טבע לבדה יכולה לבטל את העלאת המע"מ
במשרד האוצר עדיין מסרבים לחשוף נתונים על ההנחות שניתנו לחברות. טבע למעשה מרימה את המסך ומאפשרת להעריך עד כמה מרחיקות לכת ההטבות
חברת טבע דיווחה בתוצאות הרבעוניות שפרסמה כי היא שוקלת לשלם מס בגובה 700 מיליון דולר בגין רווחיה הכלואים בישראל. נשמע הרבה? חשבו שוב. המשפט הזה, שהסתתר בדו"חות החברה, הוא תמצית הרפיסות השלטונית.
- ההטבה של טבע מחוק הרווחים הכלואים: 3.4 מיליארד שקל
- טבע מכינה את המשקיעים ליום שאחרי הקופקסון
- אופנהיימר: "טבע ומנייתה ראויים להערכה גבוהה יותר"
ביוני האחרון החליט שר האוצר יובל שטייניץ לאפשר לחברות שצברו "רווחים כלואים", רווחים שהיו פטורים ממס כל עוד נשמרו בתוך ישראל, לשחרר את הרווחים הללו, תמורת תשלום מס מופחת מאוד. משרד האוצר הסביר בזמנו כי אלמלא הטבות המס הללו, הוא היה מתקשה לגבות מסים מאותן חברות בגין הרווחים הללו, וכי בדרך הזו ישיג לקופת המדינה 5 מיליארד שקלים. היום מתברר כי לו היה מנהל מאבק דווקני יותר עם חברות ענק דוגמת טבע (והיא ודאי לא הדוגמה היחידה), ניתן היה לגבות רק מטבע לבדה סכום כמעט כפול ממה שהיא שוקלת כעת לשלם.
כלומר, משרד האוצר העדיף את הגבייה בטווח הקצר, כדי לצמצם את מימדי הזוועה בגירעון (שבהמשך התבררו במלוא עוצמתם - בור של כ־40 מיליארד שקל) על פני ניהול הליך צודק מול חברות הענק. הליך כזה אולי היה מתמשך על פני פרק זמן ארוך יותר, אבל היה מניב לקופת המדינה סכומים גדולים בהרבה. כדי להבין באילו סכומים מדובר, ניתן לחזור לשיעורי המע"מ - כל העלאה של 1% במס העקיף, שפוגע בעיקר באוכלוסיות החלשות, מניבה לקופת המדינה 4 מיליארד שקל. המשמעות היא שאם המדינה היתה מחמירה עם טבע, כל תושבי ישראל היו נהנים, מדי יום, מתשלום מס צריכה נמוך יותר.
הנתונים שהסתתרו בדו"חות טבע מדהימים מכיוון נוסף. מאז ההחלטה על מתן ההטבות במס לחברות הענק בגין הרווחים הכלואים, ולמרות הביקורת שהושמעה בנושא, מסרבים ברשות המסים ובמשרד האוצר לחשוף נתוני אמת על גובה ההנחות שניתנו. החשיפה של טבע בגין היקף המס שהיא מתכוונת לשלם מרימה את המסך ומאפשרת להעריך עד כמה מדובר באמת בהטבות מרחיקות לכת. הטבות שמנציחות ואף מקצינות את חוסר הפרופורציה ואת היקף החגיגה במאיון העליון של החברות בישראל - 446 חברות שמשקלן בסך ההכנסות ממסים נע בטווח של 63%–61% בשנים 2010–2007, אבל משקלן מסך גביית המסים על פי נתוני מינהל הכנסות המדינה עמד על 9%–7% בלבד.
במשרד האוצר השיקו לאחרונה קמפיין נגד ההון השחור, בימים האחרונים פשטו פקחי רשות המסים על עסקים קטנים ובינוניים בניסיון לאתר העלמות מס של אלפי או עשרות אלפי שקלים. ההון השחור הוא אולי מכת מדינה, אבל העובדה שאותה מדינה מגלה רפיסות בפני החברות הגדולות וקשיחות כלפי החברות הקטנות, שמשלמות את מסי החברות המלאים, מקוממת.
אפילו הטענה שרק כך תצליח המדינה לשמר חברות גדולות בישראל כבר לא מחזיקה מים. שיעורי המס בישראל אטרקטיביים ביחס למדינות אחרות, ודאי לאחר הרפורמה שהתבצעה לפני שנה וחצי בחוק לעידוד השקעות הון. ואין שום הצדקה להעניק הנחות כה מפליגות על הוצאות הון מישראל, והכל בתמורה ל־5 מיליארד שקל, בסך הכל.