מוטי זיסר: "בנק הפועלים לא עמד בהתחייבויות מולנו. זה היה זרע הפורענות"
בעל השליטה בקבוצת אירופה ישראל מסר את עדותו בבית המשפט במסגרת הליכי הפירוק שמנהל הבנק נגדו. "אירופה ישראל זו חברה עם ידע של 15 שנה שנצבר בדם. אתם חושבים שזה נגמר? זה לא נגמר"
- ברקע המו"מ להסדר חוב: אלביט הדמיה רשמה הפסד של 99 מיליון שקל ברבעון הראשון
- מחזיקי האג"ח להפועלים: "הבנק צפוי להשמיד ערך רב לנושי אלביט הדמיה"
- "כותב חוות הדעת לנציגות אלביט הדמיה לא ציין שאחיו בכיר באי.די.בי"
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
זיסר העיד במסגרת הליכים מקבילים שהוגשו לפני מספר חודשים לבית המשפט המחוזי בתל אביב. אירופה ישראל, החברה האם של אלביט הדמיה, ביקשה מבית המשפט לאשר הסדר נושים כדי "למנוע מהלכים חד צדדים וסחטניים", זאת על רקע חוב אשראי בינה לבין בנק הפועלים ובשל התרעה של הבנק על כוונתו לפנות למינוי נכסים.
אירופה ישראל היא בעלת השליטה (54%) בחברת אלביט הדמיה של מוטי זיסר והבקשות הוגשו על רקע חילוקי דעות שנתגלעו בין החברה לבין בנק הפועלים. אירופה ישראל טענה בפנייתה לבית המשפט, באמצעות עו"ד שלום גולדבלט, כי באופן תמוה, ולצערה, על אף שחוב האשראי בינה לבין בנק הפועלים מוגדר בהסכם ומשולם כמוסכם, בנק הפועלים התריע כי בכוונתו לפנות למינוי כונס על המניות המשועבדות, זאת על אף שהדברים מגיעים עד כדי פגיעה באינטרסים של הבנק עצמו. סכום החוב של החברה כלפי הבנק מסתכם, כך צוין, ב-941 מיליון שקל. בצד השני של הסכסוך, כאמור, בנק הפועלים, שאכן פנה לבית המשפט בבקשה לפרק את החברה על רקע החוב.
"אירופה ישראל", העיד הבוקר זיסר, "היא לא רק חברת אחזקה, היא חברה פעילה, יש לה צוות שלה והיא הלב והנשמה של אלביט. היא הייתה חברה ציבורית והיה תנאי של המוסדיים, על מנת שלא אסוג משום דבר אחר, כי אטפל באופן אישי בכל פרויקט של אירופה ישראל".
זיסר התייחס לעבודת החברה במהלך השנים האחרונות. לדבריו, במזרח אירופה ישנם כללים אחרים, בניגוד לארה"ב ולמקומות אחרים. "15 שנה החברה התמודדה עם כמעט 40 פרוייקטים שכמעט כולם נמכרו מא' עד ת'. אתן דוגמא הפוכה למה שהידע הזה הביא את החברה: בשנתיים, שלוש השנים האחרונות היה משבר במזרח אירופה והיה קשה לעשות עסקאות. החברה עשתה עסקה בארה"ב של 100 קניונים. לא הייתה יכולה לעשות את זה חברה אמריקאית. העסקה הזו נמכרה לבלקסטון במליארד וחצי דולר".
אירופה זה לא אמריקה
"מה הייחוד של אירופה? כל מדינה זה סיפור אחר. צריך להיות מעורה כל יום בכל פרט פוליטי של המדינות. החברה פיתחה מיומנות של 15 שנה עם צוות שהוא מאוד מיוחד, מסתכל בעיניים לכל יזם באירופה ואומר שצוות כזה לא יכולים למצוא, עם הידע שהם מחזיקים ביד. אתה יורד לעיר ורוצה לבנות פרויקט ורוצה שגם ירוויח כסף. אתה צריך להבין ששכר דירה מסוים, גוזר מפרטים. שבאמריקה בכלל לא דנים בדברים כאלה, יש להם תבנית מסוימת. באירופה כל מקום זה משהו אחר ויש לה חיים פוליטיים משלה. היא דעתנית עם שערים מעורבים".
זיסר המשיך: "צריך בערך 100 פגישות כדי לסגור פרויקט. 30 מתוך 40 אני אישית נמצא. אירופה ישראל הייתה מכתיבה את הרמה של הפרויקט, קונספט שלו, לאיזה פלח באוכלוסייה צריך למכור. אירופה שונה מארה"ב, זה לא אותו חתך. צריך להביא מותגים ורשתות אחרים. הידע הזה נצבר על פני 15 שנה. היום באירופה ישראל יש ספר שמפרט הכל – פרטים שעשו בדם, טעויות שתיקנו וכו'. זו החברה היחידה באירופה שבנתה קניונים בשמונה-תשעה חודשים. כל פרויקט שהחברה עושה מתחיל באירופה ישראל ולא באלביט. אם אתם חושבים שזה נגמר בזה, אז זה לא נגמר בזה".
"גם הבנק לא עמד בהתחייבויותיו"
זיסר אישר לבא כוחו של בנק הפועלים, עו"ד גיורא ארדינסט, כי בשנת 2008 נטלה אירופה ישראל מספר הלוואות מבנק הפועלים בסכום מצטבר 825 מיליון וכי זו לא עמדה בהתחייבות ולכן נחתם הסכם הסדרת חובות ב-ביוני 2010. זיסר אישר שגם בהסכם זה אירופה ישראל לא עמדה, אך ציין כי "גם הבנק לא עמד במה שהיה צריך".
