בלעדי לכלכליסט
אלשטיין דרש 80% מאי.די.בי, ושלח את דנקנר לחפש משקיע
המשקיע הארגטינאי עזב אתמול את הארץ, חרף ניסיונותיו של הרב יאשיהו פינטו לגשר בינו לבין נוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי. במקביל, הגישו הצדדים המעורבים את המתווים שלהם להסדר חוב באי.די.בי
המשקיע הארגנטינאי אדוארדו אלשטיין עזב אתמול אחר הצהריים את ישראל בטיסה לארה"ב יחד עם עורך דינו ויועצו הקרוב סאול צאנג, ובלי הסכמות מול נוחי דנקנר. אלשטיין עזב חרף מאמציו של הרב יאשיהו פינטו לפשר בין השניים.
- משפחות מנור ולבנת יחזירו לקופת אי.די.בי אחזקות 90 מיליון שקל
- השאלות הפתוחות מאחורי הגיוס המוצלח של דסק"ש
- הקרב על אי.די.בי: הנציגויות יגישו ההצעות להסדר, הרב פינטו ממשיך לתווך
ל"כלכליסט" נודע כי אלשטיין דרש מדנקנר בשיחה שנערכה ביניהם ביום חמישי האחרון לחלק את מניות השליטה באי.די.בי (שבידי דנקנר), כך שהוא יחזיק ב־80% מהן ודנקנר ב־20% הנותרות. דנקנר סירב לדרישה זו.
גורמים בסביבת אי.די.בי אמרו כי אלשטיין הבין כבר לפני כחודש וחצי כי יהיה עליו להזרים מעבר ל־75 מיליון הדולר להסדר, וכי הוא היה מוכן לכך. אלא שמנגד, טוענים הגורמים, כי לא היה הוגן מבחינתו של אלשטיין להציב לדנקנר את האולטימטום לפיו הדבר יותנה בקבלת 80% ממניות השליטה באי.די.בי 48 שעות לפני הגשת המתווים לבית המשפט.
עוד הסבירו הגורמים כי אלשטיין יכל היה להציע לדנקנר להעניק לו את הסכום כהלוואה (במתווה של שליטה משותפת) ובמידה שהאחרון לא יחזיר אותה, לקחת את השליטה מידיו.
גורמים המקורבים למו"מ מול נציגות אי.די.בי אחזקות, סיפרו כי הנציגות היתה מוכנה להעניק תנאים טובים יותר לאי.די.בי במקרה שאלשטיין יעמוד בראש החברה וכבעל שליטה, בהשוואה למצב שבו דנקנר ישמש כבעל השליטה. בכל אופן, המומחה מטעם בית המשפט, איל גבאי, היה מוכן לתת את ברכתו למתווה שעליו דובר, שבמסגרתו יזרימו אלשטיין ודנקנר 700 מיליון שקל לקופת אי.די.בי אחזקות ומשם יועבר הכסף לאי.די.בי פתוח.
השפן החדש של דנקנר
בישיבות האחרונות בשבוע שעבר מול מחזיקי האג"ח ישב בשולחן גם עו"ד דייויד פוקס, שותף בכיר במשרד סקאדן־ארפס בארה"ב. ל"כלכליסט" נודע כי פוקס, מבכירי עורכי הדין בארה"ב, הגיע לסייע לדנקנר ולפי ההערכות מייצג גם את הקבוצה האמריקאית שמנסה דנקנר לרתום לשותפות באי.די.בי במקומו של אלשטיין.
פוקס סיים לאחרונה את הטיפול בעסקת ענק של 33 מיליארד דולר, שבמסגרתה ענקית האלומיניום אלקואה, השנייה בגודלה בתעשיית האלומיניום העולמית והגדולה בארה"ב, השתלטה על יריבתה הקטנה אלקן - ובכך הפכה ליצרנית האלומיניום הגדולה בעולם.
פוקס, אחיו של הבמאי איתן פוקס, הוא ישראלי לשעבר שנחשב לאחד מעורכי הדין המובילים בעולם בתחום מיזוגים ורכישות. בין העסקאות שליווה ניתן למנות את מכירת תאגיד ריאלוג'י חברת ברוקרז' נדל"נית, לקרן ההשקעה הפרטית אפולו ניהול תמורת כ־9 מיליארד דולר וכן מכירת חברת בתי קזינו בשם אזטר לקונצרן קולומביה סאסקס, תמורת 2.75 מיליארד דולר.
פוקס הוא חבר בוועד המנהל של משרד סקאדן־ארפס, המעסיק כיום כ־2,000 עורכי דין ב־20 מדינות בעולם. מעבר לטיפולו במיזוגים ורכישות, הוא מייעץ לדירקטוריונים של חברות בסוגיות הנוגעות לממשל תאגידי ומשברים. בארץ ייצג את האוסטרלי יהודי ג'קליברמן ברכישה המשותפת עם בינו צדיק של חברת פז, ומקורב ליו"ר כלל תעשיות אבי פישר ששותף בגנדן.
ממשיך קדימה
במקביל למתווה שהגיש אתמול - ובו לא נכללו המקורות הכספיים - ממשיך דנקנר במאמצים לגייס שותף חדש במקומו של אדוארדו אלשטיין לשליטה באי.די.בי.
