נתוני המאקרו בארה"ב דחפו את אירופה לעליות; "חילוץ קפריסין הינו חיובי עבור הבנקים בארה"ב"
פוטסי בלונדון עלה ב-0.3%, דאקס בפרנקפורט טיפס ב-0.1% וקאק בפריז הוסיף 0.6%. יו"ר הבנק הגדול בקפריסין התפטר היום במפתיע; "התניית החילוץ הבא במיסוי פיקדונות יעודד מעבר של כספים מאירופה לארה"ב", אמר דיק בוו, אנליסט Veteran bank
בורסות אירופה ננעלו היום (ג') בעליות שערים על רקע נתוני מאקרו מעודדים בארה"ב. ברקע: תוכנית החילוץ של קפריסין והחשש כי זו תשמש מודל במקרים דומים בעתיד.
תוכנית החילוץ בקפריסין, במסגרתה יוטל מס על פקדונות של יותר מ-100 אלף יורו, ממשיכה לטלטל את האי: אנדרס ארתמי, יו"ר בנק אוף סייפרוס - הבנק הגדול במדינה - התפטר היום במפתיע בעקבות חילוקי דעות עם נגיד הבנק המרכזי ושר האוצר. לדבריו, הבכירים במדינה עקפו באופן גס אותו ואת מועצת המנהלים של הבנק, בעת שקבעו את תנאי החילוץ.
מוקדם יותר היום אמר שר האוצר של קפריסין, מיכאל סאריס, כי בעקבות הסכם החילוץ, בעלי פקדונות לא מבוטחים של יותר מ-100 אלף יורו יספגו הפסדים של 40%; אתמול אמר דובר הממשלה כי ההפסדים יעמדו על 30% או פחות. הבנקים בקפריסין יישארו סגורים עד יום חמישי.
חילוץ קפריסין הינו ממצא חיובי עבור הבנקים בארה"ב שכן החשש כי ההנהגה באירופה תתנה את החילוץ הבא במיסוי פיקדונות הבנקים צפוי לעודד מעבר של כספים מאירופה לארה"ב", אמר דיק בוו, אנליסט Veteran bank.
באסיה, מדד האנג סאנג בהונג קונג ננעל בעלייה של 0.3%, ובשנגחאי נרשמו ירידות של 1.3%. מדד ניקיי ביפן ננעל בירידה של 0.6%, לאחר שיו"ר הבנק המרכזי במדינה אמר כי ישקול הארכה של מועדי הפירעון של איגרות חוב.
אתמול נרשמו בבורסות אסיה עליות שערים בעקבות ההסכם הלילי שהושג עם קפריסין; ואולם התבטאויות של בכירים ביבשת שלפיהן מודל החילוץ - שבמסגרתו נטל החילוץ של הבנקים נופל על בעלי המניות והאג"ח ועל בעלי הפקדונות הלא-מבוטחים - יצרו סנטימנט שלילי בבורסות אירופה וניו יורק, שננעלו בירידות שערים.
"החילוץ של קפריסין אינו נוסך ביטחון במשקיעים, מאחר שהוא מלמד אותנו שמנהיגי אירופה ממשיכים לאלתר פתרונות", אמר מיקיו קומאדה, אסטרטג ב-LGT קפיטל מנג'מנט מהונג קונג.
שר האוצר ההולנדי ג'רון דסלבלואם, המשמש יו"ר היורוגרופ - קבוצת שרי האוצר של גוש היורו, אמר אתמול כי תונית החילוץ היא דרך חדשה באמצעותה ניתן לפתור בעיות בבנקים בגוש היורו. לדבריו, "אם בנק מסוים מהווה סיכון, השאלה הראשונה שלנו לבכיריו תהיה 'אוקי, מה אתם מתכוונים לעשות בנושא? האם תוכלו לגייס הון חדש?'. אם הבנק אינו מסוגל לעשות זאת, נקיים מו"מ עם בעלי המניות ואיגרות החוב - ונבקש מהם לסייע בנושא, וכך גם מבעלי הפקדונות הלא מבוטחים". דברים אלו הובילו לירידות שערים בבורסות אירופה וניו יורק - ובעקבות כך הבהיר דסלבלואם כי "תוכניות הכוללות תיקונים מקרו-כלכליים מגובשות על פי המצב הקיים בכל מדינה, ולא נעשה שימוש במודלים קבועים מראש".
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה כי "עלות תוכנית החילוץ של קפריסין מתחלקת באופן הוגן; אנחנו לא מעוניינים שמשלמי המסים יצילו את הבנקים, הבנקים צריכים להציל את עצמם".