שכרו המופחת של עזריאלי מהגבוהים בחברות דומות
חברת הייעוץ אנטרופי דרשה ויו"ר קבוצת עזריאלי חשף חוות דעת השוואתית על שכרו המבוקש; רק שכרו המצרפי של יו"ר בנק הפועלים גבוה מזה של דוד עזריאלי; צדיק בינו הוא בעל השכר הנמוך ביותר באותה קטגוריה
אף לאחר שהסכים לוותר על כ־60% משכרו, הגופים המוסדיים ממשיכים להערים קשיים על בעל השליטה של קבוצת עזריאלי דוד עזריאלי.
- עזריאלי מרצה את בעלי מניות המיעוט ויקצץ 67% משכרו
- קיבלו כרטיס אדום: תכירו את החברות הציבוריות המזהמות ביותר במשק
- עזריאלי שמרה על יציבות ברבעון הראשון: הרווח הנקי - 185 מיליון שקל
ביום חמישי דיווחה קבוצת עזריאלי כי לבקשת חברת הייעוץ אנטרופי תחשוף החברה את חוות הדעת הכלכלית שביצעה עבורה חברה בשם פרייס ווטרהאוסקופרס (חברה בבעלות משרד רואה החשבון קסלמן), לצורך אישור תנאי שכרו של עזריאלי כיו"ר הקבוצה. מחוות הדעת עולה כי גם עלות שכרו המופחתת המבוקשת של עזריאלי גבוהה יחסית ביחס ליו"רים מקבילים בחברות גדולות.
אנטרופי היא חברת ייעוץ הממליצה לגופים המוסדיים ביחס לאופן הצבעה באסיפות כלליות, ולה תפקיד מכריע באישור או בדחייה של הסכמי שכר. במסגרת תנאי השכר המבוקשים אמור עזריאלי לקבל עבור 80% משרה דמי ניהול קבועים של 4.5 מיליון שקל (נוסף להחזר הוצאות), וכן מענק מבוסס רווחים שלא יעלה על 5.5 מיליון שקל. לו היתה נוסחת התגמול המבוקשת מיושמת כבר בגין תוצאות 2012, היה עזריאלי זכאי לעלות שכר של 7.5 מיליון שקל לעומת 23 מיליון שקל ששולמו לו בפועל.
מניתוח שביצעה חברת הייעוץ בקרב חברות הנכללות במדד ת"א־25 (בדומה לעזריאלי) ובהשוואה לחברות נדל"ן גדולות, עולה כי בקרב בעלי שליטה שהם גם יו"רים (להבדיל ממנהלים שכירים), עלות שכרו המבוקשת של עזריאלי היא הגבוהה ביותר. בעוד עלות שכרו המבוקשת של עזריאלי עומדת על 5.6 מיליון שקל בשנה, יו"ר חברת אסם דן פרופר משתכר 4.1 מיליון שקל; יו"ר שטראוס עופרה שטראוס מקבלת 3 מיליון שקל; ועלות שכרו של יו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי היא 3.49 מיליון שקל.
בהשוואה לחברות נדל"ן מדובר בעלות שכר חריגה: יו"ר כלכלית ירושלים אליעזר פישמן (בעל השליטה) נהנה מעלות שכר של 4.2 מיליון שקל; יו"ר מליסרון ליאורה עופר (מבעלי השליטה) מעלות שכר של 3 מיליון שקל; ואילו יו"ר ביג מרכזי קניות יהודה נפתלי (בעלים) מסתפק בעלות שכר של כ־2 מיליון שקל.
תמונת המצב משתנה אם מביאים בחשבון גם את התגמול מבוסס המניות (מענק אופציות) שנפוץ בעיקר בקרב מנהלים שכירים (להבדיל מבעלי שליטה). בעוד עזריאלי לא זכאי כלל לאופציות, יו"ר החברה לישראל אמיר אלשטיין (שכיר) נהנה מאופציות בשווי (על הנייר) של 4.9 מיליון שקל, ואילו יו"ר בנק הפועלים מאופציות בשווי של 3.76 מיליון שקל. בהשוואה לחברות נדל"ן, אף יו"ר לא זכאי לאופציות.
בסיכום עלות התגמול הכוללת את שלושת המרכיבים - שכר, מענק ואופציות - התגמול של עזריאלי הוא שני בין החברות הנבדקות רק ליו"ר בנק הפועלים, עם עלות שכר של 9.7 מיליון שקל ב־2012. עלות השכר הנמוכה ביותר היא של יו"ר פז צדיק בינו (בעל השליטה), שמסתפק ב־2.3 מיליון שקל. ממוצע השכר בקרב החברות שנבדקו עמד על 5.4 מיליון שקל. מעניין כי בהשוואה לחברות נדל"ן באופן ספציפי עלות שכרו הכוללת של עזריאלי חריגה מעלה: יו"ר כלכלית ירושלים מסתפק ב־4.2 מיליון שקל, יו"ר מליסרון ב־3 מיליון שקל ואילו יו"ר ביג בכ־2 מיליון שקל.