$
מט"ח וסחורות

זו שעולה וזו שיורדת: עיראק תופסת את מקום איראן בצמרת יצרניות נפט

תעשיית הנפט של עיראק, שעלתה למקום השני בקרב מדינות אופ"ק, זוכה לפריחה, בעוד שכנתה הסובלת מסנקציות בינ"ל מידרדרת בדירוג

בלומברג 14:1929.12.12
עיראק עלתה למקום השני בדירוג של החברות בארגון אופ"ק, וביססה את מעמדה בקרב יצרניות הנפט הגדולות בעולם. שכנתה איראן נפלה שלושה מקומות למקום חמישי, בעקבות הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה. במקום הראשון בקרב המדינות החברות בארגון אופ"ק ממשיכה להחזיק סעודיה.

 

 

 

התפוקה של עיראק גדלה השנה ב-24%, בשל עלייה באספקה משדה הנפט רומליה. לעומת זאת, התפוקה האיראנית התכווצה בשיעור זהה, ונפלה לרמתה הנמוכה ביותר מאז 1988, כך עולה מנתונים שאספה סוכנות בלומברג. הייצוא האיראני צפוי להמשיך ולרדת ב-2013.

 

"עיראק תמשיך להפיק נפט גולמי ככל יכולתה, והוא יישאר מקור ההכנסה העיקרי שלה בשנים הקרובות", הסביר אנאס אלחאג'י, כלכלן ראשי ב-NGP אנרג'י קפיטול מנג'מנט בטקסס, "עיראק מעוניינת בכל פני שהיא תוכל להשיג".

 

 

איראן צונחת למקום החמישי בעקבות הסנקציות איראן צונחת למקום החמישי בעקבות הסנקציות צילום: בלומברג

 

השיפור במיקומה של עיראק בקרב יצרניות הנפט משקף גם את השיפור הכלכלי שחל במדינה, שנחשבת לכלכלה המתפתחת השנייה בגודלה באזור. הכלכלה העיראקית צפויה לצמוח השנה ב-10.2% וב-14.7% בשנה הבאה. תשע שנים מאז הדחתו של סדאם חוסיין, היא הצליחה לאחרונה למשוך השקעות מצד חברות כמו רויאל דאץ' של ו- OAO Lukoil. מנגד, איראן תספוג ירידה בתמ"ג השנה, בעקבות האיסור על ייצוא נפט שהטילו עליה האיחוד האירופי וארה"ב.

 

הקשיים מול כורדיסטן פוגעים בייצור

 

על פי הנתונים של בלומברג, תפוקת הנפט הגולמי של עיראק עמדה בחודש שעבר על 3.35 מיליון חביות ביום. לשם השוואה, התפוקה היומית של איראן נפלה ל-2.7 מיליון חביות, פחות מוונצואלה ומכווית, המדורגות במקומות השלישי והרביעי בהתאמה בדירוג של אופ"ק. עם זאת, יש לזכור שהמהימנות של אספקת הנפט העיראקית עדיין בסכנה, שכן הממשלה המרכזית במדינה והממשלה האזורית של כורדיסטן אינן מצליחות להגיע להסכמה בנוגע לחלוקת ההכנסות. "מגבלות על צינורות נפט לייבוא, בירוקרטיה ממשלתית והמחלוקת המתמשכת עם האזור הכורדי האוטונומי יפריעו למדינה לעמוד ביעדים שהציבה", מציין רובין מילס, שעומד בראש חברת הייעוץ מאנר אנרג'י מדובאי.

 

באופן כללי, התפוקה בקרב המדינות החברות בארגון אופ"ק עלתה באוגוסט לשיא של ארבע שנים. במקביל, המחיר של נפט מסוג ברנט צפוי לעלות השנה, בפעם הרביעית ברציפות לאחר שהמחיר הממוצע עבור 2012 עמד על שיא של 111.66 דולר לחבית.

 

דירוג מדינות אופ"ק

 

הדירוג מבוסס עך שיעורי התפוקה, נכון ל-30 בנובמבר, 2012 - התאריך האחרון עבורו יש מידע מעודכן. בסוגריים מופיע הדירוג בשנה שעברה.

 

1 .סעודיה (1)

2 .עירק (4)

3. ונצואלה (3)

4. כווית (5)

5. איראן (2)

6. איחוד האמירויות (6)

7. ניגריה (7)

8. אנגולה (8)

9. לוב (11)

10. אלג'יריה (9)

11. קטאר (10)

12. אקוודור (12)

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x