בלעדי לכלכליסט
שלמה אליהו מטלטל את צמרת מגדל
שנה ושלושה חודשים לאחר שרכש את השליטה בחברת הביטוח הגדולה בישראל, שלמה אליהו מתכנן בעתיד להציב את בנו עופר על כסא המנכ"ל. יונל כהן: "אינני מתכנן לעזוב את מגדל". כלכליסט מנתח לאן תצעד מגדל תחת ניהולה של משפחת אליהו
בעל השליטה במגדל שלמה אליהו מתכנן בעתיד להציב את בנו עופר על כסא המנכ"ל, כך מעריכים בשוק הביטוח. בנו של בעל השליטה מכהן כיום כמשנה למנכ"ל. שלשום דיווחה חברת הביטוח כי יו"ר מגדל הוותיק אהרון פוגל יסיים את תפקידו בחודשים הקרובים, וכי את מקומו יתפוס לא אחר משלמה אליהו עצמו. אם אכן ימונה בנו של אליהו לתפקיד המנכ"ל, יידרש לכך אישור מיוחד של שני שלישים מקרב בעלי מניות המיעוט, מאחר שתיקון 16 לחוק החברות שנכנס לתוקף ב־2011 מונע כהונה של מנכ"ל שהוא קרוב משפחה של היו"ר ללא אישור מיוחד. יונל כהן עשוי להישאר בקבוצת הביטוח בתפקיד סגן היו"ר.
- אהרון פוגל מפנה את מקומו כיו"ר מגדל לשלמה אליהו
- מגדל מגבשת קבוצת משקיעים בפרויקט הסולארי סאן פאוור
- "חייבים לחסוך בגיל צעיר ולהעלות את גיל הפרישה - אחרת נחיה חיי עוני"
הודעתו של פוגל על כוונתו לסיים את תפקידו כיו"ר חברת הביטוח הגדולה בישראל לא נפלה כרעם ביום בהיר על תעשיית הביטוח. מי שמכיר קצת את שלמה אליהו, שרכש את השליטה במגדל (69%) במרץ אשתקד, יודע שאיש העסקים הממולח בין ה־77 לא התכוון לשבת מנגד ולראות את חברת הביטוח שרכש בתמורה ל־3.5 מיליארד שקל מנוהלת על ידי מנהלים שכירים ללא כל מעורבות מצדו. אליהו רכש את מגדל עבור ארבעת ילדיו, שלהם ביקש להותיר אחריו ירושה בדמות נכס גדול ויציב, אך גם להותיר את חותמו לדור הבא של המדינה.
"שלמה הוא לא אדם שמחפש את הכותרות או להופיע על במות, הוא איש צנוע, אבל כל יזם רוצה להיות מעורב", אומר בכיר בשוק הביטוח. "חסר לו האקשן, לקום בבוקר ולעשות שמח".
בשוק הביטוח אף העריכו כי בשלב מסוים ינסה לקדם אליהו את בנו לתפקיד המנכ"ל, והציפייה היתה כי עופר אליהו ייקח לעצמו תקופת זמן ארוכה יותר ללמוד את החברה ולהכיר את תחום החיסכון ארוך הטווח. מדובר בתחום שמגדל מובילה, ושפחות מוכר לאליהו שניהל במשך 20 שנה את חברת הביטוח הפרטית אליהו שהתמחתה בעיקר בביטוח כללי. אך ההכרזה על עזיבתו של פוגל ומינויו של אליהו לתפקיד היו"ר טרפה את הקלפים: בכירי התעשייה העריכו שכהן, שהתרגל ליד חופשית מצדו של פוגל, יתקשה לעבוד בכפוף לאליהו הדומיננטי.
כך או כך, אליהו שיחק את משחק הפוקר שלו היטב ולא חשף את תוכניותיו העתידיות לגלות מעורבות משמעותית בחברת הביטוח שרכש.
"אני מבין בעבר, יונל מבין בעתיד", אמר לפני כשנה בנאום ראשון כבעל השליטה במגדל. אליהו הצהיר אז כי אין בכוונתו להחליף את שדרת המנהלים של הארגון וכי הוא רוחש אמון מלא הן ליו"ר פוגל והן למנכ"ל כהן, אלא שמי שמכיר את אליהו היטב יודע שמדובר באיש חשדן, שמתקשה לסמוך על אנשים אחרים ואין בכוונתו לבצע רכישה כה משמעותית מבלי לגלות מעורבות.
