בלעדי לכלכליסט
בצל ההסדר באי.די.בי: רשות ני"ע דורשת הבהרות לגבי עסקת כלל פיננסים־הראל
נציגי הרשות פנו באחרונה לשני הגופים כדי לקבל מידע על התנהלות המו"מ. בין היתר, נבדק האם גורמים שהיו מעורבים במו"מ למכירת פעילות ניהול התיקים וחברת קרנות הנאמנות של כלל פיננסים להראל לקחו חלק גם בהסדר החוב של קבוצת אי.די.בי
רשות ני"ע פנתה באחרונה לחברת הביטוח הראל ולכלל פיננסים כדי לקבל הבהרות ביחס לעסקה שעליה חתמו לפני חודש שבמסגרתה תרכוש זרוע הפיננסים של הראל, הראל פיננסים, בניהולו של סמי בבקוב, את פעילות ניהול התיקים ואת חברת קרנות הנאמנות של כלל פיננסים בתמורה ל־210 מיליון שקל.
- אחרי מכירת הפעילות להראל: מידרוג מכניסה את כלל פיננסים לרשימת מעקב
- כלל פיננסים - הסוף: הראל רוכשת קרנות הנאמנות וניהול התיקים
- עובדי כלל פיננסים מצטרפים לוועד של כלל ביטוח
הפנייה של הרשות מתבצעת בעקבות פניית נאמני האג"ח של אי.די.בי - השולטת בעקיפין בכלל פיננסים - לקבל את עמדתה של הרשות ביחס לשאלה האם הראל פיננסים שיושבת בנציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות נמצאת בפוטנציאל ניגוד עניינים. למעשה, הנאמנים רצו לבדוק האם בעקבות החתימה על עסקה עם גוף מקבוצת אי.די.בי, על הראל לפרוש מנציגות מחזיקי האג"ח. פניית נאמני האג"ח לרשות נובעת ממכתב ששלחה הראל לנאמנים ב־8 בינואר שבו הפצירה בהם לבדוק את הסוגיה, ולו למראית עין.
הרשות פנתה להראל, שבשליטת יאיר המבורגר, וביקשה לקבל ממנה הבהרות לגבי המועד שבו החל המשא ומתן מול כלל פיננסים, וכן מי היה מעורב בניהול המשא ומתן, מול מי התנהל המשא ומתן מצדה של כלל פיננסים והאם הנציג של הראל בנציגות מחזיקי האג"ח, יוני שר, והגורמים אליו דיווח בנושאים של אי.די.בי ידעו על המשא ומתן המתנהל.
במקביל פנתה הרשות גם לכלל פיננסים, המנוהלת על ידי יורם נווה, כדי לקבל הבהרות על העסקה. כך מבקשת הרשות לברר מול כלל פיננסים מי היה מעורב מטעמה במשא ומתן מול הראל וכן האם מנהלי אי.די.בי אחזקות ובעל השליטה, נוחי דנקנר, היו מעורבים במשא ומתן ומתי עודכנו לראשונה לגביו. עוד מבקשת הרשות לדעת, האם כלל פיננסים קיבלה הצעות למכור את הפעילויות לגופים אחרים, ואם כן, מדוע בחרה לבסוף בהראל כרוכשת.
המגעים התנהלו בסודיות מוחלטת
ההבהרות שמבקשת הרשות מהצדדים לעסקה מגיעות גם בשל טענות של גורמים בתעשייה, שלפיהן המחיר שבו בוצעה המכירה היה נמוך וכי גופים מתחרים היו נכונים לתת הצעות גבוהות יותר. עוד נטען כי עבור הראל מדובר בעסקה פנטסטית, כשבמקביל הראל, שהיא מחזיקה משמעותית באג"ח של אי.די.בי, צריכה לפעול בכל הכוח מול הנהלת אי.די.בי כדי להשיג תנאים מיטביים עבור העמיתים שלה.
חשוב להדגיש כי במכתב ששלחה הראל מיוזמתה לנאמני האג"ח היא הבהירה כי המשא ומתן מול כלל פיננסים החל שבועיים קודם לשליחת המכתב (המכתב נשלח ב־8 בינואר, כלומר הטענה היא שהמו"מ החל בסביבות 20 בדצמבר). הראל מבהירה כי בעת תחילת המו"מ ניתנה הבהרה חד־משמעית ליוני שר כי בכל הקשור לנציגות או לקבוצת אי.די.בי, עליו לפנות אך ורק לאבי שוויצר, האחראי על תחום מעורבות מוסדית בהראל פיננסים, ולא לגורם אחר כלשהו בקבוצת הראל. הראל מבהירה במכתב כי שוויצר לא ידע על קיומו של המו"מ שהתנהל בסודיות מוחלטת ובכך, לטענתה, נוצרו "חומות סיניות" שאפשרו את המשך החברות של הראל בנציגות.
באי.די.בי לא ידעו על המו"מ
על פי מקורבים לעסקה, מי שניהל את הליך המכירה של התיקים והקרנות מצד כלל פיננסים הוא המנכ"ל יורם נווה בסיועו של מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן. בתחילת דצמבר החלה כלל פיננסים לפנות לכמה גופים מוסדיים ולהציע להם לתת הצעות מחיר לפעילויות. לטענת אותם מקורבים, הפנייה להראל בוצעה ב־6 בדצמבר, שלושה ימים לפני שמחזיקי האג"ח של אי.די.בי נדרשו להצביע ביחס למסמך עקרונות שהציעה להם אי.די.בי לדחיית תשלום ריבית בגובה של 65 מיליון שקל בארבעה חודשים בתמורה להתחייבויות של בעל השליטה נוחי דנקנר לבצע הזרמות הון לאי.די.בי.
בהצבעה שהתקיימה היתה הראל בין הגופים הבודדים שתמכו בתנאי מסמך העקרונות בעוד שאקסלנס וגילעד קופות דתיות, שיושבים אף הם בנציגות, הצביעו נגד ושינו את דעתם רק לאחר שדנקנר הסכים לשפר את הצעתו. גורמים המקורבים לעסקה טוענים, כי הנהלת אי.די.בי לא היתה מעורבת במשא ומתן וקיבלה עדכון מפי יורם נווה רק לאחר שהיה מתווה ברור לעסקה ב־18 בדצמבר.
הרשות צפויה להמליץ להראל לפרוש מנציגות האג"ח. בשבועות הקרובים יידרשו המחזיקים להצביע לגבי דחיית מועד מימוש האופציה של המיליונר אדוארדו אלשטיין בגנדן שדרכה שולט דנקנר באי.די.בי. לא ברור האם בעקבות העסקה קולה של הראל ייפסל על רקע פוטנציאל ניגוד עניינים.
מכלל פיננסים והראל לא התקבלה תגובה.