ג'ים רוג'רס שוב תוקף את הפד: "ברננקי כבר החל בהקלה הכמותית"
המשקיע האגדי טוען כי הפד מדפיס כסף בחשאי "כדי שלא להתבזות כמו בפעמים הקודמות"
המשקיע האגדי ג'ים רוג'רס, הידוע בהתבטאויותיו החריפות על התנהלותה הפיסקאלית של ממשלת ארצות הברית, לא חוסך את חרצובות לשונו מנגיד הבנק המרכזי האמריקאי בן ברננקי. "יו"ר הפדרל ריזרב כבר התחיל בחשאיות לבצע מהלך שלישי של הקלה כמותית בשווקים אף שלא הודיע על כך רשמית בנאומו
רוג'רס טוען כי הפד מדפיס בחשאיות כסף כדי שלא להתבזות פעם נוספת, לאחר ששני הניסיונות הקודמים שלו לאו שש את הכלכלה - שתי תוכניות ההרחבה הכמותית (QE) - נכשלו. "איני יודע אם הפד יכריז על כך באופן רשמי, אבל מי שעוקב באופן קבוע אחרי המאזנים של הבנק המרכזי רואה שמשהו משתנה שם, משהו קורה", אמר רוג'רס בראיון לעיתון "אינדיה אקונומיק טיימס". "הנכסים מצטברים במאזן שלהם, והם לא נחתו שם משום מקום. ייתכן שהם למדו שיטה להוסיף נכסים באופן חוץ־מאזני", הסביר רוג'רס. "לטענתנו, הסיבה שהפד לא מכריז על מהלך הרחבה כמותית שלישי באופן רשמי היא כדי לא לעורר ציפיות, לנוכח כישלונם של שני המהלכים הקודמים".
אירופה לא תשתקם בקרוב
רוג'רס, שביסס את מעמדו כאחד המשקיעים המוערכים בעולם לאחר שקרן הגידור שלו קוונטום השיגה תשואה של 4,200% בעשור הראשון לקיומה, עוסק כיום בייעוץ בפיננסי ומכהן כיו"ר חברת ההשקעות רוג'רס הולדינגס שבבעלותו (ופועלת מסינגפור). במהלך הראיון הוא התייחס גם למצבה הכלכלי של אירופה, שלדעתו לא תשתקם במהרה. "אני מעריך שאירופה תייצר סוגים נוספים של בעיות בטווח הזמן הקרוב. בגוש היורו נמצאות מדינות שעומדות היום על סף חדלות פירעון, ואף אחד באירופה לא מטפל באופן רציני במה שקורה שם. הנוסחה לפתרון הבעיה הגדולה של גוש היורו - עודף חוב - היא לא לצבור חובות נוספים. ואת זה הם לא עושים".
רוג'רס מאמין שגם השווקים המתעוררים סובלים בתקופה הנוכחית מלא מעט בעיות. "אני בספק אם הודו תצליח להאיץ את קצב הצמיחה שלה. היחס בין החוב לתמ"ג גבוה מ־90%, וזו הסיבה העיקרית שפתחתי פוזיציית שורט על הודו. קשה לגדול כשנטל החוב כבד כל כך".
להשקיע בזהב ובנפט
לגבי סין, רוג'רס מסביר ש"מאז 2009 המדינה עשתה לא מעט מהלכים כדי להרוג את בועת האינפלציה והנכסים, וכעת הממשלה מתחילה לשחרר את החבל. אם אני הייתי צריך להחליט במקום קובעי המדיניות שם, עדיין לא הייתי מתחיל במדיניות מקלה. האינפלציה עדיין לא ירדה, ושוק הנדל"ן עדיין לא התקרר".
לנוכח המשבר החמור בגוש היורו, וחוסר הוודאות בעולם הפיננסי, רוג'רס ממשיך להאמין בהשקעה בזהב. "מחיר הזהב, שכבר טיפס בשנה שעברה מעל 1,900 דולר לאונקיה בשנה שעברה, נסחר כיום סביב 1,690 דולר, אולם אני מאמין שכאשר הממשלות בעולם יתחילו להתניע תוכניות תמריצים נוספות, המשקיעים יחזרו לזהב והוא ימשיך לעלות, כמו גם הנפט".
לצד זאת, רוג'רס סבור שעתודות הנפט ההולכות ונעלמות, והמתחים הגיאו־פוליטיים בעולם, יזניקו את מחירו של הנפט, במיוחד אם תפרוץ מלחמה עם איראן.