למעשה, אליהו ביקש להיכנס לעניינים בהדרגה, ללמוד את העסק ורק לאחר מכן לקבל החלטות לגבי מהלכים רחבים יותר. עם זאת, רמז לבאות התרחש כשאחד הצעדים הראשונים שעשה עם רכישת השליטה היה להכניס את שני בניו - ישראל ועופר - לדירקטוריון. "הילדים היו איתי באליהו ביטוח", אמר אליהו בראיון ל"כלכליסט" בנובמבר אשתקד. "מאחר שאליהו מתפרקת והופכת לחברה־האם של מגדל, טבעי שהם יצטרפו לדירקטוריון".
כבר אז אוזן חדה היתה יכולה לקלוט את הרמזים שהפריח אליהו על כוונתו להגביר בהמשך את מעורבותו בחברת הביטוח - "הדירקטוריון זה השלב הראשון. ייקח לנו זמן ללמוד את מבנה הקבוצה ולתרום מהידע שלנו, לעזור היכן שאנחנו יכולים", אמר באותו ראיון. בכנס סוכני הביטוח באילת שהתקיים אשתקד אף אמר כי "תנו לי 100 יום לדעת מה קניתי ותנו לי 100 ימים נוספים כדי שאוכל להשפיע ולשנות".
ואמנם, שלושה חודשים לאחר מינויו לדירקטוריון, מונה עופר אליהו למשנה למנכ"ל מגדל ולמנהל חטיבת הביטוח הכללי. במרץ האחרון הופתע עופר אליהו לגלות כי הגופים המוסדיים התנגדו לאישור תנאי העסקתו, שהיו אמורים לזכות אותו בשכר חודשי של 85 אלף שקל בחודש. מי שהורגל לעבוד בחברה פרטית מצא את עצמו מול בעלי מניות מיעוט - גופים מוסדיים שדורשים מהחברות שבהן הם משקיעים לעמוד בכללי ממשל תאגידי קפדניים. כך, חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי התנגדה לעובדה שאליהו הבן מבקש לכהן במקביל כדירקטור וכמנהל בכיר, ולכן המליצה להתנגד לתנאי העסקתו. אם לשפוט לפי האופן שבו דחו המוסדיים את תנאי העסקתו של עופר אליהו רק בשל היותו דירקטור בחברה, יהיה לבני משפחת אליהו קשה לאשר את מינויו כמנכ"ל.
שלמה אליהו לא המתין עד לעזיבתו של פוגל כדי להיכנס לעניינים. מלבד היותו דירקטור במגדל, הוא מקפיד להגיע לעבודה מדי יום. "כולם מכירים את סדר היום של שלמה", מספר גורם במגדל, "הוא עובד עד 13:00, אחר כך הוא יוצא לארוחת צהריים עסקית ולאחר מכן הולך לישון צהריים".
גורם בתעשיית הביטוח סבור כי ההחלטה של שלמה אליהו לקחת על עצמו את תפקיד היו"ר לא מגיעה משיקולים של יוקרה. "שלמה לא רואה סיבה למנות איזה יו"ר שכיר אחר, דני נוה כזה, ולבזבז עליו 4 מיליון שקל בשנה (נוה מונה באחרונה ליו"ר כלל ביטוח שבשליטת נוחי דנקנר בתמורה לעלות שכר שנתית של 4 מיליון שקל - ר"ב)".
אף על פי כן, סבורים גורמים בתעשייה כי אליהו גמר אומר לקחת על עצמו את התפקיד כבר מזמן - "בשנים האחרונות פוגל הרבה פחות מעורב וממילא הוא היה מסוגי היו"רים שנותנים למנהלים לעבוד בלי יתר מעורבות", אומר גורם בתעשייה. "פוגל בשנים האחרונות קצת נח על זרי הדפנה, ראו שתשומת הלב הניהולית שלו כבר לא 100% למגדל. שלמה לא סובל דברים כאלה. הוא צריך אנשים טוטליים", אמר גורם אחר. גורם אחר הוסיף כי "שלמה הוא לא מסוג האנשים שיבואו לאדם ויגידו לו ללכת. אבל אני מאמין שהוא הבהיר לפוגל בצורה יפה שהוא תרם הרבה שנים, וכעת הוא רוצה לקחת לעצמו את התפקיד".
אם לבסוף עופר אליהו ימונה לתפקיד המנכ"ל לצד אביו כיו"ר, תגדל בצורה משמעותית ההשפעה של בני המשפחה על אופייה של מגדל בכמה מישורים.
