בלעדי לכלכליסט
חבל הצלה לבן־דב: פישמן מנע פירוק טאו תשואות
אליעזר פישמן, שמחזיק ב־17% מאג"ח סדרה ב' של טאו תשואות, הצליח לסכל החלטה על פירוק בשל מיעוט משתתפים בהצבעה
סאגת הסדר החוב בטאו תשואות שבבעלות אילן בן־דב ממשיכה להתגלגל. בין שתי סדרות האג"ח - סדרה ב' (265 מיליון שקל ערך נקוב) וסדרה ג' (65 מיליון שקל ערך נקוב) - קיימת מחלוקת. בעוד שבעלי האג"ח בסדרה ג' הגישו בקשת פירוק לחברה בחודש שעבר, סדרה ב' שהמחזיק הגדול ביותר בה הוא איש העסקים אליעזר פישמן (באופן פרטי ובאמצעות חברות קשורות) מתנגדת לפירוק ומצדדת במתן מרווח נשימה נוסף לבן־דב.
- "אילן בן דב לא שילם הוצאות הקפאת ההליכים בטאו למרות שהבטיח"
- מסתמן: הקפאת ההליכים בטאו תשואות תוארך בחודש נוסף
- טאו מסתבכת: לאומי העמיד חוב של 5 מיליון שקל לפירעון מיידי
בן־דב החל את המשא ומתן על הסדר החוב מול בעלי האג"ח של טאו כבר לפני יותר משנה. באוגוסט מינה בית המשפט את עו"ד אלי זוהר לנאמן החברה שמצויה כעת בהקפאת הליכים שהוארכה עד לשבוע הבא. לאחרונה הוגשה כנגדה כאמור בקשת פירוק מצד מחזיקי סדרה ג'. לידי "כלכליסט" הגיעו תוצאות ההצבעה האחרונה שנערכה בקרב סדרות האג"ח, ושם ניתן לראות בבירור כי היקף אחזקותיו של פישמן באג"ח מאפשר לו להטות את הכף ולקבוע אם טאו תלך לפירוק או להמשך מו"מ בין הצדדים.
לא מגיעים להצבעות
פישמן וחברות קשורות שבשליטתו ובשליטת משפחתו מחזיקים כ־45 מיליון שקל ערך נקוב באג"ח סדרה ב' של טאו. מדובר בכ־17% מהיקף הסדרה ונראה, לכאורה, כי מדובר בהיקף גדול אך לא מכריע, אולם במציאות הקיימת בשוק ההון הישראלי שיעור ההצבעה באסיפות בעלי האג"ח נע סביב 50%-35%, שכן חלק גדול מהמשקיעים הפרטיים לא מגיעים להצבעות. עובדה זאת מעצימה את כוחם של המשקיעים המוסדיים שמחויבים להצביע, וכן של משקיעים פרטיים בינוניים כגון פישמן.
כך לדוגמה, בהצבעה שהתקיימה בסוף אוקטובר האם לתמוך בפירוקה של טאו, היקף המשתתפים עמד על כ־90 מיליון ערך נקוב - 35% בלבד מכלל סדרה ב'. היקף אחזקותיו של פישמן לבדו היווה כמחצית מכלל הקולות המשתתפים, מה שמבהיר כי פישמן הוא הקובע. בהצבעה המדוברת, אופן הצבעתו של פישמן העלה את שיעור המתנגדים להצעת הפירוק ל־66% מכלל המצביעים. אם פישמן היה הופך עמדתו ומצביע בעד פירוק - שיעור המתנגדים היה יורד לכ־15% בלבד וטאו היתה נשלחת לפירוק. בסדרה ג' אחזקותיו של פישמן מסתכמות למיליוני שקלים בודדים ושם השפעתו אינה מכרעת, אולם מדובר בסדרה הקטנה והפחות משמעותית.
מי שמוביל את ניסיונות הפירוק הם עורכי הדין של נאמן סדרה ג' ממשרד קליר־בנימיני. בבקשות שהגישו לאחרונה לבית המשפט הם טוענים כי אין מנוס מפירוק החברה תוך שהם מטיחים ביקורת בהתנהלותו של בן־דב, שלטענתם לא מניח על שולחנם הצעה כלשהי להסדר חוב.
בונה על משקיע בפרטנר
מטעמו של פישמן לא נמסרה תגובה, אולם סביר כי הוא נשען על התקווה שבן־דב יצליח להכניס משקיע לפרטנר, דוגמת חיים סבן. מכיוון שהסדר חוב בטאו, אם אכן יצא לפועל, יושתת על מניות סאני, ובשרשור מניות פרטנר - הרי ששיפור במצבן של שתי חברות אלו יתמוך ככל הנראה גם במחירי האג"ח של טאו, ועל כך כנראה בונה פישמן.
ככל הנראה, פישמן לא רואה את אופציית הפירוק ככדאית מבחינה כלכלית, וזאת מן הסיבה שטאו עמוסה בחובות וכמעט וריקה מנכסים, לכן פירוקה לא יניב ערך למשקיעים לשיטתו של פישמן, אלא רק אם יבוצעו חקירות שיעלו כשלים בעברה של החברה ונושאי המשרה בה. תרחיש שכזה עלול לארוך שנים ארוכות, וקשה לאמוד את סבירותו ואת סיכויי הצלחתו.