אפריקה ישראל מבקשת להקדים תשלום של 600 מיליון שקל לבעלי האג"ח
המנכ"ל החדש, אברהם נובוגרוצקי, מנסה לעורר מחדש את תכנית החלפת האג"ח של קודמו איזי כהן, שנכשלה ביוני האחרון. המטרה – להקדים תשלומים כדי לחסוך בריביות
בשעת לילה מאוחרת פרסמה אתמול אפריקה ישראל, אשר בשליטת לב לבייב, את כוונתה להחיות את תוכנית הקדמת הפירעונות - זאת שרק לפני חצי שנה נתקלה בהיענות אפסית מצד בעלי האג"ח.
- איזי כהן: "כבוד גדול ללבייב שרצה להקדים תשלום והציבור מסרב כי הוא מאמין בו"
- אפריקה ישראל: הושג מימון מחדש לקניון אפימול במוסקבה
- אפריקה מציעה לבעלי אג"ח כ"ו הצעת רכש חליפין: המטרה - העלאת דירוג
מדובר בתכנית שהוביל המנכ"ל הקודם, איזי כהן, שנחשב לאחד מקודקודי השוק הפיננסי בישראל, במטרה לנצל את יתרות המזומנים של אפריקה לטובת חיסכון בעלויות מימון עתידיות. ההתנגדות הגורפת מצד בעלי האג"ח נתפסה בתחילה ככשלון מוחלט של התוכנית, אולם כעת נראה שהמנכ"ל הנכנס אברהם נובוגרוצקי רוצה להחיותה.
התכנית של אפריקה פשוטה, אך משמעותית מאוד בהיקפה. בסה"כ מדובר ב'טרייד-אוף' עבור בעלי האג"ח: מחד גיסא הקדמת תשלומים מצד אחד שמקטינה את הסיכון של המשקיע, ומאידך גיסא הפחתה של תשלומי הריבית השוטפים.
ההצעה עלתה לראשונה במאי האחרון, אז ביקשה אפריקה מהמשקיעים להחליף עד 75% מסדרה כו' (2.64 מיליארד שקל מתוך 3.5 מיליארד), באגרות חוב חדשות מסדרה כז' שתונפק, בהיקף של 2.84 מיליארד שקל, ושתהיה בעל לוח סילוקין מואץ יותר.
במלים פשוטות יותר: אפריקה תצא בקרוב לניסיון שני, במסגרתו תנסה להקדים את התשלומים של 2014-2015 בהיקף של כ-600 מיליון שקל, ולשלמם כבר ב-2013. כנגד הקדמת התשלומים, אפריקה תבקש לבצע הפחתה בריביות על אגרות החוב החדשות שיונפקו. הסדרה הנוכחית של אפריקה, שנפרעת בין השנים 2013-2025, נושאת ריבית מדורגת שעולה עם השנים מ-6% ועד 10%. על פי הערכות, הסדרה החדשה (כז') תישא ככל הנראה ריבית שתנוע סביב 6%, נמוך ביחס לריבית הממוצעת המשוקללת על אגרות החוב הקיימות שנעה סביב 7%.
האם להיענות להצעה של אפריקה?
נתון המפתח, שהוא הריבית על אגרות החוב החדשות, הוא שיכריע האם המשקיעים המוסדיים ייענו להצעה או לאו. גורם שעשוי לתמוך בהיענות חיובית להצעה היא העובדה שאפריקה חווה רבעונים חלשים לאחרונה, ולכן המשקיעים שלה עשויים לחפש אפיק לצמצום החשיפה והקטנת הסיכון.
עם כניסתו של נובוגרוצקי לכסא המנכ"ל בוצעו הפחתות ברוסיה בהיקף של כ-1 מיליארד שקל שבאו לידי ביטוי בדו"חות הרבעון השני. ואם לא די בזה, הרי שברבעון השלישי נרשמו הפחתות נוספות בגזרה הרוסית בהיקף של כ-270 מיליון שקל. המומנטום השלילי בא לידי ביטוי בירידה של כ-10% במחיר המניה של אפריקה ישראל מאז סוף אוקטובר האחרון. גם בגזרת האג"ח של אפריקה נרשמות תשואות לפדיון גבוהות שנעות סביב 13% - דבר שמצביע על חוסר נוחות בקרב המשקיעים.
מנגד, קיימים גם טיעונים שמניחים את הקרקע להתנגדות מצד המשקיעים. ראשית, ההפחתות הגדולות שחוותה אפריקה הינם בגדר צעד כואב של "ניקוי אורוות", מה שיקל על אפריקה להציג תוצאות טובות יותר בהמשך הדרך.
שנית, שוק אגרות החוב מתעורר לחיים ועשרות חברות החלו לאורך השבועות האחרונים הליך של "רוד-שואו" בקרב הגופים המוסדיים. לפיכך, המשקיעים מחפשים לקנות סחורה, ולא להפטר ממנה – דבר שעשוי להיות בעוכריה של אפריקה ישראל במהלך המתוכנן. סיבה נוספת שלא להיענות להצעה היא הסחירות באג"ח הקיים שמקלה על החזקתו. קשה לצפות האם הסדרה החדשה תהיה סחירה, כפי זו שקיימת.