$
שוקי חו"ל

מי הן ארבע המדינות שלא הצליחו להתאושש ממשבר הסאבפריים?

אבטלה גבוהה, אינפלציה משתוללת, קיפאון ממשלתי והזרמת כסף לשווקים, אלו המדינות שיסבלו מהסאבפריים גם ב-2013

גיא בן סימון 19:4317.09.12

המיתון שבא לאחר משבר הסאבפריים ב-2008 היה הגדול ביותר מאז המיתון של שנות השלושים. עם זאת, מסתמן כי לארבע מדינות ברחבי העולם השנה החולפת הייתה רעה יותר מ-2009 שלאחר המשבר.

 

אין זה מפתיע ש-2012 מסתמנת כשנה הגרועה מבחינתה של יוון. בזמן ששוקי העולם החזירו את הירידות של משבר הסאבפריים – כלכלת יוון המשיכה להתכווץ עם 5.4% צמיחה בשנה שעברה ותחזית לצמיחה של 5.2% ב-2012, על פי ה-OECD. בהרבה מובנים, יוון היתה לסמל משבר החובות האירופי שסימן את הדרך למדינות הבאות בתור. ממשלת יוון התקשתה למחזר את חובותיה והתשואות על האג"ח שלה שיקפו את חוסר האמון ששרר בשווקים בנוגע ליכולתה לעמוד בהחזר החובות. לפיכך נאלצה יוון לבקש סיוע להפחתת החוב הממשלתי.

 

ראש ממשלת פורטוגל פדרו פאסוס קואליו ראש ממשלת פורטוגל פדרו פאסוס קואליו צילום: בלומברג

 

בתמורה, גוש היורו, קרן המטבע הבינלאומית והבנק האירופי המרכזי אילצו את הממשל היווני לקצץ בהוצאות הממשלתיות באופן אגרסיבי - מה שהביא את ההמונים לצאת להבעיר את הרחובות. גם לאחר קיצוצים משמעותיים ולא פופולארים בהם נאלץ לנקוט הממשל, כשהאחרון בהם היה ב-1 באוגוסט האחרון של 14.1 מיליארד דולר, ואף דרישה מקרן המטבע להעלות את שעות העבודה של המשק היווני, הכלכלה נקלעה לסחרור עם משק לא תחרותי וקושי לייצר מנוע צמיחה. כל אלו תרמו להערכות כי יוון תיאלץ לצאת מגוש היורו, לחזור לדרכמה ולפתח משק תחרותי - מה שיעלה במחיר ירידה בסטנדרטים אליהם הורגל העם היווני.

 

הבאה בתור, עם כלכלה שלא מפסיקה להתכווץ, אבטלת שיא ובקשת חילוץ און דה רקורד - היא פורטוגל. למרות שהמדינה מנסה להניע את גלגלי הצמיחה על ידי קיצוץ הגירעון הממשלתי, היא עדיין סובלת משעור אבטלה של 15.2%. בתוך כך, פורטוגל חתכה בחצי את התקציב הממשלתי ב-2011, קיצצה במשרות ממשלתיות והורידה את השכר במשרות הציבוריות ב-14%. למרות שהירידה בהכנסות ממסים תקשה על פורטוגל לעמוד ביעד התקציב ב-2012 נראה כי יהיה לה קל יותר להתאושש מסמל משבר החובות האירופי - יוון.

 

 סניף מקדונלד'ס בהודו סניף מקדונלד'ס בהודו

 

מבין מדינות ה-BRIC - ברזיל, רוסיה, הודו וסין - הודו היא הראשונה שנמצאת בסיכון להורדת דירוג אגרות החוב הממשלתיות שלה לרמת "זבל". הודו סובלת מאינפלציה גבוהה, ריבית גבוהה ומשבר פוליטי שהביא את הממשלה לקפוא על השמרים - כל אלו הורידו את תחזיות הצמיחה של חצי היבשת ל-6.8% ב-2012, וגם זו הערכה אופטימית מדי.

 

הבנק המרכזי של הודו הותיר היום את הריבית ללא שינוי ברמה של 8% והפחית את יחס הנזילות של המערכת הבנקאית ב-0.25% ל-4.5% מהפיקדונות. צעד זה ישחרר למערכת הבנקאות 170 מיליארד רופי (3.12 מיליארד דולר). לאחר הודעת הבנק המרכזי התשואה על האג"ח של ממשלת הודו ל-10 שנים ירדה ל-5% לעומת רמה של 8.17 קודם לכן.

 

את ההפתעה הגדולה מכולן סיפקה סין. המיתון שלאחר המשבר ב-2008 חתך את התוצר הלאומי של סין בשליש. מאז 99' לא נרשמה בסין צמיחה מתחת ל-8%. מחקר ממשלתי במדינה פירסם השבוע כי הכלכלה הסינית תצמח השנה ב-7.7%-7.8% בלבד - יותר מיעד הממשלה. ההנהגה בביג'ין מנסה לשחרר במעט במדיניות ההלוואות הנוקשה בה נקטה כדי לרסן את האינפלציה שנרשמה בהובלת מחירי המזון והבתים. עם זאת, סיטיגרופה הוריד את תחזית הצמיחה של סין ב-2013 על רקע "ירידה צפויה בביקושים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x