מריל לינץ': "ארה"ב ואירופה יכולות רק לקנא בשיעור הצמיחה בישראל"
כך מסביר ביל או'ניל, אסטרטג ההשקעות הראשי של הבנק בישראל. או'ניל: "עדיין לא ראינו סימנים להתייצבות או לירידה של מחירי שוק הדיור בישראל בתקופה הקרובה"
"הצמיחה החזקה שנרשמה בישראל בשנים האחרונות תימשך. שיעור הצמיחה יעמוד על 2.9% ב-2013, כך מסביר ביל או'ניל, אסטרטג ההשקעות הראשי של קבוצת הבנקאות הפרטית בבנק אוף אמריקה מריל לינץ' באירופה, מזרח תיכון ואפריקה שהגיע לישראל לתדריך שנתי, זו שנה שלישית ברציפות.
"אני עדיין לא רואה מגמה של הורדת מינוף בקרב הצרכן הישראלי. משכך, המנוע הגדול של הצמיחה תהיה הצריכה הפרטית, שתמשיך להיות חזקה. בכל הקשור למדיניות הריבית של בנק ישראל, היא מאוזנת. עם התקרבותם של הבחירות בינואר 2013, התחושה היא ששיעור האינפלציה לא צפויה להרים ראש", אומר או'ניל.
בכל הקשור לשיעור הריבית, במריל לינץ' סבורים כי לבנק ישראל אין תמריץ להמשיך במדיניות המוניטרית המרחיבה שלו, כך שהוא צפוי להשאיר את שיעור הריבית על כנה בשנה הקרובה. "על רקע שיעור אינפלציה מרוסן, כלכלה שצומחת בשיעור צמיחה של כ-3% שיעור צמיחה שארצות הברית או אירופה היו מתקנאות בו - המתקרב לשיעור הצמיחה של השווקים המתעוררים בדרום מזרח אסיה - אני לא רואה כיצד בנק ישראל ממשיך להוריד את שיעור הריבית. אין לו סיבה ללחוץ על הברקסים", אמר או'ניל שהתייחס גם לשוק הדיור: "עדיין לא ראינו סימנים להתייצבות של מחירי שוק הדיור, ובמיוחד איננו לא רואה אותם יורדים בתקופה הקרובה".
- בפעם החמישית ברציפות: כלכלת ספרד התכווצה ב-0.3% ברבעון השלישי
- ההאטה כבר כאן: הצמיחה ברבעון השלישי ירדה ל-2.9%
- הפסקת האש: הצמיחה בעזה תיעצר
שנת 2013 תהיה שנת הרוטציה
לגבי השווקים הפיננסיים בעולם, או'ניל מתייחס למה שראינו בשנת 2012: "בסופה של השנה הצמיחה האטה קצב, בעיקר בגלל משבר החובות האירופי. קובעי המדיניות בגוש היורו ימשיכו להתערב בשווקים האירופיים. יחד עם זאת, להערכתו אפשר להתייחס להתעוררות בשווקים הפיננסיים בשנה החולפת כ"הפתעה". הוא מייחס זאת למהלכים המאקרו כלכליים מצד קובעי המדיניות, שאיפשרו את ההתאוששות הזו. השווקים רוצים לראות את המשך תהליך ההתאוששות. כל עוד קובעי המדיניות ימשיכו לפעול, זה ישפיע לחיוב על השווקים הפיננסיים".
"שנת 2013 תהיה שנת הרוטציה. היא תעמוד בסימן היציאה מהשקעה באגרות חוב וחזרה להשקעה במניות", אומר או'ניל. התהליך כולו , אותו מכנה או'ניל "הרוטציה הגדולה", יתחיל כבר בפתחה של השנה הבאה. לדבריו, שנת 2013 תאופיין בשיפור בשווקים ובכלכלה הגלובלית בהשוואה לשנה הנוכחית. לדבריו, כלכלת ארצות הברית מגלה סימני התאוששות, ובגוש היורו תיתכן אף הבראה הדרגתית במחצית השנייה של 2013, אך שיעור הצמיחה שם ימשיך להיות שלילי בשנת 2013 - 0.4%-, שיפור קל לעומת תחזית צמיחה שלילית של 0.6%- בשנת 2012.
בסין, או'ניל מעריך כי תירשם צמיחה של כ-8.1% בשנת 2013, לעומת 7.7% בשנה הנוכחית. התחזית לאג"ח ממשלתית מצד או'ניל נשארת עגומה. הוא ממליץ למשקיעים לא לרוץ לאגרות חוב קונצרניות. "השקעת יתר, אופטימיות יתר, ורווחים נמוכים בשוק האג"ח - מובילים אל תום העידן השורי בשוק האג"ח, שיתרחש כבר לקראת סופה של 2013, כולל השקעה באג"ח ברמות השקעה".
"המניות זולות ביחס לאגרות חוב, במיוחד בכל הקשור לפרמיית הסיכון שלהן", מסביר או'ניל. "הסקטורים שצברו הון במהלך המשבר, מוצרי צריכה לא מחזורית, פרמצבטיקה ועוד, כבר אינן זולות, ולכן אנחנו נמליץ להתמקד בסקטורים אחרים, שלא מיצו את עצמם, בשנים האחרונות, כדוגמת סקטור הפיננסים".
מניות, לא אג"ח
"בשנה הבאה על המשקיעים להתמקד בצמיחה ולא במדיניות, ולכן ההשקעה במניות עדיפה על פני ההשקעה באג"ח. כבר כיום יש פער בתמחור בין מניות לאג"ח, והוא הגבוה ביותר ב-25 השנים האחרונות לטובת השקעה במניות". קשה לראות איך שוקי האג"ח ממשיכים לייצר את התשואות אותן סיפקו בשנתיים האחרונות גם בשנת 2013".
בכל הקשור לארצות הברית, תוצאות הבחירות הביאו לבהירות מסוימת במדיניות הפיסקאלית של הממשל, אולם כעת עליו למצוא פתרון לבעיית המצוק הפיננסי."יש יסוד איתן ששתי המפלגות יגיעו להסכם, במסגרתו יסכימו לקיצוץ של 320-250 מיליארד דולר בתקציב".
או'ניל מעריך שהפדרל ריזרב ימשיך במדיניות המוניטרית המרחיבה הנוכחית שלו בשנת 2013 וגם בשנת 2014. "איני מאמין שהם צפויים להוות סיכון אינפלציוני בשנת 2013". להערכתו תירשם בארצות הברית צמיחה של 1.3% בתמ"ג. בשל כך, אין זה סביר שנראה את סוכנויות הדירוג מורידות את דירוג האשראי של ארצות הברית.