בלעדי לכלכליסט
סבן רצה קודם את סלקום, דנקנר דרש מחיר גבוה מדי
לפני כחודש פנה סבן לדנקנר בכוונה לרכוש את חברת הסלולר, אך זה נקב בשווי של 1.4 מיליארד דולר וסבן העדיף ללכת על פרטנר. העסקה עם סקיילקס צפויה להיחתם בעשרת הימים הקרובים, אך בדרך עומדת האצ'יסון: "אין עסקה בלי הסינים"
חיים סבן פנה לפני כחודש לנוחי דנקנר והציע לרכוש את השליטה בסלקום. נציג מטעם סבן, ככל הנראה מנהל עסקיו אדם צ'סנוף, נפגש עם דנקנר לדון ברכישת השליטה בחברת הסלולר, כך נודע ל"כלכליסט". דנקנר נקב אז בשווי של 1.4 מיליארד דולר לסלקום (5.4 מיליארד שקל) - גבוה משמעותית משווי השוק של החברה, שעומד כיום על 3.6 מיליארד שקל - ובמקביל הסכים למכור 50% מהמניות ולהגיע לשליטה משותפת. המחיר נראה גבוה עבור סבן, שהעדיף ללכת על מתווה עסקה בפרטנר.
רכישת השליטה בפרטנר אמנם מסובכת יותר בשל התלות בגורמים חיצוניים - דוגמת מחזיקי האג"ח של סקיילקס והאצ'יסון, שלה חייבת סקיילקס 300 מיליון דולר - אך בפרטנר קיבל סבן שווי נמוך יותר ועסקה זולה יותר.
בעל השליטה בפרטנר, אילן בן־דב, עידכן את חברי הדירקטוריון אתמול בפרטי המו"מ המתקדם עם חיים סבן לרכישת השליטה בחברה, מהלך שדירקטוריון פרטנר אמור לאשר.
בעקבות חשיפת "כלכליסט" על ההתקדמות במו"מ וההגעה להבנות בפגישה ביום רביעי שעבר, זינקו אתמול מניות סקיילקס ופרטנר בשיעור של 42% ו־7% בהתאמה והאג"ח של סקיילקס עלו בשיעור של 4%–7%.
החוב של סקיילקס למחזיקי האג"ח ולהאצ'יסון עומד על 2.8 מיליארד שקל ומכירה של 16.6% מהמניות החופשיות של בן־דב תכניס לסקיילקס כ־500–600 מיליון שקל. סכום זה, יחד עם דיבידנד שתחלק פרנטר בעקבות הקצאת המניות לסבן וההון שיוזרם לקופתה, יכולים להעניק לסקיילקס שקט לשנתיים בתשלום האג"ח. עם זאת, האצ'יסון הסינית צפויה לדרוש נתח מסכום זה, כדי שלא תיווצר העדפת נושים. בלי קשר, העסקה עלולה להיתקל בקשיים שתערים האצ'יסון. "אי אפשר לעשות עסקה בלי הסכמת האצ'יסון", אמר מקורב למגעים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בן־דב וסבן צפויים לבקש מהאצ'יסון דחייה ופריסה מחודשת של החוב לארבע שנים תמורת ריבית גבוהה יותר, או פיצוי נוסף בצורת הקדמת חלק מהתשלום באופן מיידי. ככל הידוע, העסקה צפויה להיחתם בעשרת הימים הקרובים.
יצוין כי מחזיקי האג"ח של סקיילקס צפויים להסכים לעסקה רק אם יוענק להם החזר של 80% מהחוב. דויטשה בנק, שטיפל לבן־דב בעסקה, מחפש מימון עבור סבן בבנקים ישראליים וזרים, אם כי הבנקים הישראליים לא מתלהבים למממן כיום רכישת אמצעי שליטה. ככל הידוע לאומי והפועלים מצויים בסוד העניין ובוחנים את הנושא. ללאומי 5% במניות פרטנר, והבנק לא החליט עדיין אם לממש את זכותו ולהצטרף למכירה. סבן יעדיף לרכוש מניות בהיקף גבוה ככל הניתן ממחזיקי מניות קיימים ולא בהקצאה מהחברה שתהיה כרוכה בעלות גבוהה יותר.
מתירים את הפלונטר
העדכון שפרסמה סקיילקס לתזרים המזומנים החזוי שלה לפני כחודש בעקבות ביטול מדיניות הדיבידנד של פרטנר ל־2012 העלה יותר שאלות מתשובות. העסקה הנרקמת למכירת השליטה בפרטנר עשויה להסיר חלק מהעננה ביחס ליכולת שירות החוב של סקיילקס למחזיקי האג"ח ולקבוצת האצ'יסון.
נכון להיום, כל עוד אין עסקה מוגמרת למכירת השליטה בפרטנר, החלופה שמציעה סקיילקס לדיבידנד מפרטנר היא להגדיל את המינוף באמצעות מימון בנקאי של 258 מיליון שקל. את המימון מצפה סקיילקס לקבל נגד שעבוד של כ־16.6% מהון המניות של פרטנר, מניות שכיום נקיות משעבוד. שווי השוק של מניות אלו מסתכם כיום בכ־558 מיליון שקל, ובהנחת יחס LTV (חוב לבטוחה) של 50%, סקיילקס יכולה לגייס כ־280 מיליון שקל.
השלב הראשון בעסקת סבן צפוי לכלול את מכירת רוב מניות פרטנר החופשיות משעבוד שבהן מחזיקה סקיילקס. הודות לזינוק של 86% שרשמו מניות פרטנר בחודשיים וחצי האחרונים, מהלך זה צפוי להזרים לקופתה של סקיילקס כ־560 מיליון שקל ולשפר את הנזילות בטווח הקצר באופן משמעותי.
על פי התוכנית המקורית, סקיילקס תכננה למכור בתחילת 2014 את יתרת אחזקותיה בפרטנר כדי לפרוע את החוב להאצ'יסון שמסתכם בכ־300 מיליון דולר. כעת נראה פתרון זה בעייתי במיוחד, מאחר שיתרת מניות פרטנר שתיוותר ברשותה תעמוד על כ־4% בלבד, ולא ברור כיצד סקיילקס תוכל להמשיך לשרת כך את החוב לאג"ח.
בניגוד לעסקה עם האצ'יסון, שם היתה אמורה הקרן לרכוש את השליטה בסקיילקס, כוונת סבן לרכוש את השליטה בפרטנר, בין היתר באמצעות השקעה בהון המניות של החברה, עשויה להתיר את הפלונטר של סקיילקס. צעד זה יאפשר לסבן להגיע לכמות המניות הנדרשת לשליטה בפרטנר, ובמקביל סקיילקס תיוותר עם שיעור אחזקה שיקנה לה את האפשרות לעמוד בהתחייבויותיה למחזיקי האג"ח הארוכות.
אופטימיות זהירה
כניסתו של סבן לתמונה לא פותרת את כל צרותיו של בן־דב, אך מכניסה רוח רעננה לניירות הערך של סקיילקס וזורעת זרעים של תקווה בקרב המשקיעים. אלא שהתבוננות בעסקאות האחרונות שהיו מונחות על שולחנה של סקיילקס ולא הבשילו לכדי עסקה, לרבות ביטול עסקת האצ'יסון והניסיונות הכושלים לאתר שותף לפעילות הפצת המכשירים הסלולריים של סמסונג, מלמדת שזה לא נגמר עד שהדיו מתייבשת על הנייר ושמוטב למשקיעים לנהוג במידה של איפוק, אחרת - הם עלולים שוב להתאכזב.