שטייניץ ביקש מפוטאש לספק הבהרות לגבי הצעתה לרכישת כיל
זאת לאחר שבסוף השבוע הבהיר כי המיזוג האפשרי אינו עומד על הפרק בטענה לשמירה על האינטרסים הכלכליים
שר האוצר יובל שטייניץ ביקש מפוטאש הקנדית להבהיר את הצעתה לרכישת כיל, כך דווח בבולמברג. זאת לאחר שבחמישי האחרון טען האוצר כי נושא המיזוג האפשרי בין כימיכלים לישראל לפוטאש אינו עומד על הפרק בטענה כי ממשלת ישראל, המחזיקה מניית זהב בכימיקלים לישראל, לא תאפשר שום עסקה שמסכנת או פוגעת באינטרסים הכלכליים והסביבתיים שלה.
החברה לישראל הוציאה היום (א') לבורסה הודעה לפיה השלמת העסקה, אם וככל שתיווצר, כפופה לאישורי משרדי ממשלה שונים המחזיקים במניית הזהב וכן באישורם של רגולטורים שונים ביניהם הממונה על ההגבלים העסקיים ורשות המסים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
כפי שנחשף ב"כלכליסט", חברת הכרייה הקנדית פוטאש מנהלת בימים אלה מגעים עם מדינת ישראל כדי שתאשר לה לרכוש 100% ממניות חברת כימיקלים לישראל - כיל - שבשליטת משפחת עופר באמצעות החברה לישראל.
כשמכרה המדינה את בעלותה בכיל לשאול אייזנברג לאחר הנפקתה בבורסה לפני כ־20 שנה, היא הותירה בידה מניית זהב. משמעות המניה הייחודית היא סעיף בתקנון החברה שמקנה למדינה זכות להטיל וטו על כל עסקה של מכירת 14% מהאחזקות בחברה. כיום מחזיקה פוטאש 13.9% ממניות כיל.
מדובר בעסקת ענק שמעוררת אמוציות רבות מכיוון שמדובר במשאב טבע שהיה בעבר בבעלות המדינה ואשר ניתן לחברה עסקית בזיכיון ממשלתי. כיל גם אחראית ל־14.6% מכלל היצוא של מדינת ישראל. מרבית ממכירות החברה (94.7%) מיועד, ליצוא. מדובר בכ־6.3 מיליארד שקל מיוצאים, מתוך יצוא סחורות כולל בהיקף של 46 מיליארד דולר. המכירות כוללות מוצרים שכיל מייצרת במפעליה ובחברות שבבעלותה שמחוץ לשראל ובעיקר בספרד ובאנגליה.
ממשרד האוצר טרם נמסרה תגובה בנושא.