשלם את חובותיה באמצעים העומדים לרשותה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי מחזיקי האג"ח והנאמנים השונים מקיימים ביניהם שיתוף פעולה בסיוע היועץ המשפטי עו"ד נעם שרון ממשרד מיתר לשם גבע ליטוורניק.

 

שרון צפוי להניח מכתב על שולחנה של אי.די.בי אחזקות כבר הערב ובו דרישה לעצור את כל תשלומי החברה לנושיה השונים, וכי כל תשלום ייחשב הברחת נכסים מהחברה. מחזיקי האג"ח מוכנים שדנקנר יזרים לחברה את אותם 35 מיליון שקל לחברה ממקורות חיצוניים כדי שישמשו לתשלום לסידרה ב', ובמקרה כזה יעניקו לו עוד שלושה חודשי ארכה, עד לתשלום הבא בדצמבר, של 65 מיליון שקל לסידרה ד'.

 

בנקאי בכיר התייחס לאפשרות של הערת עסק חי בדו"חות במילים קשות "זה תסריט בלהות שנקווה שלא יתרחש".

 

אסיפת בעלי אג"ח בראשות עו"ד שרון תתכנס ביום ג'

 

באחרונה רכש דנקנר מניות של החברה ביותר מ־30 מיליון שקל. אך שותפיו לשליטה, משפחות לבנת ומנור, לא הזרימו עד היום סכומים מהותיים לחברה, מלבד בהנפקת המניות שהתקיימה לפני כחצי שנה ובה גויסו 321 מיליון שקל, וההערכות הן כי הם לא יסכימו להזרים את הסכומים הדרושים.

 

המועד הקריטי הבא עבור דנקנר הוא יום שלישי הקרוב. ל"כלכליסט" נודע כי כבר ביום שלישי הקרוב תתכנס אסיפת מחזיקי האג"ח. במידה שהסכום של 35 מיליון שקל לא יוזרם ממקורות חיצוניים, יחליטו בעלי האג"ח על נקיטת הליכים והוצאת צו מניעה בבית משפט שתמנע את התשלום לסידרה ב'. במקרה כזה עלול שיתוף הפעולה בין הנאמנים להתפצל, כשסידרה ב' עשויה להקים נציגות משלה ולדרוש לקבל את התשלום, ואילו האחרות יטענו כי יש לפתוח בהליכים לנטילת השליטה מדנקנר. גורמים רבים מבין מחזיקי האג"ח טוענים שהסדר חוב איננו מצב ריאלי מבחינת החברה, משום שלא נראה כי דנקנר יכול להזרים את הסכום הנדרש ללא משקיע חיצוני.

 

במידה שדנקנר לא יצליח להכניס משקיע לחברה, נראה כי לבעלי האג"ח לא יהיה מנוס מלהגיע לבית המשפט. איגרות החוב אמנם לא מעניקות זכות לפרעון מיידי במקרה של הערת עסק חי בדו"חות החברה, אבל חוק החוזים תרופות קובע כי כשהמחזיקים צופים הפרה הם חייבים לנקוט בפעולות להגן על עצמם. דנקנר לא צפוי לשבת בשקט ויחל במאבק משפטי שבו ינסה להוכיח כי החברה תוכל לעמוד בחובותיה.

 

למרות שבדו"חות החברה הבת אי.די.בי פיתוח לא צפויה הערת עסק חי, מחזיקי האג"ח מתכוננים לנקוט צעדים גם נגדה. מאחר שלחברה חוב של 4.5 מיליארד שקל למחזיקי אג"ח וכ־2 מיליארד שקל לבנקים, שגם הם נושים לא מובטחים.

 

לנוחי דנקנר אזלו פרות המזומנים

 

בימים כתיקונם היו עומדת לרשותה של אי.די.בי אחזקות קשת של פתרונות חלופיים, אלא ששילוב של כמה גורמים מביא לידי כך שהאפשרויות חסומות, והכנסת שותף היא המוצא הריאלי האחרון שנשאר לנוחי דנקנר כדי להיחלץ בעור שיניו מהמצב הנוכחי.

בחלק מהחברות־הבנות שבקבוצת אי.די.בי אחזקות, שעד לאחרונה היו "פרות מזומנים" ובראשן שופרסל וסלקום, נרשמה הרעה בפעילות העסקית נוכח המחאה החברתית והקשחת הרגולציה. התוצאות החלשות מקטינות את רווחי החברות־הבנות ומצמקות את הדיבידנדים שהן מחלקות.

 

ההפסדים שנרשמו בעקבות הצניחה במניית קרדיט סוויס מונעים מחברות האחזקה בקבוצה, ובראשן כור ודיסקונט השקעות, לחלק דיבידנדים במעלה הפירמידה. מאחר שאי.די.בי אחזקות נמצאת בראש פירמידת האחזקות של הקבוצה, הרי היא הנפגעת העיקרית.

