בלעדי לכלכליסט
חברות הביטוח יוזילו ב־25% את דמי הניהול בביטוחי המנהלים
בשל הרפורמה לביטול מקדם ההגנה בביטוחי המנהלים, ודמי הניהול הגבוהים, לא נמכרו כמעט פוליסות חדשות מתחילת 2013
מאז השקת הרפורמה בבביטוחי המנהלים בינואר, סוכני הביטוח נמנעים מלמכור פוליסות חדשות מחוסר היכולת להצדיק את דמי הניהול היקרים (1.05% מהצבירה ו־4% מההפקדות, לעומת דמי הניהול בקרנות הפנסיה שעומדים על תקרה של 0.5% מהצבירה ו־6% מההפקדות, כשמרבית המבוטחים אף משלמים רק מחצית מדמי ניהול אלה). במסגרת הרפורמה ביטל המפקח על הביטוח עודד שריג את המקדם שהבטיח הגנה לגובה קצבת הפנסיה החודשית מפני התארכות תוחלת החיים, וכך, איבדו ביטוחי המנהלים את היתרון על פני קרנות הפנסיה.
היקף הנכסים המנוהלים בביטוחי המנהלים גדל ב־7.4% מינואר ועד סוף אפריל, ל־50.9 מיליארד שקל, זאת אך ורק בזכות התשואה הממוצעת שהשיגו ביטוחי המנהלים שעמדה באותה תקופה על 8.41%. ל"כלכליסט" נודע כי סוכנויות הביטוח הגדולות מנהלות בימים אלו משא ומתן מתקדם עם מנהלי חברות הביטוח כדי לנסות ולשכנע אותן להעניק הנחה לעובדים של מעסיקים גדולים ולא לגבות את תקרת דמי הניהול החוקית. על פי הערכות חברות הביטוח יסכימו לבסוף להעניק הנחה בדמי הניהול כך שהם יעמדו על כ־0.8% מהצבירה ו־3% מההפקדות, ויתקרבו לדמי הניהול שמציעות קרנות הפנסיה.
ל"כלכליסט" נודע כי על רקע הקיפאון במכירות ביטוחי מנהלים, מתעצמת התחרות על מכירת קרנות פנסיה כמוצר הפנסיוני היחידי שנמכר לחוסכים חדשים.תחרות זו בין קרנות הפנסיה הוותיקות לקרנות פנסיה קטנות שמנסות לחדור לשוק ומציעות דמי ניהול נמוכים, גורמת לחברות הביטוח להעלות עמלות לסוכנים שאיתם צפויים להיחתם בתקופה הקרובה הסכמי עמלות חדשים. עבור שיווק קרנות פנסיה זכאים סוכני הביטוח לעמלה של כ־2% מההפקדות השוטפות. בנוסף לכך, זכאים הסוכנים לעמלה חד פעמית בשנה הראשונה לגיוס הלקוח שעומדת על כ־10% מההפקדות השוטפות של הלקוח. כעת, בעקבות התחרות בין קרנות הפנסיה ובהיעדר האלטרנטיבה של ביטוחי המנהלים מצליחים הסוכנים לסגור הסכמים בהם עמלת ההיקף בפנסיה מגיעה ל־12% ואפילו ל־14%.