קפלן עוזב את כלל ביטוח אחרי שהשתכר 73 מיליון שקל בעשור
יו"ר כלל ביטוח עוזב את הקבוצה לאחר כמעט 20 שנה. נחשב למנהל חכם וחריף, אך גם לזה שגרר את הקבוצה להרפתקאות כושלות בחו"ל
אחת הדמויות הוותיקות והמזוהות עם כלל ביטוח, אביגדור קפלן, צפוי לפרוש מתפקידו כיו"ר כלל ביטוח בתוך כחצי שנה לטובת מינויו לתפקיד מנכ"ל בית החולים הדסה, מינוי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט". בכירי קבוצת אי.די.בי, בעלת השליטה בכלל ביטוח, ובהם הבעלים נוחי דנקנר, קיבלו בהפתעה את עזיבתו של קפלן שלא שיתף אותם בכוונתו להתמודד על תפקיד מנכ"ל הדסה.
- אביגדור קפלן עוזב את כלל ביטוח; מונה למנכ"ל ביה"ח הדסה
- יו"ר כלל: על חברות הביטוח הפרטיות להפסיק לשלוח חולים לקופות
- כלל ביטוח מסכמת את 2012 עם רווח כולל של 145 מיליון שקל
עבודה לא זולה
קפלן מסיים קדנציה של חמש שנים כיו"ר כלל ביטוח, שלהן קדמו 14 שנה כמנכ"ל החברה. בעשור האחרון נהנה קפלן מעלות שכר של כ־73 מיליון שקל, שכוללים גם מענק אופציות בשווי של 20.4 מיליון שקל שקיבל באפריל 2006, עת חודש הסכם ההעסקה מולו, כשנפוצו שמועות כי הוא שוקל לעזוב ואף כי החל לנהל מו"מ לערוק לחברה המתחרה - הפניקס.
במסגרת חידוש ההסכם אז סוכם עם קפלן כי יישאר שנתיים נוספות בתפקיד המנכ"ל ולאחר מכן ימונה ליו"ר כלל באותם תנאים. באותו הסכם שפקע באפריל 2011 הוחלט כי קפלן ישתכר כ־130 אלף שקל בחודש וכן יזכה למשכורת 13. בנוסף קפלן קיבל מדי שנה בונוס מיוחד בסכום של 1.5 מיליון שקל לכל הפחות. במסגרת אותו ההסכם אף זכה קפלן למענק מיוחד של 3 מיליון שקל לאחר שסיים קדנציה של עשר שנים בתפקיד המנכ"ל. אלא שהכסף הגדול הוענק לקפלן בדמות אופציות בשווי של כ־20 מיליון שקל במחיר מימוש שהיה נמוך אז ב־12.5 שקל ממחיר מניית כלל ביטוח דאז - כלומר עמוק "בתוך הכסף" - כך שאם היה מממש אותן אז, היה מקבל מיד לכיס סכום של 7.5 מיליון שקל.
באפריל 2011, עת תם הסכם ההעסקה האמור, ושוב נפוצו שמועות על כוונתו של קפלן לעזוב, חודש הסכם ההעסקה מולו לתקופה בלתי קצובה בתנאים של 85% משרה עבור שכר חודשי של 132 אלף שקל ובונוס מבוסס יעדים.
קפלן נחשב לאדם מבריק וחריף. הוא זכה לשמו הטוב לאחר שבשנת 1992 מונה למנכ"ל קופת חולים כללית והיה אחראי להבראתה ולשיקומה של הקופה כגוף המוביל בשירותי הבריאות בישראל. עבורו המינוי לתפקיד מנכ"ל הדסה הוא אך טבעי, שכן עולם הבריאות תמיד היה קרוב ללבו והוא זה שפיתח את תחום ביטוחי הבריאות בכלל ביטוח, והיה האחראי להקמת זרוע הבריאות של כלל - כלל בריאות. עם מינויו של איזי כהן בדצמבר אשתקד למנכ"ל כלל ביטוח הוא בחר למזג את כלל בריאות ולהופכה לחטיבה בתוך כלל ביטוח.
תקופת כהונתו הארוכה של קפלן בכלל ביטוח הן כמנכ"ל והן כיו"ר לוותה בעליות ומורדות. גם לאחר שב־2008 העביר את שרביט הניהול היומיומי למנכ"ל שי טלמון, המשיך קפלן להיות דומיננטי בניהול החברה. גורמים בסביבתו של טלמון ציינו "כי עשה לשי את המוות כיוון שהיה לו קשה להתנתק ממשרת המנכ"ל".
על טעויות לא משלמים
קפלן, שכאמור נחשב למנכ"ל מוערך, עשה גם כמה שגיאות חמורות בניהול כלל ביטוח, אך למזלו לא נתן עליהן את הדין כיוון שהנזקים שגרמו התגלו רק לאחר שעזב את כס המנכ"ל. "אביגדור הוא איש חכם אבל עשה הרבה טעויות שכללו תהליכי ניהול שגויים. נוצרה לו תדמית של מנהל מצליח וחכם, אבל היו לו החלטות עסקיות שגויות שיצרו נזקים חמורים לקבוצה. היה לו מזל גדול שהשגיאות הללו לא התגלו בעת שכיהן כמנכ"ל", מספר בכיר לשעבר בקבוצה.
אחת הטעויות שעליהן חתום קפלן היא תיק הביטוח הסיעודי של קופת חולים מכבי, שבו זכתה כלל ביטוח בתחילת 2008.
