$
בורסת ת"א

האם גיוס החוב יעצור את תוכניות המחיקה?

מאז 2003, כששווייה של דלק אנרגיה עמד על פחות מ־8% משווייה כיום, עשה תשובה לא פחות מחמישה ניסיונות כושלים למחיקתה מהמסחר בבורסה

אסף גילעם וליאור גוטמן 08:1622.04.13

במקביל לגיוס החוב הראשון של קבוצת דלק מאז הסדר החוב בדלק נדל"ן, מקדם בעל השליטה יצחק תשובה מהלך לריכוז הכנסות הקבוצה מתמלוגי הגז בחברה חדשה. בהודעת לקונית בתחילת מרץ אישרה הבורסה רישום למסחר של 6.1 מיליון מניות של דלק תמלוגים, חברה חדשה שתוחזק על ידי קבוצת דלק, ושאליה תועבר הזכות של דלק קידוחים ודלק אנרגיה לקבלת תמלוגים בגז שיופק מתמר ולווייתן.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: עמית שעל

 

ביקורת על תמחור נמוך

 

מהלך זה מגיע לאחר לא פחות מחמישה ניסיונות כושלים שעשה תשובה למחיקת דלק אנרגיה מן המסחר. שני הניסיונות הראשונים התרחשו ב־2003 ו־2005 בטרם גילוי הגז בחופי הים התיכון, כששווי החברה עמד על פחות מ־8% ממחירה כיום. בנובמבר 2009 קידם תשובה מהלך של החלפת מניות של דלק אנרגיה במניות של החברה־הבת אבנר. המהלך שנועד, לדברי החברה, להגדיל את אחזקות הציבור בדלק אנרגיה על מנת להכניסה למדד ת"א־100 זכה לביקורת על התמחור הנמוך שניתן לאבנר. יחס ההמרה עמד על מניה אחת של דלק אנרגיה תמורת 630 מניות אבנר. היחס צנח בשנה וחצי שלאחר מכן לכ־560, והוביל לטענה כי תשובה ניצל את כשל התמחור על מנת להגדיל את אחזקתו באבנר. כיום היחס עלה לכ־677.

 

מאז ניסה תשובה למחוק את דלק אנרגיה פעמיים נוספות, ב־2011 וביולי 2012 באמצעות הצעת רכש. בית ההשקעות הלמן אלדובי שהוביל את התנגדות להצעת הרכש טען כי היענות לה משמעה היתה "לא רק ויתור על תמלוגי־העל שצפויים מהזרמת הגז ממאגר תמר, אלא גם ויתור על תמלוגי על נוספים ומשמעותיים שצפויים בגין כל התגליות הצפויות בעתיד בשותפויות המוחזקות על ידי דלק אנרגיה, ואשר אינן מתומחרות היום במחיר יחידות ההשתתפות". על ידי ריכוז התמלוגים בדלק תמלוגים, צפויה להיפתר המחלוקת על שוויים של התמלוגים.

 

רישיון לווייתן עומד לפוג

 

מאגר לווייתן מורכב משני רישיונות שונים - רחל ועמית - שבהם מחזיקה (45.34%) דלק אנרגיה באמצעות דלק קידוחים ואבנר בחלקים שווים. היקף הגז במאגר עודכן לאחרונה כך שהתוצאה המיטבית תהיה הפקה של 480 מיליארד מ"ק גז טבעי, כמות שגדולה ב־60% מנפח מאגר תמר ושקולה ליותר מ־90 שנות צריכה בישראל (בהשוואה לסוף 2010). מאז גילויו ועד היום לווייתן לא הוכרז כחזקה, כלומר כמאגר בעל יכול הפקה מסחרית שמסומן ככזה בספר הנפט הרשמי של מדינת ישראל. אם לא די בכך, לפי נתוני משרד האנרגיה, תוקף רישיונות החיפוש רחל ועמית עומד לפוג בעוד באמצע יוני, זאת לאחר שהם הוארכו בנובמבר 2011 על ידי שר האנרגיה דאז, עוזי לנדאו.

 

אז האם הגז במאגר כתוב על הקרח? הסיכוי לכך הוא נמוך כיוון שמרבית הממצאים תומכים בהשערה שמדובר במאגר גז עצום בגודלו, אולם עד היום חל עיכוב בהכרזה רשמית שלו כחזקה. בשל גודלו הפוטנציאלי העצום של המאגר, הגז שיפק ממנו מיועד ליצוא, אולם הממשלה טרם דנה בנושא. מאז מסקנות ועדת צמח לעניין היצוא, שהוגשו לראש הממשלה בנימין נתניהו באוגוסט שעבר, חלק מהמאגרים השונים התגלו כעקרים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x