דמי הניהול בפנסיה נחתכים לעובדי המדינה
חברות הביטוח מוכנות להפחית את דמי הניהול לשפל של 0.05% מהצבירה ו־0.3%–0.7% מההפקדות כדי לזכות במכרז הפנסיה של עובדי המדינה
שנה ושלושה חודשים מאז שיצא לדרך, מכרז הפנסיה של 30 אלף עובדי מדינה בדרג המינהלי מגיע לישורת האחרונה. בימים הקרובים הסתדרות עובדי המדינה בראשותו של אריאל יעקבי תקבל החלטה אילו גופים ישווקו את קרנות הפנסיה שלהם לעובדי המדינה ובאילו תנאים.
- כסף הולך, וכסף בא: 1.7 מיליארד שקל התאדו מקופות הגמל של דש בשנה
- האחרונים בסוף
- המניות יככבו בתיקי הפנסיה
כיום החיסכון הפנסיוני של עובדי המדינה מופקד בידי קרן הפנסיה מיטבית עתודות של כלל בדמי ניהול של 0.25% מהצבירה ו־2% מההפקדות השוטפות. בהסתדרות האמינו בתחילת הדרך כי יוכלו לחתוך את דמי הניהול בחצי ל־0.1% מהצבירה ול־1% מההפקדות השוטפות. אלא שכעת, על רקע ההצעות שהוגשו על ידי הגופים, התברר שחלקם מוכנים ללכת אפילו יותר רחוק ולייצר רף חדש לרצפת דמי הניהול שמוכנים לגבות מגופים מאוגדים חזקים.
התברר כי להסתדרות הוגשו גם הצעות לדמי ניהול של 0.05% מהצבירה בלבד (נמוך ב־80% מדמי הניהול שמשלמים העובדים היום למיטבית) ובין 0.3% ל־0.7% מההפקדות השוטפות. עם הגופים שהגישו את ההצעות הנמוכות ביותר ניתן למנות גם את קרן הפנסיה של הפניקס, הנחשבת לקטנה יחסית לעומת קרנות הפנסיה של חברות הביטוח המתחרות ומעוניינת מאוד לזכות במכרז היוקרתי.
קביעת רף חדש של דמי ניהול נמוכים עלולה לייצר תגובת לוואי בקרב מעסיקים גדולים במגזר הפרטי, תגובה שעשויה לזעזע את התעשייה הפנסיונית. זאת מאחר שמעסיקים שיראו את הרף הנמוך שהושג יוכלו להפעיל לחצים לזכות בתנאים דומים גם עבור עובדיהם. מצב כזה ישחק לטובת ועדי העובדים החזקים על חשבון החוסכים החלשים שיצטרכו לשלם את המחיר בדמי ניהול גבוהים שיאפשרו לגופי הפנסיה להמשיך ולסבסד את הגופים החזקים.
עם זאת, הבחירה בזוכה לא מתבצעת אך ורק על בסיס פרמטר של דמי ניהול אלא גם של שירות, איתנות פיננסית ותשואה. התשואות של הפניקס כידוע היו חלשות מאוד ביחס למתחרות בחמש השנים האחרונות. גם קרן הפנסיה של כלל מתמודדת במכרז, אלא שסיכויי הצלחתה נמוכים. ראשית, מאחר שתחת המנכ"ל החדש של כלל איזי כהן, שסולד מביטוחים קולקטיביים וחותר להגדלתה הרווחיות, קשה להאמין שכלל נתנה הצעה אטרקטיבית מספיק.
מעבר לכך, לבחירה בזוכה עלולים להיכנס גם שיקולים פוליטיים שיפגעו בכלל. ההסתדרות ניהלה בחודשים האחרונים מלחמה מול הנהלת כלל כשניסתה לסייע לעובדים של כלל להקים ועד עובדים יציג, מהלך שהבשיל לפני שבוע. המתיחות שנוצרה בין הנהלת כלל לעובדים ולנציגי ההסתדרות מעלה ספקות גדולים לגבי סיכויי הניצחון של כלל.
בהסתדרות שוקלים לבחור בשני גופים כזוכים ולהציע לעובדים לבחור ביניהם. אם דמי הניהול ייקבעו ברף הנמוך שהוזכר לעיל, יהיו אלו דמי הניהול הנמוכים ביותר שהשיג גוף מאוגד אחרי מכרז הפנסיה של אנשי הקבע של צה"ל, שבו זכתה הראל בתמורה לדמי ניהול של 0.0018%.