ניתוח כלכליסט
הג'וקר הוותיק מגיע לנער את כלל ביטוח
שי טלמון, מנכ"ל כלל ביטוח היוצא, מסכם חמש שנים מתאגרות, שבמהלכן התמודד עם משבר פיננסי חמור, מגעים למכירה שהתפוצצו ובעל בית במשבר. איזי כהן, המנכ"ל הטרי, יידרש להצדיק את המוניטין ולהשביח במהרה את ערכה של החברה, שמכירתה עדיין על הפרק
חברת הביטוח כלל מקבוצת אי.די.בי הודיעה אתמול על פרישתו של שי טלמון, המנכ"ל בחמש השנים האחרונות ומינויו של איזי כהן כמחליפו, הודעה שהשוק ציפה לה כבר תקופה ארוכה ושנחשפה לראשונה ב"כלכליסט". נוחי דנקנר, בעל השליטה בחברת הביטוח, שבדומה לרוב החברות בקבוצת אי.די.בי נמצאת על המדף, מביא לקודקודה בתקופה זו את כהן, אישיות שנתפסת בשוק כדמות הקלאסית לתפקיד, וכמי שעשוי לסייע לדנקנר להשביח את ערכה של כלל ביטוח ולהזניק את שווייה לקראת הליך המכירה הבלתי נמנע.
- עליית הסיכון באי.די.בי חלחלה גם לכלל ביטוח
- בלעדי ל"כלכליסט": רונן טוב מגבש קבוצת משקיעים לרכישת כלל ביטוח
- נחשף ב"כלכליסט": איזי כהן מונה למנכ"ל כלל ביטוח במקומו של שי טלמון
קבוצת אי.די.בי נמצאת בחודשים האחרונים במצוקה תזרימית ונדרשת למימוש נכסים על מנת לעמוד בהתחייבויותיה. אם לא די בכך, גם מסקנות ועדת הריכוזיות מאלצות את דנקנר להיפטר מאחזקותיו בכלל בשנים הקרובות, כחלק מהצורך להפריד בין אחזקות ריאליות לפיננסיות (אם כי בינתיים המסקנות טרם עברו אישור חקיקתי, שצפוי להתעכב בעקבות הקדמת הבחירות לכנסת).
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
כעת, לכל הקלחת הזו נכנס כהן, שצבר לעצמו מוניטין כאיש ביטוח מעולה לאחר ששלט ביד רמה בחברת הביטוח מגדל עד שעזב אותה ב־2008 לטובת אתגר חדש - הובלת הסדר החוב הגדול ביותר שידע השוק הישראלי כמנכ"ל אפריקה ישראל - ועמידה בחזית מול הגופים המוסדיים שקודם לכן נמנה ביניהם.
בקבלתו את התפקיד, חוזר כהן לשורשיו מעולם הביטוח אלא שבניגוד למגדל, ספינה חזקה ששטה כמעט מאליה, כלל ביטוח נמצאת בתקופה מאתגרת בלשון המעטה ומתמודדת עם חולשות רבות, שבראשן מבנה ארגוני מסועף. המהלכים הראשונים שכהן צפוי לבצע הם בראש ובראשונה שינוי המצבה הניהולית והבאת אנשיו, ככל הנראה, אלו שטיפח וגידל בימיו במגדל לתפקידי מפתח. המועמד הראשון שעל פי הערכות צפוי כהן לגייס הוא שמעון קלמן, יד ימינו במגדל, המכהן כיום כמשנה בכיר למנכ"ל חברת הביטוח הפניקס.
שי טלמון הבנקאי שהתמקד בהגנה
בכירים וותיקים בענף הביטוח הציגו אתמול תמונה עגומה בנוגע למצבה של כלל ביטוח תחת ניהולו של טלמון, בשיחות עם "כלכליסט".
כלל היא קבוצת ביטוח שמתפרסת כמו תמנון על שלל זרועותיה - בריאות, אלמנטרי, חיסכון ארוך טווח, ופעילות פיננסית כושלת תחת בית ההשקעות כלל פיננסים. לפירמידה המורכבת הזו נכנס טלמון כשלטענת הקולגות שלו, הוא התקשה לנהל אותה באופן ריכוזי, כך שכל המנהלים שעבדו תחתיו משכו לכיוון תחום התמחותו באופן שיצר סטגנציה ומנע קבלת הכרעות.
מעבר לכך, טלמון שהגיע לכלל מעולם הבנקאות, כבנקאי מוערך שסומן אף כמנכ"ל העתידי של בנק הפועלים (תפקיד אותו הפסיד לציון קינן, שמונה למחליפו של צבי זיו), לא הביא עמו ניסיון והיכרות עם עולם הביטוח, שלו ד.נ.א אחר. טלמון אף התקשה להתחבר לרמת השטח, לסוכני הביטוח, זרוע ההפצה המרכזית של ענף הביטוח ובניגוד לקולגות שלו כמו מישל סיבוני, מנכ"ל הראל או יונל כהן, מנכ"ל מגדל, נמנע ככל הניתן ממפגשים שוטפים וקשר הדוק עם סוכני הביטוח של כלל.
