$
בורסת ת"א

ביקוש נמוך: ירידה של 15% בשכר בשוק ההון

המיזוגים בבתי ההשקעות הביאו ב־2012 לירידה של 40% בביקוש לכוח אדם בענף. הנפגעים המרכזיים: נושאי משרה בכירים

אסף גילעם 06:5513.02.13

נמשכת הירידה בביקוש לכוח אדם בשוק ההון בישראל שהחלה לפני שנתיים: ב־2012 נרשמה ירידה חדה של 40% בביקוש לעובדים בתחום לעומת 2011 וירידה של 15% בשכר הממוצע בתחום, כך עולה מנתוני חברת נקודת פתיחה, המתמחה בהשמת עובדים בתחום החשבונאי־פיננסי. הירידה בביקושים כוללת את כל קשת התפקידים בשוק ההון, אך הפגיעה הקשה ביותר שמסתמנת היא בתפקידים הבכירים.

 

הגורם העיקרי לצניחה בביקושים הוא המיזוגים הרבים של בתחום שהובילו לירידה במספר בתי ההשקעות. כך, מ־2008 נסגרו 70 בתי השקעות. לפי התחזיות, מגמת השחיקה בשכר והירידה בביקושים צפויה להימשך ואף להחריף לאור הפיטורים הצפויים בעקבות המיזוגים שצפויים להתרחש השנה, שהם מיזוג בין בתי ההשקעות מיטב ודש, רכישת כלל פיננסים על ידי הראל ומיזוג בין הדס ארזים להלמן־אלדובי.

 

הירידה בביקוש לעובדים החריפה במהלך השנה (תמונת ארכיון) הירידה בביקוש לעובדים החריפה במהלך השנה (תמונת ארכיון) צילום: אוראל כהן

 

מניתוח הביקושים לכוח אדם בשוק ההון ל־2012 עולה כי עיקר הדרישה הוא לתפקידי יועצי השקעות בבנקים, וכן בתחום מידל אופיס, בקרת מסחר, אכיפה וציות.

 

אהוד כהן, מנכ"ל חברת ההשמה נקודת פתיחה, מציין "כי כתוצאה מהירידה החדה ביקושים, מחפשי עבודה רבים שנפלטו משוק ההון, מנסים לעשות הסבה מקצועית לכיוונים אחרים כמו נדל"ן, סוכני ביטוח, הוראה, עסקים משפחתיים ועוד. מנגד, ישנם רבים וטובים שלא מצליחים לחזור למעגל העבודה גם לאחר תקופה ארוכה מאוד".

 

בתחום החשבונאי נרשמה ב־2012 ירידה מתונה יותר של 16% בביקוש לעובדים לעומת 2011.

 

 

באופן כללי, ניתן לראות כי הירידה בביקושים החלה בתחילת השנה, והחריפה במהלכה: במחצית הראשונה של 2012 נרשמה ירידה של 12% בביקושים לכ"א בשוק ההון, ואילו במחצית השנייה של השנה מגמה זו החמירה ונרשמה ירידה נוספת של 19% בביקושים.

 

הפגיעה הגדולה היא בהיקף הביקוש לבעלי תפקידים בכירים בתחום החשבונאי (כגון סמנכ"לי כספים בכירים, מנהלי כספים ומנהלי מחלקות כלכליות). "תופעה זו אינה חדשה, אך נראה שהיא החריפה באופן משמעותי בשנה האחרונה", הסביר כהן.

כתוצאה מכך נרשמת מגמת ירידה ברמות השכר למשרות בכירות חדשות בשוק, וכך נוצרים פערי שכר בין נושאי תפקידים בכירים הנמצאים בתפקידם כמה שנים לבין בכירים הנכנסים לתפקידם היום. פער שכר זה מביא את בעלי התפקידים הבכירים להישאר בתפקידם לאורך זמן, דבר שמקטין ברמה ניכרת את הניידות ואת מרחב ההזדמנויות ברמות האלו.

 

כהן מציין כי גם רואי החשבון נפגעים מהמגמה. "הם נמצאים בתקופה זו בין הפטיש לסדן היות שמצד אחד, לא נפתחות עבורם אפשרויות תעסוקתיות רבות בארגונים, ומצד שני, מקומות עבודתם, משרדי רו"ח, מושפעים ישירות מהירידה בנפח הפעילות במשק וגם הם מקצצים בכח האדם שלהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x