בנק ישראל מצטרף למלחמת המטבעות: רכש דולרים בשוק - לראשונה מאז יולי 2011
לפי הערכות רכש לפחות מאה מיליון דולר על מנת לבלום את היחלשות המטבע האמריקאי מול השקל הישראלי. עם זאת למרות התערבות הבנק בשוק נחלש הדולר ב-0.3% ונסחר תמורת 3.62 שקלים
בנק ישראל התערב היום (ב'), לראשונה מאז יולי 2011, במסחר בשוק המט"ח ורכש לפחות כמאה מיליון דולר, וזאת על מנת להחליש את המטבע הישראלי מול המטבעות המרכזיים בעולם.
- פישר יתערב? הדולר ננעל ביציבות על 3.61 שקלים - שפל של שנה וחצי
- פישר עוקץ את לפיד: "חשוב לדבר גם על העניים בחברה"
- פישר: "צריך לפעול להקמת 'ועדה ליציבות פיננסית'"
ברקע המהלך של הבנק המרכזי עומדת החולשה של הדולר האמריקאי שאיבד מערכו כ-9% מול השקל מאז נובמבר האחרון. עם זאת למרות התערבות הבנק, נחלש המטבע האמריקאי ב-0.3% ונסחר כעת תמורת 3.62 שקלים.
את מדיניות ההתערבות בשוק המט"ח, שנועדה גם להחליש את שער השקל כדי לסייע ליצואנים ולעודד את הפעילות במשק וגם להגדיל את יתרות המט"ח, הפעיל בנק ישראל במרץ 2008. הפעם האחרונה שבה התערב הבנק במסחר במט"ח ורכש דולרים הייתה ביולי 2011. בין שני מועדים אלה רכש בנק ישראל מטבע חוץ בסכום כולל של כ־49 מיליארד דולר.
במהלך חודש מרץ התחזק השקל מול הדולר בשיעור של כ- 1.6%, מול היורו השקל התחזק בשיעור של 4.1%; מול מטבעות שותפות הסחר העיקריות של ישראל, כפי שמשוקלל בשער החליפין הנומינלי האפקטיבי, התחזק השקל ב-2.8% ומתחילת השנה התחזק השקל מול מטבעות שותפות הסחר העיקריות ב-4.4%.
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון אמר היום בעקבות התערבות בנק ישראל בשוק המט"ח כי "הבנק המרכזי נגרר בלית ברירה ומוקדם מהצפוי למלחמת המטבעות הגלובלית, זאת על מנת לנסות ולמזער את הנזקים לייצוא המקומי כפועל יוצא מהתחזקות השקל".
עוד הוסיף פגוט: "דווקא בימים האחרונים החלשות הדולר אל מול השקל מתרחשת במקביל להחלשות הדולר בעולם לאחר נתוני התעסוקה החלשים בארה"ב והעובדה שהריבית בגוש היורו נותרה ללא שינוי, זאת בניגוד להתחזקות השקל בשבועות הקודמים אשר התרחשה על אף התחזקות הדולר בעולם".