$
שווקי חו"ל

עלייתן של המכונות: הרובוטים מחליפים את סוחרי הנגזרים

UBS הצטרף למגמה, ופיטר אחד מבכירי סוחרי הנגזרים שלו, שיוחלף על ידי מחשב אלגו טריידינג

ענת ציפקין 07:3208.11.12

הבנקים הגדולים בוול סטריט מחליפים את סוחרי הנגזרים במחשבי האלגו טריידינג שמבצעים בעצמם קנייה ומכירה של ניירות ערך. כך, למשל, בסוכנות הידיעות "בלומברג" דיווחו השבוע כי UBS, שפיטר לאחרונה את ראש מחלקת המסחר בעסקאות החלף להגנה מחדלות פירעון (CDS), דיויד גלרס, לא מתכוון למלא

את המשרה, אלא להחליף את גלרס במחשב שיבצע את פעולות המסחר.

 

החלפת סוחרי הנגזרים במכונות אלגו טריידינג נפוצה בעיקר בקרב הבנקים האירופיים בוול סטריט, כאשר מלבד UBS ניתן למנות גם את קרדיט סוויס וברקליס, אך גם בנקים אמריקאיים כגון גולדמן זאקס.לפי הדיווח, בחודש שעבר הכניס UBS מערכת אלגוריתמים למסחר בני"ע, המסוגלת לבצע בפקודה אחת עסקאות של מאות מיליוני דולרים.

 

מקצצים בהוצאות

 

אחת הסיבות המרכזיות לכניסת מחשבי המסחר על חשבון הסוחרים היא המשבר הכלכלי העולמי וקיצוץ ההוצאות המסיבי המתבצע בסקטור הבנקאות העולמי. לעומת סוחרי הנגזרים שנהנים משכר ממוצע של 250 אלף דולר לשנה, לא כולל בונוסים (ושעשוי להגיע עד ל־1.75 מיליון דולר), עלות בניית מכונת מסחר מהירה האוספת בזמן אמת מידע על ני"ע, מנתחת אותו ומוציאה פקודות אלקטרוניות, מסתכמת במאות אלפי דולרים.

 

הגורם האנושי

 

הצורך לחתוך בהוצאות התפעול היא לא הסיבה היחידה למגמה המתרחבת, אלא דווקא הרגולציה. לפני כשנתיים אושרה בארה"ב רפורמת דוד־פרנק, החקיקה הפיננסית המקיפה ביותר מאז 1929. הרפורמה שעדיין נמצאת בתהליכי יישום, אמורה לדחוף להכנסת מערכות מוסדרות יותר למסחר בחוזי החלף ונגזרים, כדי לשפר את השקיפות. כחלק מהתהליך, צפויים הבנקים להעדיף לעבוד עם מערכות אוטומטיות.

 

סיבה נוספת להחלפת הסוחרים במכונות היא למנוע טעויות אנוש שההיסטוריה של השנים האחרונות מוכיחה שהעלות שלהן עלולה להיות אדירה. "העלות של כל מכונה, פשוטה ככל שתהיה, מצדיקה את עצמה, ולו רק שהצליחה למנוע טעות מסחר שהמחיר שלה כבד, שאינו מצטמצם רק לפיטורי מחלקה או חטיבה אלא להפסדי עתק נלווים", מסבירה בבלומברג בוני בהאה, ראש תחום אשראי גלובלי בבית ההשקעות האמריקאי דאבל ליין.

 

ההשקעה בנגזרים הפכה לפופולרית ביותר שכן היא מאפשרת לייצר רווחי הון מהירים ללא רכישה "פיזית" של ני"ע. בשיאו של המשבר הקודם ב־2007, התנפח השוק ל־62 טריליון דולר לעומת 632 מיליארד דולר בלבד ב־2001. עם זאת, חוק דוד־פרנק צפוי להגביר את הרגולציה גם על פעילות האלגו טריידינג.

 

השורה התחתונה: הבנקים מחליפים סוחרי נגזרים במכונות מסחר כדי לחתוך בהוצאות ולמנוע טעויות אנוש ולהתכונן לרגולציה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x