1. ממשל תאגידי
חוסר הרצון של אליהו למנות יו"ר שכיר וכהונתו המקבילה של בנו עופר כדירקטור וכמנהל בכיר נובעים במידה רבה מההרגל של אליהו לעבוד בחברה פרטית, שלא כפופה לכללי ממשל תאגידי קפדניים. אליהו ביטוח התנהלה בדיוק איך שבני משפחת אליהו רצו לנהל אותה, בכפוף לדרישות הרגולציה של המפקח על הביטוח כמובן. כעת מגיע אליהו לעולם אחר לחלוטין - חברת ביטוח ציבורית שנשלטה במשך שנים רבות על ידי ענקית הביטוח האיטלקית ג'נרלי שהנהיגה בה כללי ממשל תאגידי קפדניים.
שלמה ועופר אליהו לא רגילים לעבוד תחת עין בוחנת ומפקחת של סוללת רואי חשבון, עורכי דין וגורמים שמבקרים כל צעד ושעל. במידה רבה, ההצלחה של אליהו מגיעה משכל בריא ואינטואציה, ולא פעם חשים בני המשפחה תסכול מפורמליסטיקה שמטילה קשיים בניהול היומיומי.
"עופר אליהו הוא בדיוק כמו אבא שלו", סיפר בכיר בענף שנפגש עם אליהו הבן באחרונה לפגישה עסקית ."אנחנו מגיעים לפגישה - מסודרים, עם חליפות, עניבה, מביאים איתנו דו"חות וניתוחים - הוא מסתכל בחטף ואומר 'זה? לא רלבנטי'. במקום לקרוא את הנתונים הוא מתחיל לספר לנו סיפורים על אבא שלו, מן פולקלור כזה. הם אנשים שעובדים על בסיס תחושות בטן".
גורם בתעשייה מספר כי "במגדל רגילים לעבוד בסדר מופתי עם ממשל תאגידי מהמחמירים ביותר, שדורש שורה של אישורים לכל קבלת החלטה אופרטיבית. אליהו, לעומת זאת, מקבל החלטות בשלוף ולא מאמין במערכות בירוקרטיות. הוא לא רגיל להבחנה הזו בין בעל שליטה ובין דירקטוריון שאמור לפקח על ההנהלה".
כך או אחרת, הנוכחות של משפחת אליהו במגדל הופכת יותר ויותר מורגשת עם הזמן. גורם במגדל אומר בחיוך כי "כל העובדים יודעים שצריך להתייצב לא יאוחר מ־8:30 בעבודה. זה לא היה ככה קודם".
2. תחומי פעילות
גורמים בענף מספרים כי "שלמה ועופר אליהו מאוד מוטים ביטוח אלמנטרי (ביטוח כללי, רכוש, דירות - ר"ב). זה מה שהם מכירים. מגדל מתנהלת כיום כמו שתי חברות: אחת שעוסקת באלמנטרי שעופר מנהל, ואחת שבסיסה החיסכון ארוך הטווח שיונל אחראי עליו. אבל אין ספק שהכיוון הוא לגדול באלמנטרי בצורה משמעותית".
לטענת גורמים בענף הביטוח הכללי, "סוכני הביטוח מרגישים את השינוי על בשרם. הם מנסים לעשות עסקאות בביטוח הכללי, אבל מנגנון קבלת ההחלטות שונה לגמרי. זה כבר לא מגדל. הדוקטרינות הן של אליהו. אם סוכן רוצה לעשות ביטוחים שבאליהו לא עשו - הם מסרבים. אליהו היתה חברה של שחור ולבן - בלי גמישות או משא ומתן".
כך או כך, גם אם מגדל תחת שליטת אליהו תשנה כיוון ותגדיל משמעותית את תחום הביטוח הכללי, אי אפשר להתעלם מכך שהיא חברת הביטוח הגדולה בישראל בתחום החיסכון ארוך הטווח. אמנם אליהו ביטוח מכרה פוליסות ביטוח חיים, אך אליהו הבן מעולם לא ניהל אופרציית חיסכון ארוך טווח בסדר גודל כמו של מגדל, שמחזיקה בתיק ביטוח המנהלים הגדול בישראל, בקרן הפנסיה מקפת השנייה בגודלה בישראל ובסוכנויות ההסדרים הפנסיוניים הגדולות במדינה.
