טבע נערכת לשנה קשה: מעלה את מחירי הקופקסון והאזילקט בעד 10%
בשנה הקרובה צפויה ענקית הגנריקה הישראלית לסבול מירידה משמעותית במכירות הקופקסון על רקע כניסת מתחרות חדשות
- ביהמ"ש בבריטניה פסק לטובת טבע: הפטנט על הקופקסון תקף עד אמצע 2015
- תם תור הזהב של טבע
- ג'רמי לוין: "לא מתכננים לבצע רכישות גדולות נוספות"
במקביל, טבע מייקרת בשיעור דומה את תרופת האזילקט שמכירותיה ב-2013 צפויות לעמוד על 340 עד 380 מיליון דולר.
טבע צפתה כי ב-2013 הכנסות הקופקסון יעמדו על 3.7 עד 3.9 מיליארד דולר, כאשר הרווח הנקי צפוי לעמוד על 4.18 עד 4.44 מיליארד דולר בשנה זו. שיעור הרווח הגולמי מהקופקסון יהיה 89%־91% מהמכירות.
הוצאות המחקר והפיתוח לכל תחום הטרשת הנפוצה (הכוללות גם את קידום הניסוי של הלקווינימוד) יעמדו על 130 עד 200 מיליון דולר. לכן, הרווח התפעולי הצפוי לנבוע מהקופקסון יהיה כ־2.7 מיליארד דולר. בהתבסס על הטבת המס המהותית של הקופקסון, וגם לאחר הטלת חלק מהוצאות ההנהלה והכלליות על התרופה הזו, הרווח הנקי הצפוי בשנה הבאה לטבע מהקופקסון יעמוד על כ־2.5 מיליארד דולר. מכך נובע שהרווח הנקי הצפוי מיתר הפעולות של החברה בשנה הבאה יעמוד על כ־1.8 מיליארד דולר. לפיכך, הקופקסון צפוי להיות אחראי ל־58% מהרווח הנקי של טבע ב־2013.
הפטנטים המגנים על הקופקסון בארה"ב צפויים לפוג בספטמבר 2015. אם תושק גרסה גנרית לקופקסון מקור הרווח העיקרי של החברה יישחק בצורה חדה. במקביל טבע צפויה לעמוד בפני אובדן הבלעדיות על מרבית תרופות המקור הנוספות שלה בין 2017-2015.
תחילת השיווק של התרופה במינון זה בארה"ב צפויה ברבעון הראשון של 2014. הקופקסון במינון זה מוגן על ידי פטנט בארה"ב עד 2030. לכן, גם אם תתחיל תחרות גנרית לקופקסון, המתחרים ימכרו תרופה המוזרקת פעם ביום ואילו לטבע תהיה תרופה עם תדירות הזרקה נמוכה יותר - נתון שיאפשר פער מחירים מהותי בין תרופת המקור ובין הגרסאות הגנריות.
במקביל, טבע מצויה בקמפיין מתמשך הדורש מהחברות המנסות להשיק גרסה גנרית לקופקסון לבצע ניסוי שיוכיח את יעילות התרופה. אם טבע תצליח לשכנע בכך את ה־FDA תהיה לכך השפעה הן על המועד הצפוי של תחרות גנרית, וייתכן שזו תדחה בשנה או שנתיים נוספות (בגלל משך הזמן הנדרש לביצוע הניסוי) והן על כמות המתחרות העתידיות.
מלבד שתי הקבוצות המפתחות כעת גרסה גנרית לקופקסון, חברות נוספות יימנעו מכך אם יידרשו לעמוד בעלות הכספית של ניסויים בתרופה - שתהיה גבוהה יחסית לרווח הצפוי ליצרן הרביעי או החמישי של התרופה. בנוסף, לקמפיין זה תתכן השפעה על הקהילה הרפואית, ויתכן וחלק מהרופאים ימנעו מלהמליץ למטופלים לקחת גרסה גנרית עד שתוכח היעילות שלה על חולים רבים.
האיום של תחרות גנרית לקופקסון הוא כרגע האיום המהותי על הרווח העתידי של טבע, אך עדיין אין ודאות אם איום זה יתממש במהלך 2015. אחרי התממשות איום זה מכירות הקופקסון ומחיר הקופקסון צפויים לרדת באופן חד, אולם מאחר שהתחרות תוגבל למספר בודד של חברות, טבע צפויה להמשיך ולרשום הכנסות של מספר מאות מיליוני דולרים בשנה מתרופה זו.
מטבע נמסר בתגובה כי : "מחיר הקופקסון משקף את ערכה של התרופה, הכולל, בנוסף לתועלת הקלינית שלה, גם את השירותים והתמיכה המוצעים למטופלים. קופקסון מתומחר באופן תחרותי ביחס לטיפולים אחרים ל- RRMS, ועלותו מכוסה ע"י מרבית חברות הביטוח".
לגבי התייקרות האזילקט מסרה טבע כי "עלויות אספקת אזילקט לשוק ממשיכות לגדול אך המוצר עדיין מתומחר באופן תחרותי ביחס לתרופות המתחרות, ועלותו מכוסה ע"י מרבית חברות הביטוח".