 

המשקיעים בשוק ההון לא נותרו אדישים להתפתחויות השליליות בקבוצה שבשליטת דנקנר. דבר שבא לידי ביטוי בתשואות הגבוהות שבהן נסחרות איגרות החוב של אי.די.בי אחזקות, המגיעות ל־186% והמשקפות את הסיכון הטמון בהן. למעשה, כל עוד זו תמונת המצב של אי.די.בי אחזקות אין סיכוי לגיוס אג"ח.

 

מאותה סיבה, אי.די.בי מתקשה למכור את נכסיה כדי למלא את קופתה וכדי להחזיר חובות. ההתכווצות בשווי השוק של החברות הבולטות בקבוצה, לרבות כלל ביטוח ודיסקונט השקעות, הופכת את המימושים לבלתי כדאיים. התמורה הצפויה היום ממכירת הנכסים נמוכה לאין שיעור מזאת שניתן היה לצפות לה לפני שנה למשל. נוספים לכך, האווירה העסקית השלילית והחששות מהאטה בפעילות במשק שמדירים את רגליהם של משקיעים פוטנציאליים אשר מעדיפים לשמור את הונם לשעת כושר.

 

המפקח על הבנקים מגביל את האפשרויות של דנקנר

 

בתוך כך, גם האפשרות של דנקנר לפנות לעזרת הבנקים נחסמה. הכללים שנקבעו על ידי המפקח על הבנקים מגבילים את היכולת של המערכת הבנקאית להעמיד אשראי ללווה יחיד, מתוך כוונה לשמור על יציבות המערכת הבנקאית. מגבלות אלו משפיעות לרעה על יכולת גיוס החוב של קבוצת אי.די.בי מהמערכת הבנקאית בישראל לנוכח העובדה שאי.די.בי אחזקות, בעלי השליטה בה וחלק מהחברות הבנות נחשבים ל"קבוצת לווים" אחת.

 

לאחרונה פורסם שלנוכח מצבה של אי.די.בי, המפקח על הבנקים הנחה את הבנקים לסווג את החוב של אי.די.בי כחוב פגום וההערכות הן שהמהלך יחייב אותם לרשום הפרשות של מאות מיליוני שקלים לחובות מסופקים. במצב כזה, גיוס אשראי מבנקים בישראל נראה כמשימה בלתי אפשרית.

 

אי.די.בי תתקשה לשחזר את הזרמת ההון מפברואר

 

המקורות המימוניים הסטנדרטיים העומדים לרשות חברת האחזקות חסומים ולפיכך, בעלי המניות של אי.די.בי אחזקות נקראו לדגל. בפברואר השנה הזרימו בעלי המניות 321 מיליון שקל לחברה, מתוכם 62 מיליון שקל על ידי בעלי השליטה. מהלך זה סיפק לאי.די.בי אחזקות "זמן חסד", אולם שעון החול שוב הולך ואוזל וכבר נדרשת פעולה נוספת. אי.די.בי תתקשה לשחזר את הזרמת ההון המוצלחת מפברואר השנה נוכח הצניחה של 62% בשער המניה עד היום.

 

לפיכך, אם בעלי המניות הנוכחיים לא יכולים להזרים כסף לחברה, הפתרון המתבקש הוא הכנסת בעלי מניות חדשים. צירוף שותף ידלל את אחזקותיו של נוחי דנקנר בקבוצה ובתרחישים מסוימים הוא אף עלול לאבד את השליטה באי.די.בי אחזקות, החברה שבאמצעותה הוא שולט בכל החברות בפירמידה.

 

אולם צעד זה הוא כורח המציאות, אילוץ שנכפה על אי.די.בי כדי למנוע הידרדרות נוספות במצבה הרעוע ממילא.

 

הידרדרות נוספת עלולה לבוא לידי ביטוי ב"הערת עסק חי" בדו"חותיה הכספיים של אי.די.בי אחזקות, שאותם תפרסם החברה מחר. הערה כזאת מצביעה על כך שרואי החשבון של החברה מביעים ספק ביחס ליכולתה של החברה להמשיך לפעול בעתיד הנראה לעין. אם אכן תתווסף הערת עסק חי לדו"חות, עלולות להיות לכך השפעות הרסניות על החברה - מחזיקי האג"ח עלולים לראות בכך "חשש מהותי כי החברה תפסיק את תשלומיה", ולפיכך יוכלו לדרוש פירעון מיידי של החוב כלפיהם. מאחר שברור כי החברה אינה יכולה לעמוד בדרישה הזאת, המשמעות היא שאי.די.בי אחזקות תעמוד בפני חדלות פירעון.

 

זהו המצב שממנו מנסה נוחי דנקנר לחמוק, וייתכן שהכנסת שותף עשויה להיות המוצא האחרון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x