אלא שגם המקטרגים כנגד תפקודו של טלמון יודו כי הוא הונחת לתוך סיטואציה כמעט בלתי אפשרית. טלמון הצטרף לכלל במרץ 2008, ערב המשבר הפיננסי הגדול ביותר בעשורים האחרונים שזעזע את הבסיס של ענף הביטוח - תחום ההשקעות.
בנוסף, טלמון שהגיע לכלל מתוך חזון להביא להפוך את עולם הביטוח כמתחרה בשוק האשראי החוץ בנקאי, אולם חזון זה התנפץ לנוכח מגבלות רגולטוריות. כך יצא שהמהלכים הראשונים שנאלץ טלמון לבצע היו דווקא מהלכים הגנתיים - דוגמת מכירת פעילות הביטוח המפסידה ברומניה, וחיזוק מבנה ההון של הקבוצה לנוכח דרישות הרגולציה. בהמשך מצא את עצמו עסוק במכירת חברת הביטוח ברודגייט שנקלעה אף היא להפסדים על רקע גל אסונות טבע חריג בשנת 2010.
לאורך כל תקופת כהונתו של טלמון, שימשה כלל ביטוח כמעין "פרה חולבת", שממנה משכה קבוצת אי.די.בי מאות מיליוני שקלים באמצעות חלוקת דיבידנדים, מה שהגביל עוד יותר את הגמישות הניהולית של טלמון לבצע גם פעולות התקפה. טלמון אף התמקד בעיקר בשורת ההוצאות ופחות בצד הגדלת ההכנסות. במהלך הדרך, איבד טלמון את סמי בסט, שחלש על פעילות הביטוח הכללי של כלל שעבר למתחרה הראל ביטוח והחל נוגס בלקוחות הגדולים של כלל.
לתוך המשוואה הזו יש להכניס את העובדה שבמהלך 2010–2011 מצא את עצמו טלמון מנהל של חברה שבעליה ניהלו מגעים מתקדמים למכירתה לקרן ההשקעות פרמירה שהתפוצצו לבסוף. בסיטואציה כזו התקשה טלמון לבצע שינויים משמעותיים שיכלו להיתפס כבעייתיים בעיני קונה פוטנציאלי. אם לא די בכך מצא את עצמו טלמון מתמודד עם ניסיון התאגדות אגרסיבי של עובדי כלל על רקע חששם לעתידם עקב המכירה הצפויה.
לשיאה של המצוקה הגיעה כלל לפני חודשים ספורים בעקבות המשבר של אי.די.בי מול בעלי האג"ח שלה. אם לא די בכך, המפקח על הביטוח באוצר העלה איומים, שלפיהם אם מצבה של אי.די.בי ימשיך להידרדר, המושכות בכלל ביטוח עלולים לעבור לידיו של נאמן. תחת חרב המכירה שעומדת לנגד עיניהם ומצבה המאתגר של בעלת השליטה מסתובבים העובדים של כלל שפופים, ומציבים אתגר בפני טלמון ומחליפו.
טלמון, שנכנס לכלל כבנקאי מוערך ומבוקש עוזב אותה עייף עם תקוות לחזור למקום ההתמחות האולטימטיבי שלו - עולם הבנקאות. טלמון לא יסתפק בתפקיד של פחות ממנכ"ל או יו"ר וכעת אלו מאויישים היטב בבנקים הגדולים. טלמון נתפס כעת כמועמד טבעי לנהל את בנק מזרחי טפחות, בהנחה שאלי יונס, המנכ"ל הנוכחי שלו יחליט להתמודד על תפקיד היו"ר. עם זאת, טלמון עבד תחת יונס, כשהאחרון ניהל את בנק הפועלים, ואין ודאות שהוא יסתדר עם הדומיננטיות של יונס ואופיו הריכוזי.
איזי כהן תוצאות מיידיות בשטח
הקולגות בשוק ההון מלאים במחמאות לאיזי כהן, הרכש הטרי של נוחי דנקנר, ונדמה כי יש קונצנזוס מלא שאין בחירה טובה ממנו לנהל את חברת הביטוח השנייה בגודלה בישראל.
"כהן הוא מינוי ראוי משלוש סיבות עיקריות", אמרה ל"כלכליסט" אישיות ביטוח בכירה. "הבנאדם הזה מכיר ביטוח. זה לא כמו שמינו את טלמון או מנהלים אחרים שלא הגיעו מהענף ולוקח להם שנה ללמוד את העסק. כלל נמצאת בבעיה רצינית ולכן הזמן הוא קריטי. איזי הוא מינוי של Time to market - הוא יכול לתת תוצאות באופן מיידי. היתרון השני של איזי הוא שהוא מכיר המון מנהלים בשוק וכלל צריכה ניעור בשדרת הניהול שלה".
כהן צפוי, כאמור, לנסות ולגייס לשורותיו אנשים שגידל וטיפח בימיו כמנכ"ל מגדל. בימים אלו, כשגם מגדל עוברת שינוי בעלות לאחר רכישת השליטה בה על ידי שלמה אליהו, חוסר הוודאות בשדרה הניהולית שלה יכול להוות לכהן כר פורה לגיוסים.
