נחשון קויתי, איתן אלדר ורועי גיל דוחקים את בסר אירופה להסדר
השלושה הודיעו לבסר אירופה על ביטול אופציית מכר שהעניקו לה לנכס בקפריסין בתמורה ל־3 מיליון יורו. בעקבות כך הכריע דירקטוריון בסר כי פניה להסדר חוב ונחשון קויתי כבר מבטיח: "נעשה הסדר בלי תספורת למחזיקי האג"ח"
סכסוך פנימי המתנהל בימים אלו בין חלק מהדירקטורים בבסר אירופה לבין בעל השליטה נחשון קויתי ושני דירקטורים נוספים מוביל את חברת הנדל"ן ממצב של קושי תזרימי להסדר חוב. במרכז הסכסוך עומדת אופציה שהעניקו קויתי ושני דירקטורים בחברה, איתן אלדר ורועי גיל, שבמסגרתה התחייבו השלושה לרכוש מבסר אירופה נכס מניב בקפריסין בתמורה ל־3 מיליון יורו (15 מיליון שקל). אולם לאור הודעת השלושה כי האופציה שהעניקו אינה תקפה עוד ובעקבות כישלון מו"מ קריטי של החברה למכירת נכס בבולגריה, בסר נאלצה להודיע אתמול כי לא תוכל לפרוע את התשלום לבעלי האג"ח שהיתה אמורה לבצע כבר בנובמבר האחרון.
בסר אירופה עוסקת בייזום, פיתוח ובנייה של פרויקטי נדל"ן בעיקר במזרח אירופה. מלבד קויתי כולל גרעין השליטה של החברה גם את נחמיה למלבאום (5.3%) ומריו סגל (4.2%), שני יוצאי אמדוקס השותפים בקבוצת ההשקעות אלפא. חברי אלפא רשמו לפני כחודש רווח של כ־130 מיליון דולר על השקעתם בחברת התוכנה הישראלית ריטליקס שנמכרה ל־NCR.
"לא מחפשים פלסטרים"
קויתי, אלדר וגיל העניקו כאמור במאי האחרון אופציית PUT, המאפשרת לבסר אירופה למכור להם חלק מאחזקותיה בקניון בלימסול, שבקפריסין, בתמורה של עד 3 מיליון יורו. האופציה ניתנה לחברה למשך שישה חודשים ופקעה בסוף נובמבר, במטרה להשרות ביטחון על בעלי האג"ח לקראת פירעון קרן של 53 מיליון שקל שאמור היה לחול בסוף נובמבר.
בחודש ספטמבר החליטו ועדת הביקורת של החברה, הדירקטוריון והאסיפה הכללית לממש את האופציה בשל הספקות שריחפו מעל יכולתה של בסר אירופה לפרוע את קרן האג"ח, אך כשהגיעה העת לקבל את הכספים מקויתי, אלדר וגיל, השלושה טענו כי האופציה אינה תקפה עוד.
בשיחה עם "כלכליסט" הסביר קויתי כי האופציה ניתנה כשהחברה היתה סולבנטית (בעלת יכולת פירעון) וכעת, כשאינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה, זו אינה תקפה. "אני מדגיש שאנחנו נעשה הסדר חוב ללא תספורת. אני לא מחפש פלסטרים אלא פתרון כולל שבמסגרתו יינתן לנו זמן לממש את הנכסים שלנו באירופה. אנחנו רוצים לשלם את כל ההתחייבויות, ואם יחסר, נשלים זאת בתרומת בעלים מהותית", אמר קויתי.
במקור, החלוקה נקבעה כך שקויתי יעביר לבסר 1.33 מיליון יורו, גיל 1.1 מיליון יורו ואלדר כ־580 אלף יורו בתמורה לאחזקותיה בקניון.
ועדת הביקורת נגד קויתי
בתגובה להודעת השלושה, ועדת הביקורת של בסר אירופה - שבה יושבים הדח"צים יגאל שטייף וריטה בעל־טכסא והדירקטור גדעון חסדאי - הודיעה כי "דנה בהודעת הרוכשים (קויתי, אלדר וגיל - ל"פ), חלקה על דעתם, והביעה את דעתה שלפיה יש בהודעתם משום הפרה של האופציה שהוענקה על ידי הרוכשים לחברה". בדיווח שהעבירה בסר אירופה נכתב גם כי "החברה תפעל למימוש זכויותיה כלפי הרוכשים".
הסכסוך בבסר אירופה הפך למשמעותי עוד יותר לאור הודעתה של בסר אירופה מתחילת השבוע, לפיה המו"מ למכירת חלקה (31%) בפרויקט נדל"ן בסופיה בולגריה (Sofia One) נכשל סופית. העסקה היתה אמורה להכניס לקופת בסר אירופה כ־30 מיליון שקל, שהיו אמורים לממן כמחצית מתשלום החוב האחרון לבעלי האג"ח. במצב הדברים הנוכחי החליט הדירקטוריון כי אין מנוס מהסדר חוב.