בורסות אירופה ננעלו ביציבות
קאק בצרפת עלה ב-0.4%, דאקס בגרמניה ופוטסי בבריטניה ננעלו ביציבות. סקר: 56% מהבריטים יבחרו לעזוב את האיחוד האירופי אם ייערך על כך משאל עם
המסחר בבורסות אירופה ננעל ביציבות, על רקע פגישת מנהיגי האיחוד באירופי בבריסל שעסקה בין השאר במערכת הבנקאות ביבשת.
מניות הבנקים בלטו היום עם עליות נאות, בעקבות הפגישה בבריסל. בלונדון, מניית רויאל בנק אוף סקוטלנד עלתה ב-0.9%, ומניית ללוידס הוסיפה 0.7% לערכה. בפרנקפורט, מניית קומרצבנק עלתה ב-1.5%, ומניית דויטשה בנק הוסיפה 1.7% לערכה.
אתמול חשפה יוון תוכנית שבמסגרתה תשקיע 10 מיליארד יורו (13 מיליארד דולר) ברכישה חוזרת של אג"ח שהונפקו מוקדם יותר השנה, זאת במסגרת הניסיונות של המדינה להפחית את נטל החובות שלה, שעשוי לסכן אישור של חבילות חילוץ עתידיות.
תוכנית חילוץ בגובה 240 מיליארד יורו אמנם הובטחה כבר, אך הכספים עצמם הוקפאו מאז יוני, בעוד הממשלה, שהוקמה לאחר שני סיבובים של בחירות, פועלת ליישום צעדי הצנע הנחשבים תנאי לקבלת החילוץ.
האם עדיף לאנגליה לפרוש מהאיחוד?
פרפורי הגסיסה של גוש היורו והמשבר הכלכלי באירופה עוררו בבריטניה ויכוח חדש־ישן: האם עדיף לממלכה המאוחדת לעזוב את האיחוד האירופי ולצאת לדרך עצמאית? משני צדי המתרס עומדים היורו־סקפטיים, המזוהים עם הימין אבל שייכים למעשה לכל המפלגות, ותומכי האיחוד.
שאלת ההישארות באיחוד עברה במשך שנים מתחת לרדאר של הפוליטיקאים בבריטניה. ובכלל, מה שמאפיין את התהליכים באיחוד האירופי הוא שהאינטגרציה בין המדינות השונות הולכת וגדלה, וזה תהליך שאותו אי אפשר - או לפחות בכלל לא פשוט - להחזיר לאחור. לפי סקר שפרסם בחודש שעבר "האובזרבר", 56% מהבריטים יבחרו לעזוב את האיחוד האירופי אם ייערך על כך משאל עם. התומכים בעצמאות בריטניה מרגישים כי האיחוד האירופי אינו משרת את האינטרסים שלהם, ובמקרים מסוימים אף פוגע בגאווה הלאומית.