"כלל סובלת מחולשה בתחום הביטוח הכללי, מאבדת לקוחות לטובת המתחרים וגם שם צריך להתבצע שינוי", אומר בכיר בענף שסבור כי המנכ"ל הטרי של כלל ביטוח ינסה לגייס מומחה בתחום הביטוח הכללי מהמתחרים. עם זאת, על פי הערכות, מקומם של אנשים כמו רמי דיין, המשנה למנכ"ל והאחראי על תחום החיסכון ארוך הטווח, או של רועי יקיר, מנהל ההשקעות הראשי של הקבוצה, דווקא לא נמצא בסכנה.
כהן אף ידוע כמנהל ריכוזי שיודע להניע תהליכים לרמות השטח. "איזי היה מנהל מעולה. בולדוזר. אחד הדברים היותר יפים שידע לעשות במגדל הוא שהחלטות שקיבל ירדו מהר מאד למטה וכל השדרות הניהוליות בפירמידה התיישרו על פיהן" מספר קולגה. "איזי ידע לנצל את העוצמה של גוף כמו מגדל באופן חיובי והצליח לנווט יפה את הספינה הענקית הזו. אם הוא רצה להתרכז בתחומים מסויימים או לשנות כיוון הוא ידע להפנות את התקציבים ליעדים הללו בצורה מהירה ונחושה".
היתרון השלישי של כהן לתפקיד הוא היותו איש של סוכנים, זרוע ההפצה האולטימטיבית של חברות הביטוח. "למרות שהוא מנהל חזק וריכוזי הוא גם איש חם ולבבי שיודע להתחבר עם השטח" מספר בכיר בענף. יכולת זו הובילה את כהן לסדרת רכישות של סוכנויות הביטוח בעת כהונתו במגדל וייצרו לה את זרוע ההפצה החזקה ביותר היום בענף הביטוח.
עם זאת, חשוב לזכור שכהן מגיע לכלל כשהיא במצב שונה בתכלית מזו של מגדל בעת שנוהלה על ידיו. מגדל נשלטה שנים ארוכות על ידי ענקית הביטוח האיטלקית ג'נרלי שסיפקה לכהן מרחב עבודה נוח והון אדיר להתנעת תהליכים. כלל נמצאת עם הון מדלדל ובעל בית במצוקה שעלול להתקשות להזרים לה כספים. בתוך כך, כהן מודע לעובדה שכלל היא מועמדת למכירה ולכן שהוא יאלץ להתנהל בין הטיפות. למעשה, לא מן הנמנע שכהן קיבל מדנקנר מנדט לעשות סדר בחברת הביטוח ולהשביח אותה תוך זמן קצר לקראת מכירה אפשרית.
לכהן יש גם חולשה נוספת עמה יאלץ להתמודד. בעת שניהל את מגדל הוא ראה בחברת ביטוח כגוף שצריך להתמקד בהשקעות ופחות בניהול סיכונים. המשבר הפיננסי האחרון והתנודתיות בשווקים הוכיחו שחברות הביטוח לא יכולות להסתמך רק על ביצועי תיק ההשקעות שלהן וצריכות לפתח מכירות של מוצרי ביטוח. מגדל, תחת ניהולו של כהן הפכה למוטת תחום החיסכון ארוך הטווח תוך שהיא הזניחה את יתר תחומי ענף הביטוח - הזנחה שיונל כהן, המנכ"ל הנוכחי מנסה לפצות עליה בשנים האחרונות. כהן יצטרך לבצע התאמה לשינויים שעברו על הענף, לייצר לכלל מיקוד עסקי ולהוציא את המיטב בתחומי הפעילות השונים.
האתגרים בדרך מהצד של הטייקונים לצד של הציבור
אלא שכאן לא נגמרים אתגריו של כהן. בארבע השנים האחרונות שיחק כהן בצד השני של המגרש - ולב לבייב שכר אותו למטרה אחת: להושיב את הגופים המוסדיים, שעליהם נמנה קודם לכן, לשולחן המו"מ ולהגיע להסדר שישאיר את המושכות באפריקה ישראל בידיים של לבייב. כהן הצליח להגיע להסדר שהניח את דעת הצדדים. עם זאת, כעת יהפוך כהן למנהל הגוף המוסדי השני בגודלו בישראל שמנהל עשרות מיליארדי שקלים של הציבור המושקעים בשלל חברות שחלקן נמצאות כבר היום במצוקה. כלל ביטוח לא התאפיינה בשנים האחרונות כמובילת האקטיביזם המוסדי והמלחמה בבעלי השליטה שלא עומדים בתשלום חובות. למעשה כלל היתה גוף שבמקרים רבים ביקש להנמיך את הלהבות במאבקים שכאלו, כצפוי בקרב חברה שנשלטת אף היא על ידי בעל שליטה במצב מאתגר. השאלה כעת היא כיצד יוביל כעת כהן את סוגיית הסדרי החוב והאם יצליח - בניגוד למצופה - להציג קו מיליטנטי נגד בעלי הון, כשעד לא מזמן ייצג בעל הון שהשתייך לקבוצת הטייקונים.