גם בהסכם נוסף, כך אישר, מינואר 2011, אירופה ישראל לא עמדה. "זה נכון", השיב זיסר, "אך גם הבנק לא עמד וזה משהו מאוד מהותי. רוצה לשמוע במה הבנק לא עמד? היה תשלום של 50 מיליון אירו, שהוא לב כל העניין כאן, שהיה מדובר שכשיגיע נשלם אותו, החברה תגיד אם באותו שלב היא יכולה לשלם או לא. היו לחברה אופציות מאיפה לשלם. ממכירת דיבידנד, נכס או מניות. החברה החזיקה מעל 50 אחוז מניות באלביט הדמייה. פנתה לבנק וביקשה לממש מניות, ביקשנו אישור למכור מניות והבנק לא הסכים לנו כדי לממש ולשלם את החוב חזרה, הבנק סחב אותנו 6-7 חודשים כשבינתיים הדלפה לעיתון שהחברה לא עומדת בהתחייבויות ואז המנייה מתרסקת. הוצאנו את המניות האלו מהבנק. לקחנו אותם בעצמנו כי זה חבל, ירדו 30 אחוז מהערך שלהם וזה היה זרע הפורענות של כל מה שאנחנו מדברים עליו עכשיו".
בהמשך נשאל על הסכם בין הצדדים מיולי 2012, לפיו החובות הישירים של אירופה ישראל לבנק עמדו 941 מיליון שקל לבנק, כשמתוכם 180 בפיגור. "היה פיגור בתשלום", אמר זיסר, "עם ה-50 מיליון אירו המפורסמים, אבל מאותו רגע לא היה בפיגור בשום דבר... עשינו שלום בית, הסדרנו את כל העניינים בינינו, אנחנו מנהלים מערכת יחסים עם הבנק הזה כבר 14 שנה, עשו איתנו עסקים בשווי מאות מיליוני יורו ולא יצאו מופסדים".
לדברי עו"ד ארדינסט, לפי הסכם יולי 2012, הבנק העמיד הלוואה של 20 מיליון שקל שמועד פרעונה נקבע בהסכם ל-30 בנובמבר 2012. על כך השיב זיסר: "ההלוואה הזו לא נגעה לצורך תאריך מסוים אלא לקניית מניות. דיברנו עם הבנק מדי פעם. לשאלתך, אכן ניתנה הלוואה כזו ואז התקיימו בעניין שתי ישיבות, בכל ישיבה נאמר שלא עומדים על מימוש המניות. הבנק מעולם לא ביקש ממני לממש מניות, לפרוע אותן להחזיר את ההלוואה. להפך, אמרו שנותנים צ'אנס. אגב, הכסף היה בבנק ובכסף הזה קנינו מניות. אם הבנק רצה להפסיק את המהלך.. היה אומר לי שהוא לוקח את הכסף. אמרתי שזה בידיים שלהם, מתי שרוצים לפרוע את המניות שיפרעו. לא סוכם על מועד פרעון. הבנק הלך למהלך שהוא רוצה להשביח את המניות. אם הבנק רוצה למכור הוא יכול למכור את המניות".
במהלך עדותו טען זיסר כי "החברה ניהלה יחסים רגילים עם הבנק, עד שהבנק החליט למשוך את השטיח". בהמשך הוסיף: "אני רוצה שתדע, מאז יולי, אז חתם הבנק על ההסכם, יש משהו בסיסי שמתפספס פה לגבי ההסכם עם הבנק. כל הלוגיקה של ההסכם, כל ההיגיון, הכל כתוב בהסכמים עם הבנקים. בוא נדבר על עובדות. מיולי כשנחתם ההסכם בואו נראה מה קרה באלביט. שני פרויקטים הכי גדולים שלה בהודו, חמש שנים לקח לעשות את זה. שני הפרויקטים הכי גדולים, ג'נרל אלקטריק משקיעה 45 מיליון דולר. איפה זה בא לידי ביטוי בדבר הזה? אתה מכיר הרבה חברות שג'נרל אלקטריק השקיעו בהם?".
עו"ד ארדינסט הקשה: נסכים שמאז יולי 2012 עד היום חלה ירי"דה בהון העצמי של מאות מיליוני ש"ח?". על כך השיב זיסר בחיוב, כשהוא מאשר גם כי ישנם "הפסדים נצברים של מאות מיליוני שקלים", לשאלת עורך הדין.
לדברי בא כוחה של בנק הפועלים, מומחה מטעם בית המשפט, הגיש חו"ד שבה מעריך מעריך שההתחייבויות גובהן עולה על שווי הנכסים ב-84 מיליון יורו. "אני לא מקבל את הניתוח", אמר על כך זיסר, "ולא חושב שזה נכון. חושב שהוא מנתח את החברה לא כחברה מפתחת ולא כעסק חי ובוודאי לאור מה שקורה באלביט בשנה האחרונה".
לבסוף התייחס זיסר לטענה, לפיה הודיע לבנק הפועלים שלא יהיה הסדר לאלביט מבלי שיהיה הסדר באירופה ישראל. "זה לא נכון", השיב זיסר לטענה זו. "מה שאמרתי, כשיורק פנתה אלינו והתחילה לנהל מו"מ, הודעתי לה שדברים שאני מקבל יהיו משועבדים לפועלים כי זה חלק מההסכם שלי איתם. ברור שכל הסכם שיהיה צריך להיות תמונת ראי של מה שמסכמים איתי".