דנקנר מצוי בשלבי סיום של גיוס של 200 מיליון שקל שאותם הוא מבקש להפקיד בנאמנות לטובת מחזיקי האגח של אי.די.בי אחזקות, כדי להוכיח את רצינותו כוונותיו וההסדר שהוא מציע.
אף על פי שאתמול היה היום האחרון להגשת המתווים לבית המשפט להסדר מצד כל המעורבים, הרי שבאי.די.בי מאמינים שניתן יהיה להעביר הסדר גם בימים הקרובים. ולמעשה המועד הקובע מטעם בית המשפט צפוי להיות ה־25 באוגוסט, אז יתקיים הדיון הסופי בלשכתו של השופט איתן אורנשטיין בנוגע להסדר בחברה.
במסגרת המתווה המוצע מטעמו, דנקנר מציע להזרים 800 מיליון שקל בשלושה שלבים. ביום קבלת האישור מבית המשפט על ההסדר, יוזרמו 500 מיליון שקל לקופת החברה. בנוסף, עד סוף 2013, יוזרמו 200 מיליון שקל נוספים לקופת החברה, ועד סוף מארס 2014 יוזרמו 100 מיליון שקל נוספים. כמו כן 18.5% מניות אי.די.בי פתוח שיופקדו בנאמנות ישארו שם להבטחת העברת 300 מיליון שקל העתידיים.
מחזיקי האג"ח יקבלו בתמורה להעברת הכספים לאידיבי פיתוח 54% ממניות החברה. כחלק מההסדר, יימחקו מהמסחר כלל איגרות החוב של אי.די.בי אחזקות, ויופסקו כל הסכמי המימון הבנקאיים.
המתווה שממזג
במקביל לדנקנר, גם שתי נציגויות האג"ח הגישו את מתווי ההסדר שלהן. הנציגויות הגישו מתווה אחד משותף מטעמן וכן מתווה מטעמה של כל אחד מטעמה. מתווה הנציגויות שהוגש ממזג את אי.די.בי אחזקות ואי.די.בי פתוח לחברה אחת. נושי אי.די.בי פיתוח ימירו 1.7 מיליארד שקל מתוך החוב כלפיהם (מתוך חוב של כ־6 מיליארד שקל) ל־90% ממניות חברת אי.די.בי פתוח. היתרה (10%) יועברו לנושי אי.די.בי אחזקות שיקבלו אופציה לרכישת 15% נוספים, וזכות ל־100 מיליון שקל ראשונים בתביעות נגד החברה. נושי אי.די.בי פתוח יקבלו גם 600 מיליון שקל מהמזומן בקופת החברה (אי.די.בי פתוח). יתרת החוב שתישאר (כ־3.4 מיליארד שקל) תונפק לסדרת אג"ח חדשה, ותישא ריבית שנתית של 6% שתשולם אחת לחצי שנה. הסדרה החדשה תפרע בין 2018-2019. הקרן והריבית לא יהיו צמודות למדד המחירים לצרכן.
עוד עולה מהמתווה כי בעלי החוב של אי.די.בי אחזקות יקבלו במזומן 200 מיליון שקל, ובנוסף יונפקו להם שתי סדרות של אג"ח בשווי כולל של 400 מיליון שקל. הסידרה הראשונה תהיה של 150 מיליון שקל בריבית שנתית של 6% ותיפרע בין 2020-2019. הסדרה השנייה שתונפק תהיה בהיקף של 250 מיליון שקל, תישא ריבית שנתית של 5.25% ותיפרע בשנת 2050.
נציגות אי.די.בי פתוח הגישה מתווה נוסף, שצפוי להיטיב יותר עם הבנקים. מתווה זה מתבסס על אותה מחיקה של 1.7 מיליארד שקל שיומרו למניות, אולם היתרה תיפרע בשתי סדרות אג"ח ולא באחת. סדרה אחת קצרה מיועדת למחזיקי חוב לזמן קצר, שתיפרע ב־2018־2020, ואילו סדרה ארוכה שתכלול כ־2.7 מיליארד שקל תיפרע בשנים 2020־2023. נציגות אי.די.בי אחזקות הגישה מתווה נוסף שבו תומכים בעלי האג"ח הפרטיים וכולל מימוש החוב ל־100% מניות אי.די.בי פתוח, חלוקה של 49% מהם למנושים ומכירה של 51% באמצעות נאמן או בשוק - אם תירשם למכרז.
ההצעה של הבנקים היא דחיית התשלומים לחובות אי.די.בי פתוח לתקופה של 18 חודשים. מדובר על כל החובות, בהיקף של 5-8 מיליארד שקל שיש לחברה.
בתמורה מציעים הבנקים פיצוי בגובה של ריבית 2% לכל התקופה (כלומר כ־120 מיליון שקל) וכן פיצוי נוסף בדמות אופציות פאנטום למימוש 20% ממניות אידיבי פיתוח ל־5 שנים - שאותה יוכלו למכור בחזרה לדנקנר במקרה של התאוששות החברה. שווי אופציה זו מוערך ב־160 מיליון שקל.
גורמים המקורבים לאי.די.בי אחזקות סיפרו כי הנציגות היתה מוכנה להעניק תנאים טובים יותר לאי.די.בי במקרה שאלשטיין יהיה בעל השליטה בחברה.