עו"ד טולידאנו על הצעת חוק הריכוזיות: "חברות עלולות להימכר בנזיד עדשים"
מומחה המיזוגים והרכישות: "חלק מהצעות הח"כים בוועדה לא הגיוניות - או שהחוק יקרוס לפני הפירמידות או שיהיו נזקים מיותרים למשק"
"בהצעת חוק הריכוזיות הנוכחית יש פגמים רבים. חלק מההצעות של חברי הכנסת שעולות בוועדה ממש לא הגיוניות וצריך להתרחק מהן כמו מאש, אחרת או שהחוק יקרוס לפני הפירמידות או שיהיו נזקים מיותרים למשק", כך אמר אתמול ל"כלכליסט" עו"ד דוני טולידאנו, שותף במשרד צלרמאיר, פילוסוף, רוזובסקי, צפריר, טולידאנו ושות', מעורכי הדין המובילים בישראל בתחום ההגבלים העסקיים והמיזוגים והרכישות.
היתה בעיה אמיתית במבנה הפירמידאלי. היתה ברירה אחרת?
"הבעיה היא בפרטים ולא בעיקרון של קיפול הפירמידות, שמוסכם על כולם. מצד אחד, רוצים למתן את הזעזוע שייגרם לשוק ההון, ומצד שני, יש חשש אמיתי שקביעת תקופות
מעבר ארוכות ומנגנונים מרככים אחרים יביאו לכך שהחוק יתמסמס וייקבר, כפי שקרה עם רפורמות קודמות רבות. חברי הכנסת רוצים תהליך יותר אגרסיבי, גם מטעמים ענייניים וגם כי הם רוצים להראות תוצאות מיידיות לציבור.
"ברור שהגיע הזמן להתמודד עם העיוות הפירמידאלי — השיטה הפירמדאלית הוכחה כהרת־אסון בישראל. המצב בישראל חמור ביחס למדינות אחרות בשל כמה סיבות: העומק הפירמידאלי; שיעור גבוה של חברות מרכזיות במשק שסובלות מהבעיה; גיוס הון מהציבור בשכבות השונות של הפירמידה, כולל חברות אחזקה שאין בהן שום פעילות, והחשש שמתגשם לנגד עינינו שהציבור לא יראה את הכסף שהשקיע באג"ח; ולבסוף, ההשפעות השליליות על הריכוזיות והערבוב בין תאגידים ריאליים ופיננסיים".
איך יגיב השוק לחוק?
"לאחר יישום החוק תתברר השפעתו על עשרות חברות מובילות במשק. בחלק מהחברות האלה אולי יהיו שינויים מבניים דוגמת מיזוגים פנימיים והצעות רכש שיפתרו את הבעיה, אבל ללא ספק חברות רבות יעלו למדף למכירה. יהיו הרבה מוכרים, אך כלל לא בטוח שיהיו קונים או הון לממן רכישות כאלה מסיביות. אם תהיה בעיה במכירת חברות - החברות יאבדו משוויין, השקעות הציבור יישחקו ובסוף עלולות להיות השתלטויות בנזיד עדשים או על ידי גורמים לא ראויים ובריחת הון לחו"ל.
"שאלה קריטית נוספת היא האם לטווח ארוך יכולות חברות ציבוריות להישלט על ידי הציבור ללא בעל שליטה. עד היום זה כמעט לא קרה בישראל, אבל הניסיון היה די מוצלח באותן חברות שיש בהן שליטה מבוזרת, דוגמת טבע ובנק לאומי. זה אומר מעבר למודל שעל פיו מוקד הכוח עובר מבעלי השליטה (שכבר לא יהיו) למנהלים מקצועיים. המודל הזה מקובל בכלכלות כמו ארה"ב ואנגליה ופחות בשאר העולם. אידיאולוגית, אני בעד, אבל אם זה יתרחש - כולנו נצטרך להסתגל למציאות עסקית ומשפטית שונה לגמרי מהקיים".