קפלן הכריז אז כי "הזכייה במכרז הסיעודי של עמיתי קופת חולים מכבי מכניסה אותנו למגרש של הגדולים בתחום ביטוחי הבריאות". אלא שקפלן לא ידע אז את ההשלכות הצפויות של הניצחון במכרז על התוצאות הכספיות של הקבוצה. במסגרת המכרז עברו 1.3 מיליון עמיתי מכבי לידי כלל בריאות, אלא שלפי תנאי המכרז, קופת חולים מכבי אמנם הוציאה את הביטוח הסיעודי מידיה לגוף פרטי, אך הותירה לעצמה את השליטה המוחלטת בתנאי הפוליסה.
תנאי המכרז כללו תנאים מיוחדים שהפכו למעשה את כלל ביטוח למנהלת כספים ויצרו לה בכך קשר הדוק מאוד עם ביצועי שוק ההון. מכבי העבירה לניהול כלל בריאות 687 מיליון שקל של כספי העמיתים וכלל נדרשה להתחייב שהסכום יזקוף תשואה שנתית ריאלית של 4%, ואם לא כך יהיה, תצטרך כלל לבצע השלמה של הפער שייווצר מכיסה.
כלל אמנם נכנסה לתהליך המכרז בתקופת הגאות בשוק ההון, אך בזמן שניצני המשבר הפיננסי העולמי שפרץ מעט מאוחר יותר כבר היו ידועים. למרות אזהרות מצד כלכלנים ומשקיעים בכירים מפני כניסת ארצות הברית למיתון עמוק, בחר קפלן ללכת עד הסוף עם ההתחייבות האמורה הכוללת את הבטחת התשואה.
כמובן, כדי לעמוד בהתחייבות לייצר תשואה ריאלית שנתית של 4%, נדרשו מנהלי ההשקעות של כלל לרכוש בכספי העמיתים אג"ח קונצרניות שכן רכישת אג"ח ממשלתיות סולידיות לא היתה מייצרת את התשואה האמורה. כך, נכנסה כלל בריאות למשבר הגדול ביותר שידע שוק האג"ח הקונצרניות המקומי עם תיק אג"ח גדול, שגרר אותה להפסדים כבדים. כלל בריאות התמודדה בשל כך עם הפסדים של עשרות מיליוני שקלים שאותם הצליחה לבסוף לתקן עם התיקון החד בשוקי ההון בשנים 2009–2010. אלא שמנכ"ל כלל החדש איזי כהן למד את הלקח, ובימים אלו, כאשר מתנהל מו"מ לחידוש תקופת הביטוח מול מכבי, הוא הבהיר חד־משמעית כי הבטחת התשואה לא תהיה חלק מתנאי ההתקשרות.
אלא שזו לא הטעות היחידה של קפלן. למעשה, למנכ"ל כלל ביטוח הוותיק אחריות גם על הפעילות הכושלת של קבוצת כלל ביטוח בהשקעות מעבר לים. בסוף 2006 קיבלה החברה־הבת של כלל, כלל רומניה, את הרישיון למכור ביטוח לאחר שנים ארוכות של היערכות. כלל ביטוח השקיעה מאז עשרות מיליוני דולרים בפעילות, שוב כאשר ניצני המשבר העולמי כבר החלו להדהד. ביוני 2008 אף חתמה כלל על הסכם עם אלביט הדמיה של מוטי זיסר לשותפות באחזקות של כלל בחברת הביטוח ברומניה. אלא שבפברואר 2009 הודיעה אלביט הדמיה לכלל ביטוח כי היא מבטלת את העסקה. חודשיים לאחר מכן הודיעה כלל, שנוהלה כבר על ידי שי טלמון, כי היא מוכרת את הפעילות ותרשום הפסד הון של 20 מיליון שקל.
קפלן גם אחראי על הקמתו של בית ההשקעות כלל פיננסים, שנחשב לאחד הכישלונות הצורבים של קבוצת כלל ביטוח. כישלון כה צורב עד כי לאחרונה פירק מנכ"ל כלל הטרי, איזי כהן, את בית ההשקעות לחתיכות ומכר בחלקים את פעילותו בנזיד עדשים. קפלן הוא זה שעומד מאחורי הקמת בית ההשקעות ורכישת קרנות הנאמנות של בנק דיסקונט במחיר מופקע, שגרר מחיקות של מאות מיליוני שקלים. כדי לממן את הרכישה ולתמוך בבית ההשקעות, היה על כלל ביטוח להנפיק אג"ח כדי שבית ההשקעות יוכל לבצע הזרמות הון אדירות.
היריבות המרה
העזיבה של קפלן דווקא לא הפתיעה את תעשיית הביטוח (אם כי המינוי למנכ"ל הדסה הפתיעה בהחלט), מכיוון שידוע היטב כי קפלן ומנכ"ל כלל, איזי כהן, רחוקים מלהסתדר. קפלן וכהן, כידוע, היו יריבים מרים בעת שכהן ניהל את המתחרה הגדולה של כלל - חברת הביטוח מגדל. כעת, משנכנס כהן לתפקיד המנכ"ל, טוענים בסביבת החברה, כי הוא פועל באופן שיטתי להיפטר מעובדים שמונו והתקדמו בתקופתו של קפלן. תחת ניהולו של כהן, קפלן כבר ממש לא מושך בחוטים בכלל. יש הטוענים כי למען הסדר הטוב ושקט תעשייתי מול קפלן, מינה כהן את בנו של קפלן, ראובן קפלן, שניהל את כלל בריאות, למשנה למנכ"ל וראש מערך קשרי לקוחות. משכך, יש הסבורים כי עזיבתו של קפלן האב עלולה להשפיע לרעה על מעמדו של הבן בקבוצה.