$
כלכלה ומדיניות

לאחר דרמה לילית: קפריסין הגיעה להסכם חילוץ עם האיחוד האירופי

קפריסין הצליחה להתחמק מחדלות פירעון ותקבל 10 מיליארד יורו. בתום דיון שנמשך עד השעות הקטנות של הלילה, הסכים בסופו של דבר נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס לסגור את הבנק השני בגודלו במדינה

סוכנויות הידיעות 08:1925.03.13

קפריסין הצליחה להתחמק מחדלות פירעון ויציאה חסרת תקדים מגוש היורו, לאחר שנכנעה לדרישות לצמצם את המערכת הבנקאית שלה בתמורה לחילוץ בגובה 10 מיליארד יורו (13 מיליארד דולר).
בדרמה שנמשכה עד השעות הקטנות של הלילה, הסכים בסופו של דבר נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס לסגור את הבנק השני בגודלו במדינה, בעקבות הלחץ שהפעילו עליו הנושים בהובלת גרמניה. "זה היה עוד לילה של יום מפרך", הודה אולי רהן הנציב האירופי לעניינים מוניטאריים במסיבת עיתונאים שקיים פני העיתונאים בבריסל, בשעות המוקדמות של היום. "לא עמדו לפנינו פתרונות אופטימליים, רק בחירות קשות".

 

הפגנות ענק בקפריסין הפגנות ענק בקפריסין צילום: אי פי איי

  

קפריסין, הכלכלה השלישית הקטנה ביותר בגוש היורו, היא כעת המדינה החמישית שמקבלת סיוע בינלאומי, מאז פרוץ המשבר ביוון ב-2009.

 

פריצת הדרך במגעים התרחשה במהלך פגישה של אנסטסיאדיס עם בכירים באיחוד האירופי, ביניהם נשיא האיחוד ז'אן קלוד יונקר, נשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי ויו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד. 

 

על פי ההסכם, לא יוטל מס על פיקדונות הנמוכים מ-100 אלף יורו. בנוסף, פיקדונות לא מבוטחים בבנק הגדול במדינה, בנק אוף סייפרוס, יספגו הפסדים שלא יהיו גבוהים מ-40%. במקביל, הבנק ישתלט על הנכסים של הבנק השני בגודלו במדינה - Cyprus Popular Bank. הנפגעים העיקריים כוללים בעלי פיקדונות ומחזיקי אג"ח לא מבוטחים. כמו כן, בעלי אג"ח בכירים יתרמו להזרמות ההון לבנק אוף סייפרוס, שבינתיים עוד לא נפתח מחדש מאז נסגר בשבוע שעבר.

 

"הפיתרון החדש שהשגנו אינו כולל את החסרונות שליוו את הפיתרון שעלה בשבוע שעבר", מסר שר האוצר ההולנדי יורן דיסלבום, המשמש גם כיו"ר קבוצת שרי האוצר. לדבריו, ההסכם הנוכחי לא היה במסגרת "היכולות הפוליטיות" בשבוע שעבר.

 

הפרלמנט הקפריסאי לא יצטרך להצביע שוב על ההסכם, שכן כבר ביום שישי הוא אישר חוקים בנוגע לארגון מחדש של הבנקים. מנגד, בגרמניה, בפינלנד ובהולנד עשויים לעלות את הנושא להצבעה בפרלמנט, זאת על מנת לאשר את העברת ההלוואות לקפריסין ממנגנון היציבות האירופי.

 

קלאוס רגלינג, מנהל קרן החילוץ הודיע כי במידה ועד אמצע אפריל הממשלות יאשרו את המהלך, התשלומים הראשונים יוכלו לעבור כבר בתחילת מאי. לגארד, הודיעה גם כן כי תמליץ לקרן המטבע לספק הלוואות, אולם היא לא ציינה באיזה גובה.

 

השלב הבא עובר לבנק האירופי המרכזי, שצריך להמשיך ולספק מימון לבנקים המקומיים, על מנת לאפשר להם להיפתח מחדש לציבור. דראגי אמנם לא מסר הודעה לעיתונות, אך לפי ההצהרה של שרי האוצר עולה כי הבנק המרכזי ימשיך לספק נזילות לבנק אוף סייפרוס "בהתאם לחוקים שנקבעו".

 

פיקדונות הנמוכים מ-100 אלף יורו בלאיקי (הבנק הפופולארי של קפריסין) יהיו מוגנים ויעברו לבנק אוף סייפרוס, הבנק הגדול במדינה. עם זאת, מחזיקי הפיקדונות בבנק אוף סייפרוס צפויים להפסיד 30% מהאחזקות שלהם בפיקדונות מעל 100 אלף יורו, כך להערכת יו"ר ועדת הפיננסים בפרלמנט הקפריסאי. "עוד לא שמעתי הכרזה רשמית לגבי התספורת, אך הנתון הזה עלה באוזניי", אמר ניקולס פפדופלוס בראיון לרדיו באירלנד. לפי דיווח בסוכנות החדשות רויטרס, התספורת שיספגו מחזיקי הפיקדונות הגדולים בלאיקי, עוד לא נחשפה, אך צפויה להיות גבוהה יותר.

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x