אף על פי שבמגדל יש מנהלים מוכשרים בתחום החיסכון ארוך הטווח, יונל כהן היה מנכ"ל מאוד ריכוזי ודומיננטי שהיה מעורב בכל תחומי הפעילות ולא ברור כיצד עופר אליהו, אם אמנם ימונה לתפקיד המנכ"ל, יתמודד עם ניהול אופרציית חיסכון ארוך טווח בסדר גודל שכזה.
עם זאת, גם אליהו מבין היטב שהכוח של מגדל טמון בסוללת סוכני הביטוח שלה. אחד המהלכים הראשונים שהוא עצמו הוביל כבעל שליטה היה כשהכריז על סגירת זרוע הביטוחים הישירים של מגדל - איחוד ישיר - כדי לזכות בנקודות מצד סוכני הביטוח של מגדל. "הוא לקח על עצמו את הקרדיט בסיפור של סגירת איחוד ישיר", אומר גורם בענף, "אבל אני לא בטוח שזה היה צעד נכון. מגדל היא אמנם חברה של סוכנים, אבל היא כל כך עוצמתית והסוכנים כל כך תלויים בה שהיא יכלה להמשיך עם איחוד ישיר על אפם וחמתם".
3. קדמה טכנולוגית
גם במובן זה עשויה הדומיננטיות של אליהו ליצור שינוי בדנ"א של מגדל. "אליהו ניהל את חברת הביטוח שלו בהצלחה, אך זו היתה גם חברה שמעולם לא טיפחה את אתר האינטרנט שלה, או השקיעה בלפתח אפליקציות לאייפד עבור סוכני הביטוח שלה. חברה, שבה עד ממש לא מזמן הסתובבה אשה שמחלקת תה וקפה שחור מקומה לקומה, וכזו שבה אליהו עצמו היה נוהג לעתים לפתוח תיקים (ולא דרך המחשב אלא מתוך מדף) ולהרים טלפון לעורך דין של הנתבע כדי לסגור פשרה", מספר גורם בתעשייה.
"אליהו הצהיר כמה פעמים שאין בכוונתו להתערב בתחומים שאינו מבין בהם, כמו התחום הפנסיוני והפיננסים, אך ברור שלחוסר החיבור שלו עם העולמות הללו ועם הנושא הטכנולוגי תהיה השפעה ביחס לקידום שלהם בחברה". גם כאן ניתן להזכיר את סגירת איחוד ישיר, שהיתה "מנוף לקדמה טכנולוגית, מאחר שהשלב ההתפתחותי הבא היה אמור להיות מכירות באינטרנט. זה מנוע צמיחה, נכס אסטרטגי, אבל אליהו לא ראה בו ככזה. הוא באופן כללי לא מתחבר לכל הנושא הטכנולוגי שמגדל מפתחת ומובילה".
4. ניהול עודפי ההון
שינוי נוסף קשור למבנה ניהול ההון השמרני של מגדל. מדובר בחברת הביטוח שהתהדרה בכך שהיא הכי פחות ממונפת מכל החברות, עם עודפי הון גדולים על ההון המינימלי שמציב המפקח על הביטוח. שמרנות זו עלולה להיתקל בצורך אפשרי של אליהו למשוך דיבידנדים כדי להחזיר את עלות הרכישה.
במאי האחרון נודע כי אליהו ביטוח (החברה שדרכה שולט אליהו במגדל) נערכת לגיוס של עד מיליארד שקל כדי למחזר את החוב שאליהו נטל לרכישת השליטה. כדי להחזיר את החוב למחזיקי האג"ח, אליהו עשוי להיות תלוי במשיכת דיבידנדים מחברת הביטוח, ולכן ההערכות בשוק הן שמגדל תמשיך לחלק דיבידנדים על חשבון עודפי ההון התפוחים שצברה, כדי לסייע לחברה־האם לשרת את החוב.
ממגדל נמסר בתגובה כי "יונל כהן מכחיש הכחשה מוחלטת כי בכוונתו לסיים את תפקידו כמנכ"ל מגדל. כל פרסום על שינויים צפויים כביכול בהנהלת החברה מעבר לדיווח שנמסר אמש לבורסה ולעיתונות על כוונתו של יו"ר הדירקטריון אהרן פוגל לפרוש מהתפקיד, אינו אלא ספקולציה לא אחראית".
יונל כהן מסר כי "אינני מתכוון לעזוב את מגדל".